Reklama

Reklama

O Schmidtovi

Trailer 1

Warren Schmidt (Jack Nicholson) má za sebou hned několik životních kolizí. Byl propuštěn do důchodu, zemřela mu manželka a jeho jediná dcera Jeannie (Hope Davis) se právě chystá vzít si hlupáka. Bez práce, bez manželky a bez rodiny Warren nenachází důvod pro co dále žít. Nejlepším řešením se mu jeví cesta za nalezením vlastních kořenů. Nasedne do obytného automobilu a vydá se na cestu napříč Amerikou do Denveru, kde chce pomoci dceři s přípravou svatby. Jenže její nastávající Randall (Dermot Mulroney) i jeho matka Roberta (Kathy Bates) mu lezou na nervy natolik, že se rozhodne svatbu překazit. Jenže cesta Spojenými státy přinese nejedno překvapení a teprve po několika stovkách kilometrů si Warren začíná uvědomovat, že svůj život má pořád ještě docela rád... (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (207)

starbrejkr 

všechny recenze uživatele

Po včerejším shlédnutí zvyšuju o hvězdičku (přece to nemůžu hodnotit stejně jako Sexy Pistols, na které jsem koukal předtím a které ty tři hvězdy mají jen díky těm nebeským krasavicím). Musím sice souhlasit s dříve vyřčeným, že střední část filmu je slabinou, ale začátek - koukání na hodiny, geniální popis jak mu vadí jeho žena; celkový Jackův výkon a myšlenka filmu to zachraňují. Nezklame to, i když se z toho možná dalo vytěžit víc. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Škoda jen, že je to poněkud neuspořádané - střídají se totiž tady dramatické a komediální scény a dohromady nejdou tolik, jako v Payneově novějším filmu Nebraska. Taky dost dlouho trvá (50 minut), než se Schmidt vydá na cestu, protože všechno to, co se dělo předtím, sice bylo zajímavé, ale taky poněkud nudné. Jak už je ale Schmidt na cestě, šlape to dokonale, párkrát mi to připomnělo jak Nebrasku, tak Příběh Alvina Straighta (I když mi oba tyhle filmy připadají lepší, než O Schmidtovi), je to dokonce i poetické a dodržuje to i posloupnost počasí. Škoda jen, že před a na svatbě to upadne dost do komedie a to drama se z toho trochu vytratí, ale to pak zachránilo strašně silné finále. Ale zase když to srovnám s Nebraskou, ta mě přece jenom zasáhla o maličko víc... Ale O Schmidtovi je na rozdíl od Nebrasky natočen barevně, což se k takovému filmu prostě hodí víc. Natočené a zahrané to je ale bravurně a celkově se mi to líbilo. Akorát fakt nechápu jednu věc - Payne natočil dva skvělé filmy, tak jak mohl natočit něco takového, jako jsou Děti moje... 4* ()

Reklama

MJMilan 

všechny recenze uživatele

Film o tom, jak těžké je vyrovnat se se stářím a s věcmi dějící se okolo. Když jsem se na tento snímek díval, lecco už jsem někde viděl. K smíchu nebo spíš k pláči? Jednou to asi počká každého, jde o to, že tohle je o dědovi, který žije v Americe s velkým domem, autem a navíc ještě karavanem. Pro jistotu i v důchodu přispívá na život své dceři, která se podle toho zrovna nechová. Film bych doporučil, ale podruhé bych se na něj díval asi jen těžko. Za zhlédnutí ale určitě stojí. ()

Brain-D 

všechny recenze uživatele

Jack Nicholson a role mu ušitá přímo tak akorát. Příběh stárnoucího člověka, který je zničený realitou a nedokáže si nic připustit. Je to trochu taková variace Gran Torina, která otevírá osamnělému člověku srdce. Film má naprosto výbornou psychologii, která ukazuje jak to je. Mě je jedno, že to nebylo svižné. Svižnost by to spíše kazila. Zde ta pomalost snímku dává prostor k zamyšlení, co budeme dělat až budeme staří a jaké starostí nás čekají. Rozhodně až trochu zestárnu pustím si film znovu a budu si hlídat, abych nedopadl jako chudák Schmidt sám. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Ani neviem veľmi slovami opísať ako ma tento film príjemne prekvapil. Alexander Payne je tvorca, ktorý rozumie svojim postavám. Uvedomuje si, že tok života nenesie v sebe len tragédiu, ale je čarovný, smutný a veselý. Existencionálne otočenie za životom jedného človeka v podaní fantastického Nicholsona predstavuje v jeho filmografií určitý medzník. A úprimne zatiaľ som týmto filmom od neho najviac očarený. Don Quijote v americkom podaní. Prekážok je veľa, útechy málo, svet je zákerný a nikto s dobrým srdcom a citom pre to čo je správne nevyhráva. Kentov ústredný motív je lahodný a jeho rôzne variácie potešia. Veľmi mi to sadlo. Payne je rozhodne tvorca, ktorému by mali producenti ruky bozkávať. A ak by sme chceli aplikovať slovné spojenie "film zo života" tak potom na každý jeho film. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (6)

  • Slovo „Ndugu“ znamená v jazyce Kiswahili „bratr“. (HellFire)
  • Pojišťovací společnost Woodmen skutečně existuje. Natáčelo se v jejích prostorách. Jack Nicholson během natáčení obdržel čestné členství. (HellFire)

Související novinky

Homosexuální hasič Sandler

Homosexuální hasič Sandler

10.02.2006

Komici Adam Sandler a Kevin James jsou v jednání o hlavní herecké role v dlouho očekávané komedii I NOW PRONOUNCE YOU CHUCK AND LARRY režiséra Davida Dobkina (Lhář, lhář) by tak měl vzniknout snímek… (více)

Reklama

Reklama