Reklama

Reklama

Ratatouille

  • USA Ratatouille (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Poznejte Paříž, město nekonečných možností a gurmánský ráj, z nové perspektivy a zamilujete si ji! V jedné z nejlepších pařížských restaurací sní krysák Remy odvážně o tom, že se stane vyhlášeným francouzským kuchařem. Nenechá se zviklat výtkami ostatních členů rodiny, aby se spokojil pouze s tradičním životem obyčejného hlodavce, a s pomocí kamaráda Linguiniho, stydlivého a podřadného odnašeče odpadků, se vydá na cestu těch nejnepravděpodobnějších zážitků, humorných kousků a kulinářských triumfů, o kterých by jeden bez druhého ani nesnili. (Forum Film CZ)

(více)

Zajímavosti (57)

  • V českém dabingu se odkazuje na krysy, ale ve skutečnosti jde o potkany, kteří na rozdíl od krys žijí ve městech, vyhledávají vlhko a jsou v Evropě daleko hojnější. K záměně očividně došlo při převodu slova „rat“ z originálu – v angličtině se totiž potkani a krysy většinou moc nerozlišují, protože krysa se řekne „rat“ a potkan „brown rat“. (Facillitant)
  • Každý dosavadní film Pixaru odkazoval na místnost A-113 na California Institute of the Arts (Kalifornský institut umění). Mnoho animátorů začínalo svou kariéru právě v této místnosti, včetně Johna Lassetera a Brada Birda. Kombinace A-113 se objeví na malé visačce v uchu laboratorní krysy jménem Git (Jake Steinfeld). (hippyman)
  • Po uvedení filmu se děti všude na světě dožadovaly, aby jim rodiče koupili krysu. V důsledku filmu se prodej hlodavců prudce zvýšil. Jeden řetězec domácích mazlíčků dokonce zaznamenal 50% nárůst prodeje hlodavců. (Trajektt)
  • Michelinův průvodce ve skutečnosti 5 hvězdiček neuděluje, maximálně 3. (vojtaruzek)
  • Pro zmapování Paříže a její následnou animovanou podobu pořídil štáb přes 4 500 snímků. Gusteauova restaurace se nachází na levém břehu Seiny v 5. pařížském okrsku. (CrypzzXD)
  • Remy (Patton Oswalt) v Gusteauově restauraci vaří klasickou francouzskou polévku Potage Parmentier. (CrypzzXD)
  • Aby animátoři zjistili, jak by vypadala houba se sýrem ožehnutá bleskem, přiložili k této kombinaci skutečný hořák a grilovali. (CrypzzXD)
  • Celosvětová premiéra proběhla 22. června 2007 v Hollywoodu (Kalifornie, USA). (Varan)
  • Křestní jméno a příjmení Auguste Gusteau jsou vzájemné anagramy. (Cheeker)
  • Aby animátoři ušetřili čas a paměť v počítačích, vytvořili všechny lidské postavy bez prstů na nohou. (Cheeker)
  • Linguiniho (Lou Romano) byt se nachází v pařížské čtvrti Montmartre. (Cheeker)
  • Tvůrčí tým bral přípravy kulinářského dobrodružství velmi vážně. Dokonce proběhla i motocyklová tour po Paříži a také kolečko po vybraných pařížských restauracích. (Dlee)
  • Na těle zvířecího kuchtíka je 1 150 070 chlupů, přičemž ambiciózní kuchařka Colette (Janeane Garofalo) se musela spokojit pouze s 176 030 chlupy. (Dlee)
  • Snímek Ratatouille měl být prvním režisérským projektem Jana Pinkavy - na myšlence filmu pracoval už v roce 2001, ale výroba se neubírala správným směrem, a tak o čtyři roky později odpovědnost za režii a produkci převzal Brad Bird, jenž do značné míry původní scénář přepsal. Studio a Pinkava však uzavřeli dohodu o „mlčení“ před médii a Bird si vymohl uvedení Pinkavy alespoň jako spoluautora příběhu. Pinkavův post režiséra proto může být sporný. (gilles12)
  • Každý dosavadní film PIXARu odkazoval na místnost A-113 na California Institute of the Arts; (pozn.: mnoho animátorů začalo svou kariéru právě v této místnosti, včetně Johna Lassetera a Brada Birda). Kombinace A-113 se objeví na malé visačce na uchu laboratorní krysy jménem Git (Jake Steinfeld). (hippyman)
  • Kvůli reálně vypadající hromadě kompostu nechali tvůrci opravdu shnít patnáct různých druhů ovoce a zeleniny a poté je fotografovali. (hippyman)
  • V designu krys - především pokud jde o čenich a uši - byly učiněny některé změny poté, co odbornice na krysy Debbie Ducommun dala animačnímu štábu k dispozici několik svých osobních mazlíčků na pozorování. (hippyman)
  • Sochař při navrhování postavy Remyho (Patton Oswalt) vytvořil devět hliněných soch. Šest z nich byly různé designové experimenty. Teprve poslední tři byly konkrétní pozice konečného návrhu. (hippyman)
  • Paříž byla počítačově lehce upravena - galerie Musée d'Orsay na východ (nalevo) od restaurace by měla být přibližně 500 metrů na západ podél řeky. (hippyman)

Související novinky

Světová premiéra hudby z Jurského světa

Světová premiéra hudby z Jurského světa

25.01.2016

Americký skladatel Michael Giacchino, držitel Oscara za hudbu k filmu Vzhůru do oblak, chystá pro pražské publikum koncert pod názvem „Hudba Hollywoodu: Michael Giacchino in Concert". V neděli 7.… (více)

Čekají nás Auta 3 a Úžasňákovi 2

Čekají nás Auta 3 a Úžasňákovi 2

20.03.2014

Disneyovský šéf Bob Iger se předevčírem dělil s akcionáři o momentální stav mnoha chystaných projektů. Jak známo, Disney mimo jiné vlastní Marvel, Pixar a Lucasfilm, došlo tedy na řadu značek, který… (více)

Pixaři jdou do „živé akce“

Pixaři jdou do „živé akce“

17.03.2008

Ne že by je digitální animáky už nebavily, nebo jim snad málo vydělávaly (neodolatelné trailery na novinku VALL-I naznačují, že o jedné z čelních pozicí v řebříčku největších letních hitů je… (více)

Reklama

Reklama