Reklama

Reklama

Chatova země

  • USA Chato's Land (více)
Trailer

Obsahy(1)

Apačský míšenec Chato (Charles Bronson) se během návštěvy zapadlého městečka v Novém Mexiku dostane do potyčky s tamějším šerifem kvůli svému rasovému původu. V sebeobraně je nucen strážce zákona zastřelit, a vydává se na útěk před krvežíznivou bandou pronásledovatelů v čele s kapitánem Whitmorem (Jack Palance). Početná skupinka bílých osadníků plánuje s Chatem učinit krátký proces a vydává se po jeho stopě hluboko do apačského území. Poháněni nenávistí a touhou po pomstě si ovšem neuvědomují, že v nehostinné krajině plné skal se sami stávají kořistí. Nelítostný western britského režiséra Michaela Winnera představuje velmi působivé svědectví o civilizačním střetu amerických osadníků s původními indiánskými obyvateli. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (66)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Už po pár minutách vás napadne spojitost režiséra s autorstvím jeho patrně nejznámějšího snímku Přání smrti. Winner nikdy nebyl komplikovaný tvůrce se schopností jít do hloubky látky. Natáčel přímočaře, nebál bych se říct šablonovitě a to se projevuje i na Chatově zemi. Velmi jednoduchý příběh o pomstě a boji osamělého jedince proti přesile neřádů. Víc než kdy jindy jsem si uvědomil, že Charles Bronson byl jen typový herec, který na složitější herecký part jednoduše neměl. Ne, že by role mlčenlivého indiána vyžadovala herecké zázraky, ale přece jen na pár místech zamrzí, že do svého výkonu nedokázal vtisknout nějaké emoce. Kritika rasismu, typická pro hollywoodskou produkci 70. let, tady vyčnívá nějak toporně, holt Winner opravdu není tvůrce schopný jemné práce s látkou. Největší problém filmu je zoufalá předvídatelnost zápletky. Winner nemá čím překvapit, a tak jde jen o to, jak vám jeho režijní styl vyhovuje. Za mě je to 40 % celkového dojmu. ()

kobejn 

všechny recenze uživatele

Bronsonův Chato je prostě indiánský Rambo. V sebeobraně zabije šerifa a pak ho pronásleduje banda místních otrapů. Jenže Chato je mazanej a naláká je do pasti a jednoho po druhym likviduje a nakonec se ti tupci likvidujou i navzájem. Ukazuje to pěkně, jak funguje lidská společnost. Vůbec to neni průměrnej film, jak se nám snaží naznačit místní hodnocení. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Bez nejakého zbytočného naťahovania sa už v prvej minúte ide rovno na to. Chato pošle šerifa do večných lovíšť a hon na neho sa začína. Chato je ale polovičný Apač a okolité územie pozná dokonale. Je iba otázkou času, kedy kovbojom na čele s mexickým stopárom dôjde, že proti nemu nemajú šancu. Musím povedať, že typ filmov o prežití a pomste mi vždy sedel. Po neprekonateľnej klasike Vtedy na západe je to zatiaľ najlepší western s Bronsonom (v hlavnej úlohe), ktorý som videl. Príroda, v tomto prípade síce dosť vyprahlá a kamenistá dokáže byť krutá. V týchto miestach veľmi rýchlo prídete na to, akú cenu má voda. Navyše sa tu dá nájsť na každom kroku štrkáč, z ktorého sa dá vyrobiť zaujímavá detská hrkalka...80%. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Chato (Charles Bronson) při hospodské potyčce zastřelil buranského šerifa a poštval si tím na sebe partu samozvaných zastánců spravedlnosti, ti ovšem nemají nejmenší tušení, že Chato je vždy o dva kroky napřed. Velmi jednoduchá zápletka, zcela přímočarý děj a přesto docela stylový a nekompromisní western, v němž je daleko větší hvězdou Jack Palance v roli jednoho z pronásledovatelů. Charles Bronson podává velmi úsporný a mlčenlivý výkon (promluví sotva pár slov). ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář je ubohý. Tudíž se neubráníte jednoduché zápletce a tupému průběhu, jenž neodvratně směřuje ke kompletní eliminaci všech soupeřů hlavního hrdiny. Až v tu chvíli přichází trochu zajímavá podívaná, ovšem nikterak strhující. Dnes pouhá westernová tuctovka vhodná akorát na zaplnění čtyřiadvacetihodinového televizního vysílání. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (7)

  • Charles Bronson v tomto filme hovorí veľmi sporadicky a len pár slov v jeho dialógoch je v angličtine. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama