Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Stal se obětí nesmyslné války a nyní musí dokázat svoji nevinu. Nick Nolte ve vynikající filmové adaptaci slavného románu Kurta Vonneguta Jr.  O knihách Kurta Vonneguta Jr. se říká, že jsou nezfilmovatelné. A je pravda, že na předělávání textů tohoto autora už si vylámala zuby pěkná řádka režisérů. Nikoli však Keith Gordon, kterému i díky skvělému obsazení vzešla z rukou možná nejlepší vonnegutovská adaptace vůbec. Hlavním hrdinou posmutnělého špionážního dramatu s příměsí černé komedie je (Nickem Noltem excelentně ztělesněný) Howard W. Campbell - americký dramatik, který od mládí vyrůstal v Německu a žije v něm i teď, po nástupu nacismu. Popravdě mu, coby zcela apolitickému člověku, který se zajímá především o svoje psaní a o milovanou choť Helgu, příchod Hitlera ani nijak moc nevadí. S hákovými papaláši se schází jen když to vyžaduje společenská etiketa, žije si tichým životem ve svém vlastním světě. Jednoho dne za ním ale přijde agent americké rozvědky Frank Wirtenan (legendární komediální herec John Goodman) a předestře Cambellovi zajímavou nabídku: potřebuje spolehlivého člověka, který by se infiltroval do nacistického propagandistického vysílání pro americké vojáky, vynášel odtamtud interní informace, vkládal naopak coby moderátor do svých slov šifrované vzkazy a v případě nouze byl schopen i menší diverze. Cambell se mu přitom zdá jako ideální kandidát. A spisovatel kupodivu přijímá. Jen svoji novou práci pojímá až příliš přesvědčivě. Patnáct let po válce, kdy už žije v New Yorku, pak jistý bulvární plátek znovu vytahuje jeho příběh na povrch. Jen s tím rozdílem, že už nežije nikdo, kdo by mohl Campbellovi dosvědčit, že nebyl skutečným nacistou a fanatickým přívržencem Třetí říše. Ve vedlejších rolích se objevují Alan Arkin, Sheryl Leeová, mladičká Kirsten Dunstová a na pár vteřin i sám Kurt Vonnegut Jr. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (33)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Bezkonkurenčně nejlepší adaptace románu Kurta Vonneguta. Mimořádně silný snímek se zajímavým námětem, chytrým scénářem a hvězdným obsazením. Pro mě nejlepší role s Nickem Noltem. Film, a možná ani nemá cenu přidávat slovo "kupodivu", na americkém filmovém trhu beznadějně propadl a nijak zvlášť ho neocenila ani filmová kritika. Jde o tragikomický příběh muže, který obětoval celý svůj život, svou minulost i budoucnost a vlastně i osobní identitu ve jménu vyššího cíle, tzn. vítězství ve válce, a nakonec na to ironií osudu doplatil. Celkový dojem: 90 %. ()

flyboyeda 

všechny recenze uživatele

Tenhle film me nadchl. Nick Nolte v adaptaci románu Kurta Vonneguta. Mrazive, depresivni, plne ironie osudu, presto je tam i nekolik vtipnych momentu. Skvele zahrane, Nolte me v te roli tragickeho hrdiny, co se az prilis dobre ztotoznil se svou "svinskou misi" paradoxne ve jmenu dobra, hodne moc bavil. Dost veci je tam moralne diskutabilnich, film zobrazuje spoustu svinstva a poklada komplikovane otazky. To, co dela tenhle film vyjimecnym, je uzasnej az brutalni scenar. Pro me velky zazitek z filmu s koulema, zaverecne "fakof" osudu je pak dustojne-pusobivou teckou... ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

,,JÁ, HOWARD W. CAMPBELL, JR., JSEM AMERIČAN SVÝM PŮVODEM, NACISTA SVOU POVĚSTÍ A ČLOVĚK BEZ NÁRODNOSTI SVÝM CÍTĚNÍM....“ /// Myslel si, že není politická osoba a válka se měla obejít bez něj. Teď sedí ponechán osudu v izraelský cele. Osud člověka, jakej může vymyslet jen život (a taky tajná služba a válka). ,,SVĚTOVÝ VÁLKY BY ČLOVĚKA MĚLI ZMĚNIT. K ČEMU BY JINAK BYLY?“ Býval to úspěšný muž. Teď je jen vyhořelej přebytek 2. světový, zmítanej raněnou duší a z rukama potřísněnejma krví z německý propagandy, vo kterej je ovšem enormní zájem. Zvláštní, komorní (zase? Čumíš ty na něco jinýho?) příběh, sonda do hlavy i duše člověka, kterýho nesouží strach ze smrti, ale ubíjí ho tesknota nemilovaného muže. ,,JSME TO, CO PŘEDSTÍRÁME, ŽE JSME, A TAK MUSÍME BÝT OPATRNÍ NA TO, CO PŘEDSTÍRÁME, ŽE JSME“. Fandit mu asi nebudete, ale odsuzovat? VĚCI SE PROSTĚ NĚJAK VYVÍJEJ. Zajímavej filmovej zážitek! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou knihu, kterou napsal v roce 1961 Kurt Vonnegut číst nebudu. 2.) Sedím na patře s Ádou Eichmannem. 3.) Přepadla touha, zase si užít trochu nadšenejch projevů plnejch židovský nenávisti. 4.) Thx za titule ,,bubobubo0“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Naprosto mimořádné drama, z něhož je cítit síla literární předlohy. Žádný dobrý skutek se neobejde i bez negativních dopadů jeho stinných stránek a na druhou stranu na každou vinu lze pohlédnout i z úhlů, které ji zeslabují. Při hodnocení toho, co by mělo převážit ti nepomůžou žádné soudy, chlácholení ani odsudky tvého okolí. Tenhle počet si musí spočítat každý sám v sobě. Nick Nolte je zde zcela dokonalý. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Hlavný hrdina sa sám vydá do rúk prenasledovateľom, skončí vo väzení, kde na papier vypľuje celý svoj život, aby sa aspoň ako tak očistil a vysvetlil svoje konanie ... možno len sám pred sebou. Ťažký je život špiónov. Čiernobiele pasáže boli výborné a koniec skvelou bodkou. Celkom vydarená adaptácia. 3,5* ()

Galerie (9)

Zajímavosti (1)

  • Ve scéně, kdy Howard Campbell (Nick Nolte) spytuje svědomí při chůzi po newyorském chodníku, míjí jej autor předlohy Kurt Vonnegut Jr. (Looka)

Reklama

Reklama