Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Richard Gere se představuje v roli prominentního právníka Martina Vaila, který se rozhodne bezplatně hájit kentuckého mladíka Aarona Stamplera (Edward Norton), obviněného z vraždy chicagského arcibiskupa. Zkrvavený Aaron byl zajat po zběsilé honičce odvysílané v přímém televizním přenosu. Vail proto cítí, že by tento zdánlivě jednoznačný případ mohl přispět k jeho prestiži. Obžalobu zastupuje asistentka státního návladního Janet Venableová (Laura Linneyová), Vailova bývalá přítelkyně. Vailův případ se navzdory jeho očekávání zkomplikuje poté, co psychiatrička Molly Arringtonová (Frances McDormandová) dospěje k závěru, že Stampler trpí mnohočetnou poruchou osobnosti. Vail také odhalí důkazy o tom, že byl arcibiskup zapleten do spekulací s pozemky a zneužíval mladé ministranty. Cynický a prospěchářský právník tak čelí skličující vyhlídce, že si jeho klient skutečně zaslouží tu nejlepší obhajobu. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (608)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Skvělý film s brilantním koncem. Na film jsem se chtěl podívat hlavně (nebo jen kvůli?) mému oblíbenci Gereovi. A ač velmi nerad a s velkým sebezapřením musím kriticky uznat, že idkyž Gere zahrál na 1 to, co měl, Edward Norton ho převýšil. K tomu je tu ještě Laura Linney, která se po boku Gerea objevila už v mnou velmi oblíbeném snímku Proroctví z temnot. Hodnotím 5*, tenhle film na ně má. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No co si budem namlouvat, ackoliv hodnoceni vypada hodne libove, ve vysledku je to jen x-ta variace na soudni thriller s mnohokrat omletym pribehem, kde mame nejakyho toho vychcanyho pravnika. Ale precejen film neni tuctovka, jsou tu hned dva dulezity prvky. Jednak to je perfektne napinave natoceny, takze si to ty dve hodiny dokaze udrzet pozornost a hlavne tu je famozni Norton, kterej celej film posouva o tridu vejs. Cimz nijak nekritizuju ostatni, Gere hraje nadprumerne a stejne tak jsou fajn Linney a McDormand, ale proste nebejt toho Nortona, tak by to asi ty lepsi 4* nedalo. ()

Reklama

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Jak já se rád nechávám překvapovat těmi banálními ale přesto skvělými pointami, které přímo lákají podívat se na film znova jinýma očima. Vždycky se potom tak nějak zpětně obhajuji, že jsem to přece celou dobu věděl, ale prd, nevěděl. Asi to bude tím, že tenhle snímek se celou dobu tváří, že ničeho takového prostě není schopen, a o to více to překvapí. Opět se mi tedy vyplatilo si o filmu předem nic nečíst. Krom závěru a dokonalého Nortona (jeden z nejlepších výkonů vůbec) a jeho postavy toho Prvotní strach ale vlastně moc nemá. Soudní drama jsme viděli tísickrát předtím i potom (a zase to funguje). Hudba Jamese Newtona Howarda je nevskusně osmdesátková a filmu vůbec nepomáhá. Richard Gere mě moc nepřesvědčil a Laura Linney se chytla tak v druhé půlce. Přítomnost vedlejší linie s předchozím případem zcela nadbytečná. Na druhou stranu tematika "problematického" chování katolických kněží byla v době uvedení snímku velice aktuální a nová (teď mi teprve došlo, jak prozíravě jsem si ho vybral na Štědrý den) a prostě celý film přes svůj komorní průběh mě nadstandardně bavil. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $30miliónovTržby USA $56,116,183Tržby Celosvetovo $102,616,183║ Hneď od úvodu film prezieravo nahrá sledujúcemu ako to všetko asi pekne skončí(a aj tak sa prevažne deje) ale najprv príde v 3/4 filmu slušný boom z Edwardom Nortonom a z jeho rozdvojenou osobnosťou, čo nám dá menšie vytriezvenie z faktu, že nejde len o taký priamočiary súdny proces na aký sa to do tej chvíli tvárilo a záverom príde úplne schladenie a vytriezvenie, ktoré dá filmu úplne inú tvár, prinucujúc udeliť filmu vyššie hodnotenie než bolo takmer počas celého filmu skoro jasné(65%-70%). Film vyťahuje hlavne charakter dobre zahranej postavy Edwarda Nortona. /80%/ ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Prvotní strach jsem pocítil já, když moje oko v programu zavadilo o film s Ríšou a Edou. Všechny obavy ale rozcupovalo jedno z nejlépe natočených soudních dramat, co jsem kdy viděl. Je pravdou, že největší plusové body naskočily především díky vynikajícímu finiši a závěru, v tomhle si Hoblitův film ničím nezadá s průběhem každého průměrného pelešení. Ale povedený závěr patří jak k dobrému filmu, tak i k dobrému milování, takže není důvod křivdit ani Hoblitovi, ani slečně vedle vás. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (14)

  • Schizofrenie se často laicky používá nesprávně a takto je tomu bohužel i v tomto filmu. Správné označení ze strany znalkyně ve filmu mělo znít disociativní porucha (také mnohočetná porucha osobnosti). (rezzzy)
  • Ve 23. minutě se Martin (Richard Gere) sleduje zprávy v TV a odkládá flašku vody vedle sebe na křeslo. Flaška spadne, přesto o pár záběrů později stojí. (J.A.K.)

Reklama

Reklama