Reklama

Reklama

Boží zbraň

  • Itálie Diamante Lobo (více)

Divocí banditi terorizují odlehlé prérijní městečko a zavraždí otce Johna, místního vůdce. Bratr kněze jej však touží pomstít.  Spaghetti western Boží zbraň představuje jednu ze dvou italsko-izraelských koprodukcí z roku 1976, kde ztvárnili hlavní role Lee Van Cleef a Leif Garrett, přičemž Lee Van Cleef se zde objevuje v roli dvou bratrů-dvojčat. Film nás zavede do odlehlého městečka kdesi v pusté prérii, kde káže kněz otec John (Van Cleef) všem obyvatelům střídmý život s odříkáním a modlením se, přitom má však pod pultem ukrytou pistoli. Do města jednoho dne zavítá banda vedená proradným Samem Claytonem (Jack Palance), která všechny obyvatele neustále terorizuje, znásilní mnoho místních žen a otec John nakonec při souboji s bezohledným vůdcem banditů zemře. Ani šerif s řáděním zločinců nic nezmůže. Mladý Johnny (Leif Garrett) touží po pomstě a odjíždí do Mexika s cílem přesvědčit Johnova bratra Louise, aby si ještě naposled nasadil pás s kolty a pomohl město zachránit. A tak uplyne nějaký čas a ve městě se objeví záhadný cizinec, který je až ďábelsky – nebo spíše božsky – podobný zesnulému otci Johnovi... Výkon Van Cleefa je vskutku strhující, notně mu sekundují také Richard Boone a Sybil Danning. Snímek koprodukoval (spolu s Menahemem Golanem a Yoramem Globem) Irwin Yablans, který se proslavil o dva roky později hororem Halloween. (MGM)

(více)

Recenze (16)

Lygie 

všechny recenze uživatele

V tomhle spaghetti westernu je snad všechno špatně. Pokud hlavní pistolník ani pořádně nevystřelí, padouch propadne hysterii a závěrečná přestřelka končí patem, těžko se dá o westernu říct, že za něco stál. Režisér chvílemi zapomínal, že netočí laciný horror, ale western. Jistě chtěl využít duchařské zápletky filmu (pistolník vydávající se za svého zavražděného bratra-dvojče), ale výsledkem je něco málo vyděšených zlosynů, trocha zlověstného dýmu z kadidelnice a dokonale zabitý - již tak velmi slabý - potenciál westernu. Nevěrohodný a chatrný děj (tolik náhod, schválností a ultrablbých banditů v jednom filmu se jen tak nevidí) nezachrání ani stárnoucí Lee van Cleef v hlavní roli, uvěřit mu roli kněze žádá opravdu důvěřivost světce. Přesto však doporučuji vidět - takovou desetiminutovou scénu hromadného (a hromadně neúspěšného) pokusu o znásilnění barových tanečnic, jako je v tomhle filmu, vážně jinde neuvidíte. PS: Dostane-li se vám do rukou DVD, které se prodává v Česku, nepropadejte naději - ani jeden z obrázků na obalu není z tohohle filmu. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Moc rád bych to už kvůli Lee Van Cleefovi ohodnotil výš, ale tohle hraní si na umění (svět jako divadlo - viz úvodní a závěrečný záběr, hraní si s úhly kamery apod.) mi šlo silně proti srsti. Jack Palance měl škleb jako po obrně, nebo mu zrovna udělali nové zuby, a že by byl ten správný záporák, to ani náhodou. Z návratu mrtvého kněze šlo taky vytřískat daleko víc, než jen trochu dýmu a zvonění zvonu. Většina děje je vata, kdy se vlastně nic neděje. Jedině lokace za něco stojí. Dnes už by takto laděný film nikdo ani nenatočil, protože by kněze rovnou prohlásili za pedofila. ()

Reklama

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Videl som dno spaghetti-westernu. Alebo to bola paródia a ja som to nepochopil? S dostatočným množstvom návykových látok a partiou správne naladených priateľov by tento film mohol byť obrovskou zábavou. Lee van Cleef v smiešne našuchorenej brčkavej parochni, debilne vyškerený a neslýchane prehrávajúci Jack Palance, tlupa neopísateľne imbecilných banditov (ten, čo sa strepal z kostolnej veže, im vládol), zloduch prichádzajúci na súboj s bukrétou v ruke a smrtiace hlášky typu "John toľko cvičil s koltom, že zodral tucet puzdier" - to všetko je len vzorka kvality tohto "skvostu". Keby som nevyčerpal svoju zásobu "absolútnych hodnotení pre filmy, ktoré sú tak pekelne zlé, až sú nehorázne zábavné" na Cestu gladiátorov 2000, udelil by som 5*. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. V tomto případě zařazení mezi TOP westerny naprosto nechápu. PLUSY: Docela zábavný spaghetti western. Lee Van Cleef v hlavní dvojroli kněze a jeho mstícího se bratra. MÍNUSY: Spíše divadelně zrežírovaný. Plný přihlouple jednajících stereotypních postav. Spousta zbytečně explicitně nafilmovaného násilí. Padouchy i hrdiny kostymér snad oblékal na maškarní bál. Van Cleef v nejšerednější paruce všech dob. ZÁVĚR: Na ukrácení odpoledne pro milovníky westernů je to snad použitelné. TRAILER: http://www.youtube.com/watch?v=RSer6VULBzs ()

El Indio 

všechny recenze uživatele

Na to jak byl ten film celkově podprůměrnej mě až prekvapivě moc bavil, takže pod tři nepůjdu. Lee Van Cleef, ač už trochu starej, byl pořád dost dobrej a byl taky jedinej důvod proč jsem se vubec na tenhle film díval. Hlavní padouch by byl taky celkem ucházející, snad jenom kdyby se celej film nekřenil jak imbecil. A scéna kdy se banda chlapů nahrne do bordelu a začne tam hromadně znásilňovat děvky, respektive snažit se o to, je skvěle vtipná. Takže oni jsou ty tři nakonec celkem zasloužený. ()

Galerie (18)

Reklama

Reklama