Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Z jedné z kanceláří mafiánského bosse Doyla Lonnegana odchází poslíček s tržbou 11 tisíc dolarů, kterou má doručit do Chicaga. Na cestě k taxi je ovšem svědkem fiktivního přepadení a nabídne pomoc. Starý zraněný černoch žádá, aby odnesl peníze na jednu adresu. Muž cítí, že by si mohl krásně přivydělat, ale až v taxi zjistí, že byl podveden a oloupen. To se podařilo dvěma podvodníkům Johnnymu Hookerovi a Lutheru Colemanovi, kteří ani ve snu netušili, koho to vlastně okradli. Večer se sejdou u Luthera, kde si rozdělí uloupené peníze. Luther se rozhodne skončit s podvody a Johnnymu dá adresu falešného hráče pokeru Henryho Gondorffa, který by ho mohl naučit velké věci. Když se Hooker vrací domů, sbalí ho chamtivý detektiv Snyder, který už ví, co udělali a komu ty peníze vlastně patřily. Za mlčení požaduje dva tisíce dolarů. Hooker mu dá tisíc falešných dolarů a pak se rychle vrací k Lutherovi, ale je pozdě. Lonneganovi lidé Luthera zabili. Johnny se rozhodne pomstít Lutherovu smrt a společně s Henrym naplánují léčku, při které by měl být Lonnegan definitivně zničen. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (39)

  • Jak Paul Newman (Henry Gondorff), tak i Robert Redford (Johnny Hooker) mají modré oči, a tak se museli kostyméři kvůli kontrastu kamer vyhýbat výrazně jasnému modrému oblečení. (chleba24)
  • Na filmu měl jako kameraman pracovat Miroslav Ondříček, ale kvůli jeho dřívějšímu návratu do Československé socialistické republiky a nemožnosti vycestovat zpět do Spojených států amerických z toho sešlo. (JoranProvenzano)
  • David Maurer, autor knihy „The Big Con“, podal v roce 1974 na producenty žalobu o 10 milionů amerických dolarů s tvrzením, že část filmového příběhu převzali z jeho díla. Spor byl vyřešen u soudu v roce 1976. (Čulo)
  • Filmaři natáčeli hlavně v prostorách společnosti Universal Studios. Dále se štáb podíval také na Santa Monica Pier a do Pasadeny. (Čulo)
  • Americký režisér Rob Cohen prohlásil, že v době, kdy pracoval jako předčítač scénářů u tehdejšího vydavatele Mika Medavoye, našel scénář v hromadě různých autorských děl. Ve svém hodnocení napsal, že se jedná o velký americký scénář, který bude jednou obsazen hvězdami, natočí ho významný režisér a získá mnoho cen. Medavoy řekl, že se pokusí na toto doporučení scénář prodat, ale jestli se mu to nepodaří, Cohena vyrazí. Společnost Universal koupila scénář ještě ten den odpoledne. Cohen pak měl hodnocení zarámované na zdi ve své kanceláři. (Čulo)
  • Henry Gondorff (Paul Newman) měl původně vypadat jako stárnoucí podvodník, přičemž postavu původně ani neměl hrát Newman. Když se však Newman bavil s režisérem a George Roy Hill mu řekl, že točí fim s Robertem Redfordem, Newman chtěl, aby mu ihned poslali scénář. Text se mu zalíbil, načež ho George Roy Hill do role obsadil. (kyLuke)
  • Během filmu mnoho postav popíjí pivo Schlitz. Schlitz byl ve třicátých letech největší pivovar na světě. (žvanimírek)
  • Ve filmu bylo pro zvýšení autenticity záměrně použito logo filmového studia Universal Pictures z třicátých let, namísto známější verze ze sedmdesátých let. (vhojta)
  • Scenárista David S. Ward odmítl producentovi prozradit konec filmu, dokud si nepřečte celý scénář. (Karlos80)
  • Film je založen na skutečném příběhu dvou bratří podvodníků Charleyho a Freda Gondorfa. (Kulmon)
  • Technický školitel ve filmu jednou zastoupil ruce Henryho Gondorffa (Paul Newman). Bylo to při karetním triku. (Kulmon)
  • Skladby Scotta Joplina, které ve filmu zazní, složil jejich autor mezi lety 1900 a 1910. Film se však odehrává v polovině 30. let. (Kulmon)
  • Robert Shaw (Doyle Lonnegan) si zlomil kotník, a proto jeho postava kulhala. (Kulmon)

Související novinky

Jodie Foster se vydá na loupež Mona Lisy

Jodie Foster se vydá na loupež Mona Lisy

30.01.2020

Režisérka a herečka Jodie Foster (Pan Bobr, Hra peněz) si vybrala svůj příští projekt. Čerstvě se upsala adaptaci knihy The Day They Stole the Mona Lisa, která vypráví o proslulé loupeži, která… (více)

Robert Redford ukončil kariéru

Robert Redford ukončil kariéru

07.08.2018

Legendární americký herec a spoluzakladatel filmového festivalu Sundance Film Festival Robert Redford (81) potvrdil svá dřívější slova a ukončil kariéru. Redford se hraním živil 60 let, mezi jeho… (více)

Adios, Hombre... :-(

Adios, Hombre... :-(

27.09.2008

A taky Luku, Butchi, Gondorffe či Johne Rooney. Paul Newman, jeden z největších sympaťáků filmového plátna vůbec a ikona své generace, dnes ve věku 83 let podlehl rakovině plic. Je zhola zbytečné… (více)

Reklama

Reklama