Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pod vlivem deziluze z Vietnamské války se novinář John dá na pašování heroinu. Jako jeho spojka funguje podobně vyhořelý Ray, který dodává drogy rovněž novinářově ženě Marge. Ray a Marge se ale brzy musí dát na útěk před lidmi krvežíznivého agenta Anthella. Film Psí vojáci byl natočen podle stejnojmenného vysoce ceněného románu Roberta Stonea a kromě množství akčních scén nabízí i příležitost k hlubšímu zamyšlení nad nebezpečným světem závislosti na drogách a jejich pašováním. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (12)

Han22 

všechny recenze uživatele

Zas jedna mizerná a nudná kriminálka. Psí vojáci (kdo proboha vymyslel ten překlad?) jsou krimi drama o třech postavách co se pustí do kšeftu s drogami. Zbabělý hajzlík do toho zatáhne kamaráda i manželku, manželka co má dítě, ale fetuje a kamarád tak trošku psychouš co mu manželku svádí. Na druhé straně zkorumpovaný polda a dva kriminálníci, kteří se o tom bůhví jak doví a obrátí půlku států pro pitomý dvě kila heroinu. Sympatie k postavám (navíc nezajímavým) na nule. V podstatě totéž jako Reiszův jiný film Gambler s postavami na zabití, navíc se to příšerně táhne a má to dvě hodiny. Nějaké plusy tu jsou - Nolte má charisma, celým filmem provází písničky Creedence Clearwater Revival a ve finále je celkem slušná přestřelka (jediná akce ve filmu). Konec ovšem zcela na zabití. Čili víc jak 2* to nebude. ()

Chicharron 

všechny recenze uživatele

Slabota. Ploché postavy, mizerná režie, scénář o ničem, jestli je kniha lepší netuším, ani ji číst nehodlám. Totálně mizerný film s Nickem Nolte, absolutní ztráta času. Když si člověk představí, že v roce 1978 vznikl takový Lovec jelenů, tak tenhle exkrement s nádechem války ve Vietnamu, mu nesahá ani po kotníky. Jediná hvězdička za lokace. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Tenhle zase trochu jiný pohled na následky vietnamské války se mi líbil. Je to jiné, ukazuje to následky, jaké mohla válka na některých lidech zanechat, ale přitom se to liší od jiných filmů na stejné téma, a to i přesto, že je zde spojitost s drogami. Má to něco z "Bonnie a Clyde" a herecky se mi to hodně líbilo. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Psí vojáci, aneb Kdo zastaví déšť, je filmovou adaptací oceněné románové předlohy Roberta Stonea. Karel Reisz sice mohl vycházet ze vzdoru a vzpoury z pocitu zrady válečné hysterie světové mocnosti, byla to ostatně v tehdejší době běžnější reakce kulturně-uměleckého prostředí na válečný běs ve Vietnamu. Ale americká filmová produkce má svá jasná pravidla: ze vzdoru se stává afekt a ze vzpoury akční thriller, postavy jsou charakterově zjednodušeny způsobem, jímž přetékají ke zkarikování a táhání za vlasy v bahenním kolbišti. Příběh může přitahovat vůní prohnilého stavu policejních a vojenských složek Spokojených států amerických, film je zábavnějším artiklem, kde záleží na míře vkusu a odolnosti. Osamělým hrdinou bez bázně i hany je Ray Hicks (příjemný Nick Nolte), bývalý mariňák s tím svérázně zjednodušujícím pohledem na život a svět, Přání zakázaného ovoce nabírá obludných rozměrů, ale hrdost se nevzdává. Hrdinovým křehkým doplňkem je Marge Converse (příjemná Tuesday Weld), provozovatelka knihkupectví a žena Rayova nejlepšího kamaráda. Závislost se mýtí závislostí, přičemž se koštuje dávka svobody. Důležitou postavou je John Converse (příjemný Michael Moriarty), válečný zpravodaj v desilusi. A pocit zrady je nutné potrestat, byť se tím kamufluje osobní vyprahlost. A manžel Marge má smělý plán, a počítá s Rayem. K výraznějším postavám patří nafoukaný Rayův známý z LA Eddie Peace (Charles Haid), a páreček všehoschopných dohlížitelů nad obchodem Danskin (Richard Masur) a Smitty (Ray Sharkey). Z dalších rolí: tradičně zkorumpovaný agent DEA, sám iniciátor obchodu Antheil (Anthony Zerbe), Johnův kontakt v Saigonu Charmian (Gail Strickland), Margein vším zaskočený otec Bender (David Opatoshu), po experimentu lačný spisovatel Gerald (James Cranna), či malá Margeina dcerka Janey (Shelby Balik). Psí vojáci, afektovaný akční thriller, je určen k zábavní konzumaci, i já si film vychutnal, byť nakonec neocenil. Pravej to americkej konzumní vejtvor. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (6)

  • Producentom sa spočiatku nepáčilo angažovanie do role Raya Hicksa rodáka z Obamy Nicka Nolta. Namiesto neho chceli v tejto úlohe vidieť vtedy populárnejšieho Krisa Kristoffersona. Režisér Karel Reisz, na ktorého zapôsobil svojim výkonom v mini sérii Rich Man, Poor Man (1976), si nakoniec musel svojho favorita vybojovať. (beso74)
  • Názov filmu Who'll Stop the Rain sa odvoláva na názov piesne, ktorá sa objavila vo filme. V roku 1970 ju zložil John Fogerty a naspieval s americkou rockovou skupinou Creedence Clearwater Revival. (beso74)

Reklama

Reklama