Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Z jedné z kanceláří mafiánského bosse Doyla Lonnegana odchází poslíček s tržbou 11 tisíc dolarů, kterou má doručit do Chicaga. Na cestě k taxi je ovšem svědkem fiktivního přepadení a nabídne pomoc. Starý zraněný černoch žádá, aby odnesl peníze na jednu adresu. Muž cítí, že by si mohl krásně přivydělat, ale až v taxi zjistí, že byl podveden a oloupen. To se podařilo dvěma podvodníkům Johnnymu Hookerovi a Lutheru Colemanovi, kteří ani ve snu netušili, koho to vlastně okradli. Večer se sejdou u Luthera, kde si rozdělí uloupené peníze. Luther se rozhodne skončit s podvody a Johnnymu dá adresu falešného hráče pokeru Henryho Gondorffa, který by ho mohl naučit velké věci. Když se Hooker vrací domů, sbalí ho chamtivý detektiv Snyder, který už ví, co udělali a komu ty peníze vlastně patřily. Za mlčení požaduje dva tisíce dolarů. Hooker mu dá tisíc falešných dolarů a pak se rychle vrací k Lutherovi, ale je pozdě. Lonneganovi lidé Luthera zabili. Johnny se rozhodne pomstít Lutherovu smrt a společně s Henrym naplánují léčku, při které by měl být Lonnegan definitivně zničen. (TV Nova)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (929)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

K projektům, kterým jsem nadělil méně než 4 hvězdičky, nemám tendenci se vracet, ale ty vícehvězdičkové za opakované zhlédnutí stojí a jak jsem už dávno vypozoroval, přibližně po deseti letech je i vhodné zhlédnout snímek znovu, protože s přibývajícím věkem vnímáme některé věci zkrátka jinak. Většinou musím své vzpomínky korigovat směrem dolů, ale v případě Podrazu jsem ani po třetím zhlédnutí nemusel měnit ani to nejmenší ze svého vysokého mínění. Podraz je film elegán, má šarm a styl, je to zkrátka taková příjemná pozitivní jízda, která by fungovala, i kdyby místo Newmana a Redforda obsadili kterékoli jiné kvalitní herce. Opírá se totiž o výborný scénář, skvělou retroatmosféru a dokonalé filmové řemeslo. Jen u minima filmů se dá vysledovat tak precizní práce jednotlivých filmařských profesí. Koukám a obdivuju skvělou kamaru, hudební motiv, báječný casting týkající se i těch nejmenších štěků, práci architekta a fajn režii. Tohle je jednoduše pocta filmovému umění v té nejryzejší podobě. Všechny ty Dannyho parťáci a nesčetné variace téhož se můžou jít klouzat. Celkový dojem: 95 %. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Legendárna komédia s fantastickým obsadením, ktorú by som si už vďaka rozdeleniu na "kapitoly" vedel predstaviť ako dokonalú divadelnú hru. Do bodky prepracovaný majstrovský scenár, presný strih a po všetkých stránkach perfektne zvládnutý film, ktorý funguje vo všetkých polohách (bez dvojzmyslov). Kiež by bolo takých filmov viac. ()

Reklama

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Na tenhle rest jsem se chystal hodně dlouho, čekal jsem na správnou gangsta náladu. Tenhle ten Podraz je výbornej. Ani nevěřím svým vlastním očím, když se dívám na tu stopáž, protože mi filmek utekl jako voda. Redforda moc nemusím, ale Newman a hlavně Shaw podávají nekompromisní herecké výkony, které nechávají člověka v příjemné nejistotě, kdo bude nakonec tím větším drsňákem. Jak už název napovídá, ve filmu se jedná o prachy, gembl, fixlování, dostihy, podvůdky a podvody. No když jde o prachy, kór pak v době všech možných mafiánů, jde často i o kejhák. Když jde o kejhák, skončí někdo mrtvej. Když skončí někdo mrtvej, odplata na sebe nenechá dlouho čekat.....a to pak máme hodně velkej Podraz na denním světle. Doporučuju! ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Podraz je děsně jednoduchej film, který má v sobě dost silnou sympatickou dvojici, která perfektně spolupracuje a z obyčejného příběhu dělá něco extra, i když mě ale mrzelo, že vlastně celou dobu film jde po jasně dané čáře, a nehodlá nijak odbočit. Příběhovou linii má jasně vymezenou a za tou prostě jde až do samotného závěru. Film to určitě není zlý, podporuje ho výborná tehdá určitě nadčasová muzika a hodně hezky se na něj kouká, až jsem si občas uvědomil, že se na obrazovku jak debil uculuju, a o tom to asi je. Natočit jednoduchý film se silným hereckým štábem, tak aby se to líbilo, a na tehdejší dobu to určitě muselo stát za to. I dneska se nad tím kdekdo pozastaví, protože na takovéhle filmy se určitě nezapomíná. V té době američané točili dle mého názoru takové ty klasické americké filmy, ze kterých to bylo děsně vidět, že je z ameriky, u tohodle ten amerikanizmus zas tolik nevidím, spíš tam vidím to velikášství, za kterým si stojí a to mu hodně sluší, plus má překrásně vykreslenou atmosféru tehdejší doby, a to se také nepodaří kde komu. Supr film, kde nebýt tak jasného průběhu, určitě bych neváhal s plným počtem. Zas tak geniální mi to popravdě totiž taky nepřišlo. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Ano, vím, že je to naprosto jiný žánr a že kromě herců a režiséra spolu ty filmy nemají nic společného, ale Butch Cassidy a Sundance Kid se mi prostě líbí více. Podraz je dobrý film, to nepopírám, jenže zapůsobil by na mě ještě více, kdybych ten "závěrečný podfuk" neuhodl hned, jak s ním oba pánové začali. Žádné "týýýjo" se tedy nekonalo... ()

Galerie (151)

Zajímavosti (39)

  • Henry Gondorff mal byť pôvodne skôr epizódnou postavou a počítalo sa pre ňu s Petrom Boyleom. (classic)
  • Americký režisér Rob Cohen prohlásil, že v době, kdy pracoval jako předčítač scénářů u tehdejšího vydavatele Mika Medavoye, našel scénář v hromadě různých autorských děl. Ve svém hodnocení napsal, že se jedná o velký americký scénář, který bude jednou obsazen hvězdami, natočí ho významný režisér a získá mnoho cen. Medavoy řekl, že se pokusí na toto doporučení scénář prodat, ale jestli se mu to nepodaří, Cohena vyrazí. Společnost Universal koupila scénář ještě ten den odpoledne. Cohen pak měl hodnocení zarámované na zdi ve své kanceláři. (Čulo)
  • Pokiaľ sa vám zdá, že Robert Redford – zvláštne drží príbor, tak to bolo zapríčinené tým, že si pred nakrúcaním zlomil pravý palec a kvôli nakrúcaniu si odmietol na zranené miesto nasadiť sadru. (classic)

Související novinky

Jodie Foster se vydá na loupež Mona Lisy

Jodie Foster se vydá na loupež Mona Lisy

30.01.2020

Režisérka a herečka Jodie Foster (Pan Bobr, Hra peněz) si vybrala svůj příští projekt. Čerstvě se upsala adaptaci knihy The Day They Stole the Mona Lisa, která vypráví o proslulé loupeži, která… (více)

Robert Redford ukončil kariéru

Robert Redford ukončil kariéru

07.08.2018

Legendární americký herec a spoluzakladatel filmového festivalu Sundance Film Festival Robert Redford (81) potvrdil svá dřívější slova a ukončil kariéru. Redford se hraním živil 60 let, mezi jeho… (více)

Adios, Hombre... :-(

Adios, Hombre... :-(

27.09.2008

A taky Luku, Butchi, Gondorffe či Johne Rooney. Paul Newman, jeden z největších sympaťáků filmového plátna vůbec a ikona své generace, dnes ve věku 83 let podlehl rakovině plic. Je zhola zbytečné… (více)

Reklama

Reklama