Reklama

Reklama

Dost hvězd na pět reklamních kampaní, dost vášně, moci a hrabivosti na deset filmů. Plus ohnivá záplava zvláštních efektů... Irwin Allen, producent Dobrodružství Poseidonu a Skleněného pekla přichází s filmem Když se čas naplnil..., pokračujícím v tradici spektakulárních katastrofických snímků. Spící sopka na ostrově v jižním Pacifiku neočekávaně vybuchuje v zuřivé erupci. Mezi těmi, kteří se díky scénáři Carla Foremana a Stirlinga Silliphanta ocitají v ohrožení, jsou nesmlouvavý ropný těžař Paul Newman, hotelový magnát William Holden a Jacqueline Bisset jako PR manažerka, která se musí mezi oběma rozhodnout. Která z důvěrně známých tváří přežije v situaci, kdy nic jako bezpečná půda neexistuje? Dívejte se – a mějte se na pozoru. Tak jako proudí láva, proudí i výjimečné a intenzivní filmové vzrušení. (Magic Box)

(více)

Recenze (101)

golfista 

všechny recenze uživatele

Tak tady chtěl někdo navázat na úspěch "Skleněného pekla". Ovšem vyklubala se z toho příšerně natočená slátanina první třídy. Nebýt Newmana, Holdena a hlavně Bissetky :), byl bych o dost přísnější. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Pro někoho nic moc, pro jiného skoro kulťák mezi katastrofickým thrillery. Film jsem poprvé viděl v kině na počátku mé puberty a byl jsem z něj doslova odvařený. Po letech už to samozřejmě není ani zdaleka tak "in", ale stále je to koukatelná podívaná se známými tvářemi a docela napínavými scénkami. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Celou hodinu (včetně reklam) jsem se těšil, až ta sopka konečně vybuchne. Vybuchla, plno lidí padlo za vlast, začaly se dít úplně šílený efekty a celý se to konečně rozjelo. Obrovská tsunami vlna, která se hnala na město byla tím nejlepším, co jsem ve filmu mohl vidět. Vypadalo to, jako kdyby si s filmem režisér hrál stejně, jako si tenkrát hrál Ed Wood. Pak už to mělo sestupnou tendenci a dopadlo to tradičně. Jediným výrazným plusem přesto zůstává Paul Newman a Jacqueline Bisset. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch lepších katastrofických filmů o záchraně jediných inteligentních lidí ze snobáckýho hotelu. Výborní herci a jejich výkony, pobaví a neznudí ani neznechutí a i když tu je spousta hovadin spojených třeba se sopkou, stačí si vzpomenout na jiný americký blábol s mnohem horším obsazením z roku 1997 ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Až na pár vydařených triků a speciálních efektů (byť ten hlavní - tedy pohled(y) na horizont se soptícím vůlkánem se tedy d.m.s.n. moc nepovedl...) docela rutinní a chvílemi i v celém tom >neuvěřitelném< napětí nudný a poněkud toporně režírovaný dobový katastrofák. Pár žánrových a značně >za uši vytahaných< klišé (...viděl snad svět někdy tekoucí a přitom pořád nějak do velké výšky (!) - viz hloubka údolí pod mostem - viz padající z mostu - vybuchující lávu (?) - a že ta scéna na mostě mi už opravdu svojí blbostí až pila krev...), krušný konec největšího záporáka a nevěřících >tadytomášů< (...ach ano, ty sopečné pumy, vyvržené na závěr náhle z kráteru, si to neomylně zamířily přímo na hotel a nikam jinam, že...) i části našich >soudruhů< (...aby divák ještě nějakou tu slzu usoplenou uronil...) a čas se naplnil... Nu - trvalo to tedy zbytečně dlouhé dvě hodiny (a jednu minutu ;-) a skončilo to neskutečně selankovým happy endem - po sopce a celé té katastrofě (...pořád jsme na jednom malém ostrově!...) náhle ejhle ani památky!!! :-o . . . Dlužno dodat, že za těch téměř 30 let od natočení zrovna tenhle film tedy svou formou zestárnul víc, než by si možná námětem zasloužil. Až jsem měl chvílemi pocit, že se dívám na produkci nejmíň o dvě desetiletí starší... A nezachrání to ani jako vždy charismatický >klaďák< v obsazení P.N., dalších pár slavných herců nevyjímaje... Dvě a půl hvězdičky tedy za film, zaokrouhleno nakonec z nutnosti s lehkým úšklebkem dolů, prostě naprostý dobový hollywoodský průměr. - - - P.S. Zvlástní vyfackování by pak zasloužili tvůrci tušašského dablinku (tentokráte AB Barrandov), jak už je holt zvykem - bez zvuku a atmosféry... .-/ - - - - - (Poprvé viděno 15.2.2009 na tv Prima, komentář zde jako dvacátý - 15.2.2009) ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

K tomuto filmu mě dovedla matka, protože Paul Newman je její oblíbený herec. A je taky pravda, že to byl jediný výraznější herec v tomto filmu. Jinak to byl naprosto průměrný katastrofický film. Ale alepsoň si vždycky vybavím přecházení nad tekoucí lávou přes ten nestabilní most. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

No není to pech, když se na pláži při pikniku začnete líbat s Jacqueline Bisset a místo erekce přijde erupce? Volcano Inferno se marně snaží přiblížit tomu toweringovému, včetně rozdělení osob do skupin podle toho, kdo upřednostňuje lidský život a kdo finanční stránku věci. Interesantní „zombie“ scéna s vrtulníkem a pak už v rámci napínavosti jen skalní římsa a lávka přes tekoucí lávu, co kvůli tradičnímu emočnímu chladu Paula Newmana rychle snižovala teplotu. Pochvala sopce, že po chvíli zaměřovaní učinila svou magmatickou střelou země-země spravedlnosti za dost.. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Tento film nepotěší ani nenadchne. Ale i lehký žánr, který naplno evokuje sentimentální atmosféru hraného filmu první poloviny minulého století, zaujme kvalitními hereckými výkony, rutinním řemeslem, které nezrazuje svůj standard, i dějem, v němž alespoň místy do fikce nakoukne skutečnost. V kategorii někdejších rodokapsů a naivních sci-fi se toto poněkud umělé dílko neztrácí ani s vědomím rozdílů, o nichž psali kolegové předkomentátoři ve svých vesměs výstižných textech. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Těší mne, že nelogičnost mnoha katastrofických filmů není výstřelkem moderní doby, ale již dávným atributem. Do okamžiku "než to konečně bouchne" sledujeme samé pseudovědecké bláboly a nsmysly, z nihž největší je vědecká základna postavená na jícnu sopky. Stejně tak dialogy, či vzathy mezi postavami nestojí ani za řeč. A ta "dobrodružná cesta" několika jedinců poté co sopka udělá bum a bác? Pche. Pár nutných klišé a extrémně natahovaná scéna přelezání propasti. A právě do propastných hlubin kinematografie patří tento film. Dobře mu tak. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

No zdá se mi tady ten film oproti jiným žánrovým snímkům z doby 70 a 80 let trochu podhodnocený. Pro mě osobně, ale jedna ze starých klasik. Pravda no musí se čekat půlku filmu na rozjezd a po druhé půlce je konec. Nemá to takový drajv jako např Poseidon, ale v pohodě se to kvalitativně zařadí mezi moje oblíbené snímky ze zlaté doby dnes už bohužel vyhasínajícího žánru, ale mají pro mě prostě tyto filmy kouzlo.75% ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Vidět to v dobách předrevolučních, ve svém dětství, byla bych blahem bez sebe, ovšem poprvé viděno v roce 2009... Takový 29 let starý "Dante's Peak" - stejná kupa nesmyslů, podobná zdlouhavost a horší efekty. Kdepak, tohle není dobrý katastrofický film, z hlubin podprůměru jej vytahuje jedině kvalitní herecké obsazení. 45% ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Napínavý film, poutavá zápletka, výborní herci, které není třeba jmenovat...napínavé scény (přechod přes most nad lávou)...Dobrá práce režiséra - ze začátku filmu ukazuje klidnou atmosféru v hotelu a naráz se z pohody vyklube horor v podobě sopky, která vybuchla naposled roku 1902..... ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Osmdesátá léta přála katastrofickým filmům už prakticky od jejich počátku a já se tomuto fenoménu dodnes podivuji. Přes všechna ta Letiště a filmy odehrávající se na palubách dopravních letounů, jsme se v jejich závěru dostali přes na svoji dobu luxusně zpracovaný požár mrakodrapu na ostrůvek v Pacifiku. Snad to byl právě velký úspěch Skleněného pekla o nějž se zaloužila i kupa top star v čele s Newmanem a Fredem Astairem, že vzniklo toto dílo. Zatímco letecké katastrofické snímky vyjma společného prostředí - letadla - se různí dějem a zápletkami, zde je to zkrátka jakási kopie Pekla. Už od začátku zde máme ty co na možnost erupce upozorňují a ty co ji přehlížejí. Při katastrofě samé se přeživší rozdělí na dvě skupinky z nichž jedna jde špatnou cestou a celá v důsledku omylu zhyne a druhá která přežije. Z té se postupně profilují hrdinové i zbabělci aby nakonec kýžené spásy dosáhla jen hrstka statečných většinou s dětmi... Triky byly na svoji dobu standardní a kromě krapet jiného námětu - výbuch sopky - co se týče dějových zvratů bylo vše předvídatelné... Jsem si jist, že i v roce 1980 to nesplnilo vkládaná očekávání. Jako jednohubku na odpoledne (stopáž je rozumná) proč ne, ale jsou lepší kousky. * * * ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Na předchozí úspěchy se Allenovi nepodařilo navázat, byť od prvotního blockbusteru zůstal zachován princip dvou silných mužských postav, zraněné osoby, prolézání z bodu A do bodu B s povolenými třetinovými ztrátami, oplácaná dáma, dvě děti a samozřejmá účast Sheily Allenové. Když se čas naplnil je posledním Allenovým pokusem vrátit se na producentské výsluní. Po parazitickém Po dobrodružství Poseidonu se jedná alespoň o nové téma. Skleněné peklo, které vzniklo spojením dvou velmi dobře napsaných knih, jako jediné netrpí neduhem ostatních filmů, čili slabými dialogy. Od Roje se dialogy v Allenových filmech stávají nechtěnými parodiemi. I když si Allen vybral některé své osvědčené herce a Newman tahá dítko na zádech jako o život, přesto většina postav zůstává neživotných, což je primárně dáno špatnými hereckými výkony ve vedlejších rolích, až se pomalu zdá, jako kdyby si film Allen opět sám režíroval. Snímek do umlácení diváka spoléhá na jediný trik, který Goldstone zřejmě ovládá, čili na zadní projekci. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Když to má být napínavé tak to nesmí nudit a právě to je případ tohoto filmu. Pár scén je tu sice působivých, ale nad tím vším převyšuje nuda. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Filmový ekvivalent ke „hře na lávu“, při níž jste s kamarády lezli po opičí dráze a nesměli se dotknout země, jinak jste prohráli. Když se čas naplnil oproti jiným katastrofickým filmům bohužel nabízí jen velmi málo atrakcí, díky kterým divák může pociťovat nějaký strach o postavy. A nemít k tomuto snímku nostalgii z dětství, byl bych asi i přísnější. Aspoň to hvězdné obsazení to stále velmi dobře táhne kupředu. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Hlavní vada tohohle filmu = celá první polovina. Celé se to snaží přiživit na úspěchu vynikajících katastrofických filmů jako jsou Skleněné peklo a Dobrodružství Poseidonu. Nebýt Paula Newmana tak nevim, nevim... ()

Reklama

Reklama