Reklama

Reklama

Chaplin dokonalou dámou

Krátkometrážní / Komedie
USA, 1915, 24 min

Obsahy(1)

Matka (Marta Golden), otec (Charles Inslee) a dcera (Edna Purviance) si vyšli do parku. Zatímco ženská část rodiny spokojeně odpočívá na lavičce, otec si vyhlídne další něžný objekt svého zájmu (Margie Reiger). Po ránu se však v parku objevují roztodivné věci - jednou z nich je i sebevědomý mladý švihák (Charles Chaplin)... Na dlouhou dobu (do roku 1952) poslední Chaplinův film, kde se objevil bez knírku. (Pohrobek)

(více)

Recenze (17)

fantomas19 

všechny recenze uživatele

A Woman - Charlie Chaplin dokonalou dámou - Charlie Chaplin po incidente v parku sa dostáva do domu, kde sa stáva hosťom mladej krásky (Edna Purviance), avšak s príchodom otca dievčiny (Charles Inslee), v ktorom spoznáva záletníka z parku, sa snaží schovať pred prudkou reakciou otca a prezlečený za dokonalú dámu dokáže záletnú povahu otca. Charlie Chaplin je dokonale zamaskovaný, napudrovaný, namaľované pery, dokonca oholil svoje typické fúziky pod nosom. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Žena se vzhlédla v satiře. Někdy stačí tak málo, Charlie Chaplin je odstaven na okamžik od svého absurdního knírku, hned jsou diváci u vytržení a řičí smíchy. Žena si dává záležet na vyznění zápletky, přesto jsou zásadnější místa společenského výsměchu a lehké násilnosti lidské podstaty. Transvestitismus je řešením nouzové situace i jedinečnou možností k dokonale provedené pomstě škodolibosti. Vedle Charlieho v úloze kavalírského mladíka s částečnou sexuální poruchou jménem Nora Nettlerash zaujme také mladá dívka v oboustranné romantické náklonnosti s Charliem (Edna Purviance), její vznětlivý otec s ohnivě zapálenými lýtky milostného tokání (Charles Inslee), jeho decentnější a opomíjená manželka a matka půvabné dívky (Marta Golden), otcův nový kamarád s obdobným zápalem pro sexuální vzrušení (Billy Armstrong), mladý ženský cíl otcova toužení v parku (Margie Reiger), či parkový povaleč (Leo White). Žena aneb Chaplin dokonalou dámou patří k tomu lepšímu ze zuřivě dychtivé a poskakující zábavy cirkusového klauna, satirický aspekt potěší. Nechť žije vzrušení a uspokojení! ()

Reklama

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

[2,5*]     "A happy family."     Krátka groteska z druhého Chaplinoveho obdobia (v štúdiu Essanay), ktorá najviac zaujme Charlieho prekvapivo veľkým ženským šarmom. Začiatok je poriadne otrepaný - rodina na lavičke v parku, hlava rodiny začne potajme flirtovať s okoloidúcou kráskou (z ktorej sa prekvapivo vykľuje niečo iné ako len obyčajná koketa) a do toho ako vždy prichádza zlomyseľný Charlie, ktorý opäť nakope pár zadkov a porozbíja pár gebúľ. Ten potom akýmsi záhadným spôsobom (nie sú tu žiadne medzititulky, ktoré by to aspoň trochu vysvetlili) očarí dve ženy, matku s dcérou, ktoré ho nadšene pozvú k sebe domov. Tam potom začína tá zaujímavejšia časť grotesky, obsahujúca aj pár celkom vtipných scén. Za zmienku stoja hlavne zmena Charlieho na ženu a Edna, ktorá sa z jeho prerodu váľa od smiechu po zemi. Videná verzia s veľmi dobrou klavírnou hudbou Erica Janesa (1999). ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Chaplin se stane dokonalou dámou, protože v tom vidí jedinou možnost, jak se dostat ze spárů nelítostného soka, s kterým měl již týž den cosi do činění. Vydává se za spolužačku sokovy dcery Noru Nettlerash, a po pravdě řečeno mu to i v sukni sluší náramně. Jinak v Chaplinově groteskní filmografii rozhodně nadprůměr. Co se milostných eskapád, kopání do nejrozličnějších pozadí i Charlieho mimické hry týče. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Z počátku se jednalo o průměrnou grotesku, která měla pár vtipných okamžiků, ovšem ke čtvrté hvězdě ji pomohla originalita v podobě Charlieho přestrojení za ženu, kde dokonce sundal svůj knírek, což rozhodně stojí za pozornost! O jeho skvělém herectví není třeba se rozepisovat, avšak nelze nepochválit jeho opravdu ženské grimasy a gesta. :) Hudba tradičně parádní. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama