Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Z jedné z kanceláří mafiánského bosse Doyla Lonnegana odchází poslíček s tržbou 11 tisíc dolarů, kterou má doručit do Chicaga. Na cestě k taxi je ovšem svědkem fiktivního přepadení a nabídne pomoc. Starý zraněný černoch žádá, aby odnesl peníze na jednu adresu. Muž cítí, že by si mohl krásně přivydělat, ale až v taxi zjistí, že byl podveden a oloupen. To se podařilo dvěma podvodníkům Johnnymu Hookerovi a Lutheru Colemanovi, kteří ani ve snu netušili, koho to vlastně okradli. Večer se sejdou u Luthera, kde si rozdělí uloupené peníze. Luther se rozhodne skončit s podvody a Johnnymu dá adresu falešného hráče pokeru Henryho Gondorffa, který by ho mohl naučit velké věci. Když se Hooker vrací domů, sbalí ho chamtivý detektiv Snyder, který už ví, co udělali a komu ty peníze vlastně patřily. Za mlčení požaduje dva tisíce dolarů. Hooker mu dá tisíc falešných dolarů a pak se rychle vrací k Lutherovi, ale je pozdě. Lonneganovi lidé Luthera zabili. Johnny se rozhodne pomstít Lutherovu smrt a společně s Henrym naplánují léčku, při které by měl být Lonnegan definitivně zničen. (TV Nova)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (929)

sud 

všechny recenze uživatele

George Roy Hill se po čtyřoskarovém úspěchu u filmu BC&SK rozhodl opět zaměstnat dva největší sympaťáky Hollywoodu, Paula Newmana a Roberta Redforda, do tohoto filmu, nesoucího se v podobném duchu. Oproti většině současných krimikomedií oplývá velice inteligentním a decentním humorem a silným příběhem, který vlastně až moc veselý není. Komedii z něho dělá pouze pár vtípků a závěr. A závěrečná pointa je naprosto dokonalá, která si nic nezadá s fotografií v závěru BC&SK. Nádherný film, jen se nemohu za žádnou cenu rozhodnout, který ze dvou největších režisérových majstrštyků je lepší. A proto je řadím na stejnou příčku. 100%. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Tento film jsem poprvé viděl, když mi bylo nějakých deset let. Když jsem pak měl možnost si ho po delší době opět připomenout - úplně mě odrovnal. Je to klenot. Dva sekáči v hlavních rolích, Robert Shaw, jako drsný záporák i zkorumpovaní poldové v rolích vedlejších. Skvělá hudba, výprava, dobová atmosféra i kostýmy. Parádní zápletka a hlavně výkony obou hlavních protagonistů, dělají z tohoto snímku mistrovské dílo, které nikdy nezestárne. Takové filmy prostě nestárnou. Stejně jako Newman a Redford. P.S. Jen mě trochu mrzí, že tito dva velcí hollywoodští frajeři, dostali pouze dvě možnosti ukázat se společně před kamerou. Obě příležitosti sice přetavili v obrovský úspěch, ale kochejme se chvilku myšlenkou jejich dalších potenciálních spoluprací. Dnes už nám nic jiného, než na toto téma fantazírovat, nezbývá, ale ta představa je věru krásná. ()

Reklama

Aidan 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem Podraz jako kluk a od té doby jsem s nostalgií (umocněnou tím, že se jedná o retrofilm) čekal, až ho uvidím znova. A snad hlavně kvůli nadnesenosti svých očekávání jsem byl zklamán. Redford s Newmanem jsou sice skvělí, ale jinak to byl na můj vkus až příliš strojený příběh v příliš strojených kulisách. Navíc teď nějak nemůžu přijít na chuť onomu typu pohádkově vlídných a sympatických zločinců; težko mi tomu uvěřit. Až se skoro bojím podívat se znova na Butche Cassidyho a Sundance Kida. Neztratil bych tak další ze svých klukovských filmů? Vždyť atmosférou je to Podraz v bledě modrém - jenom ten s knírkem je tentokrát Redford. (Svědomí mi nedvolí dát víc než tři hvězdičky, ale činím tak děsně nerad...) ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Určitě je to velice dobrý film a nemíním ho nijak shazovat, ale přesto nemohu hodnotit tak vysoko jako ostatní. Problém je však asi ve mně, dvojici Newman a Redford jsem si nikdy moc neoblíbil, což je asi zásadní. Nevyhledávám zas tak filmy s touto tematikou, ale i tak jsem nějaké viděl a tento mi nepřišel v mnoha směrech lepší než jiné. I když mam tuto tématiku poměrně rád, děj mě nijak zvlášť nezaujal, ani nepřekvapil. V podstatě asi nejslabší film v ČSFD top 20. Když si to tak promyslím a ujasním, vidím to na nějakých 70%, možná kousek přes. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Filmy o veľkých podvodoch, ak majú byť kvalitné, si vždy pýtajú dobre prepracovaný scenár, ktorý v tomto filme nechýbal. Ono sa toto Hillovo majstrovské dielko vezie vlastne skoro na rovnako rýchlej lodi ako filmy podobné 'Ocean's Eleven' alebo 'The Italian Job', len nech tie filmy robia čokoľvek, tento dopláva do cieľa vždy oveľa skôr. Netreba k tomu vymakanú techniku, ani všetky hollywoodske hviezdy. Stačí chytrá myšlienka so správnou partičkou sympatických hercov a vezie sa to samo. A ten zvrat v závere sa mi ešte stále omieľa v hlave. Podobne ako chytľavá klavírna hudbička. Jaj, no nie nadarmo sú tie hviezdičky. 95%. ()

Galerie (151)

Zajímavosti (39)

  • Obaja hlavní protagonisti dostali za svoj výkon 500,000 amerických dolárov, čo bola podstatná časť pôvodného rozpočtu vo výške 5,5 miliónov. (classic)
  • Režisér George Roy Hill požiadal skladateľa Marvina Hamlischa, aby pôvodnú skladbu "The Entertainer" upravil, ale ten ako autor pôvodných melódií nechcel podobnú vec urobiť. Nakoniec jeho názor zmenil prvý zostrih filmu, ktorým bol nadšený. (classic)

Související novinky

Jodie Foster se vydá na loupež Mona Lisy

Jodie Foster se vydá na loupež Mona Lisy

30.01.2020

Režisérka a herečka Jodie Foster (Pan Bobr, Hra peněz) si vybrala svůj příští projekt. Čerstvě se upsala adaptaci knihy The Day They Stole the Mona Lisa, která vypráví o proslulé loupeži, která… (více)

Robert Redford ukončil kariéru

Robert Redford ukončil kariéru

07.08.2018

Legendární americký herec a spoluzakladatel filmového festivalu Sundance Film Festival Robert Redford (81) potvrdil svá dřívější slova a ukončil kariéru. Redford se hraním živil 60 let, mezi jeho… (více)

Adios, Hombre... :-(

Adios, Hombre... :-(

27.09.2008

A taky Luku, Butchi, Gondorffe či Johne Rooney. Paul Newman, jeden z největších sympaťáků filmového plátna vůbec a ikona své generace, dnes ve věku 83 let podlehl rakovině plic. Je zhola zbytečné… (více)

Reklama

Reklama