Reklama

Reklama

Chatova země

  • USA Chato's Land (více)
Trailer

Obsahy(1)

Apačský míšenec Chato (Charles Bronson) se během návštěvy zapadlého městečka v Novém Mexiku dostane do potyčky s tamějším šerifem kvůli svému rasovému původu. V sebeobraně je nucen strážce zákona zastřelit, a vydává se na útěk před krvežíznivou bandou pronásledovatelů v čele s kapitánem Whitmorem (Jack Palance). Početná skupinka bílých osadníků plánuje s Chatem učinit krátký proces a vydává se po jeho stopě hluboko do apačského území. Poháněni nenávistí a touhou po pomstě si ovšem neuvědomují, že v nehostinné krajině plné skal se sami stávají kořistí. Nelítostný western britského režiséra Michaela Winnera představuje velmi působivé svědectví o civilizačním střetu amerických osadníků s původními indiánskými obyvateli. (Česká televize)

(více)

Recenze (66)

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář je ubohý. Tudíž se neubráníte jednoduché zápletce a tupému průběhu, jenž neodvratně směřuje ke kompletní eliminaci všech soupeřů hlavního hrdiny. Až v tu chvíli přichází trochu zajímavá podívaná, ovšem nikterak strhující. Dnes pouhá westernová tuctovka vhodná akorát na zaplnění čtyřiadvacetihodinového televizního vysílání. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Výborný drsný western, typický pro 70. léta. Charles Bronson v roli indiána Chato téměř nemluví, jen láká své bílé pronásledovatele na sobě známé území, kde prokazuje svou převahu. Postavy jsou perfektně vykreslené, kamera je výtečná a napětí by se dalo krájet. Trailer: http://www.yidio.com/chatos-land-1972/id/36028864264294698 ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Už po pár minutách vás napadne spojitost režiséra s autorstvím jeho patrně nejznámějšího snímku Přání smrti. Winner nikdy nebyl komplikovaný tvůrce se schopností jít do hloubky látky. Natáčel přímočaře, nebál bych se říct šablonovitě a to se projevuje i na Chatově zemi. Velmi jednoduchý příběh o pomstě a boji osamělého jedince proti přesile neřádů. Víc než kdy jindy jsem si uvědomil, že Charles Bronson byl jen typový herec, který na složitější herecký part jednoduše neměl. Ne, že by role mlčenlivého indiána vyžadovala herecké zázraky, ale přece jen na pár místech zamrzí, že do svého výkonu nedokázal vtisknout nějaké emoce. Kritika rasismu, typická pro hollywoodskou produkci 70. let, tady vyčnívá nějak toporně, holt Winner opravdu není tvůrce schopný jemné práce s látkou. Největší problém filmu je zoufalá předvídatelnost zápletky. Winner nemá čím překvapit, a tak jde jen o to, jak vám jeho režijní styl vyhovuje. Za mě je to 40 % celkového dojmu. ()

whack

všechny recenze uživatele

Mám rád westerny, v ktorých neumierajú "indiánski pohania", ale spití spotení redneckovia. Myslím, že takých nie je veľa, a nevadí mi ich jednoduchosť. Pri natáčaní však zahynuli kone, ktoré boli pre efekt záberu brutálne strhnuté k zemi pascami, preto to hodnotiť nemôžem. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Konfederační veteráni, rudokrcí rasističtí burani a pár vcelku lidsky smýšlejících mužů na trestné výpravě proti apačskému míšenci. A zatímco ten prosazuje svou indiánskou polovinu a po svém území putuje se svaly tvrdými jak z titulní strany magazínu Muscle&Fitness, dříve sebevědomý ozbrojený sbor začíná rychle měknout. Chato si z nich totiž dělá čatný.. Příspěvek do anti-westernového subžánru, ve kterém se upaluje zaživa, znásilňují indiánky a chřestýši používají jako laso a tohle všechno by možná ve svém brakovém cynismu fungovalo, kdyby byl Winner přímočařejší a nenechal ty bílé suroviny do omáčky tak dlouze a prázdně tlachat. V tomhle bylo štěstí, že to herecky netáhl mlčenlivý člen Vinnetouových bezpečnostních sil, ale Jack Palance, který jako jižanský kapitán působil patřičně nadřazeně a sviňsky.. ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Westernová vyvražďovačka? Ale proč ne. Bronson velmi dobře hraje mlčenlivého, mstícího se indiána a ani ostatní nejsou protivní. ()

sud 

všechny recenze uživatele

"Touha smrti" ve westernovém kabátě (nebo chcete-li příprava na něj). Charles Bronson se do své role hodí, stejně jako všichni herci, dusná atmosféra nechybí. Ovšem chybí jedna důležitá věc a to scénář! Průběh děje bych napsal třemi větami. Škoda, akční scény jsou solidní a kdyby měl film lepšího scénáristu, bylo by to něco jiného. 50%. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Tolik propíraný jednoduchý scénář je podle mého názoru jednoduchý naprosto záměrně a za zlé mu to nemám, ovšem tak nudný jistě být neměl. Chatovu zemi chválím především za to, jak rychle (prakticky ještě před úvodními titulky) vrhne diváka do hlavního dění, a za výborné zúčtovací finále (chřestýš). Problém je, že hodinová mezera, která tyto úseky spojuje, je taková nějaká nijaká. Z herců rozhodně najvíce zaujme Jack Palance, Charles Bronson je obvyklý (mlčí a výmluvně nakrknutě se dívá), Fieldingova hudba nic moc... Dvě a půl. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Bez nejakého zbytočného naťahovania sa už v prvej minúte ide rovno na to. Chato pošle šerifa do večných lovíšť a hon na neho sa začína. Chato je ale polovičný Apač a okolité územie pozná dokonale. Je iba otázkou času, kedy kovbojom na čele s mexickým stopárom dôjde, že proti nemu nemajú šancu. Musím povedať, že typ filmov o prežití a pomste mi vždy sedel. Po neprekonateľnej klasike Vtedy na západe je to zatiaľ najlepší western s Bronsonom (v hlavnej úlohe), ktorý som videl. Príroda, v tomto prípade síce dosť vyprahlá a kamenistá dokáže byť krutá. V týchto miestach veľmi rýchlo prídete na to, akú cenu má voda. Navyše sa tu dá nájsť na každom kroku štrkáč, z ktorého sa dá vyrobiť zaujímavá detská hrkalka...80%. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Smysl tohoto brutálně řešeného westernu mi vždy trochu unikal, ale podívaná je to dobrá, zvlášť, když umírá někdo jiný, než pořád ti "nebozí" Indiání... ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Zde velmi podceňovaný pomalu plynoucí western se záměrně jednoduchoučkou dějovou linií, kterou mlčky prochází skvělý Bronson. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Mysleli si že honí rudocha ale opak byl pravdou. Chato si je vodil jako loutky přesně tak jak potřeboval. Nevím jestli byl tak chytrej a oni tak hloupí ale neskutečně s nima vyjebával ( voda, koně ). Ale i tak by se dalo říct, že celou tu dobu k nim byl celkem milosrdnej. Vše se změnilo když Chatovi znásilnili ženu. Potom teprve začíná ta pravá revenge. Kromě " Death Wish " jsem s Ch. Bronson(em) neviděl žádnej film. Nejsem zrovna jeho fanouškem a westernům neholduju už vůbec. I přesto jsem to prubl a nelitoval jsem. Bronson se na roli Chata neskutečně hodil a nešlo mu nefandit. Je ale pravdou že větší prostor ve filmu dostala banda těch trotlů která se ho snažila dohonit. Tomuhle snímku můžu vytknout dvě věci. První je že v úplném závěru ( překvapivě ) trošku ztrácí dech. Druhou věcí která mi celkem vadila je že nebyly přeloženy rozhovory s indiány a po titulcích taky ani stopy. Viděno na ČT2 v českém znění. Nevím jak je to v originále s původním zněním. To ale vlastně není chyba filmu. Proto si dovolím film o hvězdu nadhodnotit. Jelikož snímek měl co nabídnout i přesto že jde o " western s Bronson(em). Pro mě opravdu nečekané překvapení. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Chato (Charles Bronson) při hospodské potyčce zastřelil buranského šerifa a poštval si tím na sebe partu samozvaných zastánců spravedlnosti, ti ovšem nemají nejmenší tušení, že Chato je vždy o dva kroky napřed. Velmi jednoduchá zápletka, zcela přímočarý děj a přesto docela stylový a nekompromisní western, v němž je daleko větší hvězdou Jack Palance v roli jednoho z pronásledovatelů. Charles Bronson podává velmi úsporný a mlčenlivý výkon (promluví sotva pár slov). ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Podprůměrný revizionistický western, sebedestruktivně ukazující bělochy jako špatné lidi. Bronson jako geniální indián, který nechá manželku v nebezpečí samotnou - to je špatný vtip! ()

SeBig 

všechny recenze uživatele

Mám pro westerny slabost, ale v tomhle případě a v dalších 100 případů ne. Westernů jsem viděl pár. ()

hrona 

všechny recenze uživatele

Ten, který má být loven, z lovce kořist udělá. Mám velice rád tento western v čele se snícím jižanem Palancem a nemluvným, nekompromisním apačem Bronsonem. Jasně daný příběh, již od prvního momentu nalajnovaný. Na svou dobu extrémně brutální. Jako kluk jsem četl podobný román Strach v hrsti prachu a nemůžu si pomoci, ale díky tomuto stylu těm indošům zkrátka fandím víc, než při sledování super-hrdiny Karla Maye. ()

5150 

všechny recenze uživatele

Při natáčení tohoto filmu spolu poprvé spolupracovali herec Charles Bronson a režisér Michael Winner. Po dalších společných projektech THE MECHANIC, THE STONE KILLER, vzniklo velmi úspěšné DEATH WISH (PŘÁNÍ SMRTI). To bylo v roce 1974 a na tento úspěch poté ještě navázali v 80. letech v pokračováních DEATH WISH II a III. ()

Reklama

Reklama