Reklama

Reklama

Svobodný mládenec

(TV film)
  • Česko Sherlock Holmes: Svobodný mládenec (více)

Obsahy(1)

Lord Robert St. Simon je obecně považován za nejžádoucnějšího starého mládence v celé Anglii. Aby taky ne! Historie jeho rodu sahá nejméně pět set let zpátky, je pohledný, šarmantní a skvělý společník… Každá vdavekchtivá dívka by olízla všech deset. Jenže srdce lorda Roberta, jak se zdá, už zcela neodvolatelně získala krásná Američanka Henrietta Doranová, jejíž neurozený původ více než dostatečně vyvažují zlaté doly jejího papá. A zatímco se tyto dvě hrdličky připravují na nejšťastnější den svého života, utápí se o pár ulic dál nejslavnější detektiv světa v nudě z nicnedělání, ve fyzické i psychické indispozici, pronásledován neustále stejným, k zešílení se opakujícím děsivým snem. Ani on ani Henrietta ještě netuší, jak dramaticky se jejich cesty zkříží v Robertově venkovském zámku Glaven, natož aby si uměli představit, jak děsivé tajemství toto nádherné sídlo ukrývá ve svých důstojných zdech. (Česká televize)

(více)

Recenze (45)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Největšího z detektivů ovládají sny, přízraky a vidiny. Další IMHO netypický příběh, ovšem s takovým nádechem tajemna, že jsem při prvním zhlédnutí zatajoval dech. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Jau, au, aú, jaúúú! Tak tohle vám teda nesežeru, panstvo. Tady si zase někdo hrál, což je činnost mně veskrze sympatická, ale v tomhle případě si děťátko hrálo ve stohu se sirkami a chtě nechtě mám dojem, že tady si něčeho nešlehnul zdaleka jen Holmes. Nevím, který chorý mozek napadlo smíchat případ urozeného ženicha a podnájemnice v závoji (k rozšíření tématu doporučuji nahlédnout do díla A.C. Doyla) a opepřit to Freudem, na kterého sice pravda vždycky dojde, ale proč na něj došlo tady, proč se Sherlock posunul od milníku "on je trochu svérázný" k "on je totální magor," proč se od umění logiky a dedukce uletělo k chiromantii a pohádkám o Modrovousech a proč se mi předkládá tklivý obraz hlavního hrdiny v době, kdy na tom byl hodně mizerně i jeho představitel, což je asi tak příjemné na sledování jako přímý přenos mučení elektrickým proudem, tak na to jsem odpověď nenašla. Holt nejsem Sherlock. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

A Nightmare on Baker Street. Linka vyšetřování není v mých očích to nejzajímavější, koneckonců, mimo jedné lekce balistiky a nějakého toho výslechu se spíš jedná o společné hledání klíče k opakujícímu se snu. To, co je pozoruhodné, je výkon chřadnoucího Jeremyho Bretta, který pod lithiem, kyslíkovou maskou a líčidly překryl svou osobnost sužovanou obsesemi, depresí a nočními můrami s tou Holmesovou. „Thereˈs no escape from the terrors of the mind..“ ()

Phobia

všechny recenze uživatele

Nevím, jestli film navazoval na nějaký předchozí, ale já jsem z úvodních 20 minut byla natolik zmatená, až jsem sledování vzdala. Herec v roli Sherlocka Holmese je natolik necharismatický, že mě nijak neláká dát snímku druhou šanci. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Tento asi nejděsivější díl se skvělým hudebním pozadím nemá konkurence coby do uměleckého ztvárnění filmu celé série. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pre mňa zatiaľ najlepší celovečerný film s Brettom v úlohe Sherlocka. Je to samozrejme aj tým, že prípad je výborne vymyslený už v predlohe a pri sledovaní Slobodného mládenca som prestal vnímať, že pozerám "iba" televízny film. Vo finále to trochu cítiť, ale ide iba o malú chybičku krásy. Holmes tu občas pobehuje ako zbavený zmyslov, napríklad v nočnej košeli nielen po byte, ale aj na ulici, čo je celkom vtipné. Jeho desivé sny a nervóznejší stav mysle ako obvykle mu ale na triezvom úsudku neuberajú... ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Pro Holmese je to úžasně atypické, snové, surrealistické a dosti psychedelické. No a Jeremy Brett si Holmese mučeného nočními můrami, litujícího smrti Moriartyho a žijícího v hrůze z toho, že do smrti nenajde cenného protivníka a bude muset řešit jen případy ztracených koček, jednoduše dává - nová zajímavá melancholická poloha, která k Sherlockovi více než jde. Původní povídka tvoří opět pouze základ, na kterém se vystavěl nový příběh a to je moc dobře. Další velice povedený díl. ()

Pirkaf 

všechny recenze uživatele

Jestliže v minulém filmu se choval Holmes mírně řečeno atypicky, vloupával se do domu a sváděl služku, tady už je to totální psycho. Holmes, který by nikdy nevyšel z domu bez dobře padnoucího obleku a buřinky, najednou lítá po ulici v noční košili a padá do bahna.. WTF? ;) Jeremy Brett vypadá fakt špatně oproti první dílům. Doufám, že ty zbývající se zase uklidní, protože si tak nějak neumím představit, že se dá ještě přitlačit na pilu.. nicméně solidní horor.. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Poněkud prazvláštní filmové ztvárnění Doyloeova románu, ve kterém má Holmes neklidné sny, které mu pomohou vyjasnit záhadu ohledně podivných sňatků jednoho sira. Ačkoliv snaha byla veliká, tento díl se zrovna příliš nepovedl. Chybí mu ucelenost, jasnost, celkově pořádná dějová linie. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Další celovečerní film z cyklu Sherlocka Holmese. Jeremy Brett mě vždy uchvacoval svým hereckým výkonem. A tady mě uhvacoval dvojnásob. Ty Sherlockovy záchvaty jsou zahrané fakt precizně. JInak příběh filmu je také dost zajímavý a hlavně tajemný a napínavý, atmosféra z něj sálá od začátku do konce. Předlohu ke Svobodnému mládenci jsem nečetl, takže nevím, kolik změn tam je, ovšem musím říct, že mě se tahle verze líbila moc. A rozuzlení bylo vážně geniální. Prostě další dokonalý a zajímavý Sherlock Holmes, který nemá jedinou chybu. 100%. ()

octopuska 

všechny recenze uživatele

Tenhle Holmes mi nějak unikl, takže jsem viděla, až teď. A musím říct, že je velmi povedený. Má až hororový nádech. Holmes v zajetí nočních můr a démonů. Výborná, ponurá atmosféra a samozřejmě Jeremy je úžasnej Holmes, asi můj nejoblíbenější. V noční košilce válející se před barákem v blátě, tak ho jen tak neuvidíte. A samozřejmě nesmí chybět Holmesův nepostradatelný parťák a věrný přítel Watson, který nad ním neustále bdí. Snáší jeho sebestředné, sobecké nálady, opiátové excesy a věčný boj s přízrakem geniálního zloducha Moriartyho s grácií sobě vlastní. TV filmy mají v podstatě velmi podobnou kvalitu, jako seriál. Je dobře, že ČT čas od času, tyto zdařilé adaptace dává. I když zimní období se k Holmesovi hodí víc než slunné léto. Ponuré, sychravé počasí tomu dodává ten správný šmrnc. Brett byl zvažován do role Bonda, ale nakonec roli získal Moore. Byl velmi pohledný za mlada a splňoval všechny podmínky, mohl být zajímavým 007. Zřejmě mu byla souzena role Sherlocka, která mu seděla, jako prdel na hrnec. ()

DocBrown 

všechny recenze uživatele

Ty pozdní prodloužené Brettovy filmy prostě nejsou to pravé, jako seriál. Zbytečné a nepatřičné fantazírování. Mrzí mě, že je TV dává daleko častěji, než seriál. ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Je zde již hodně vidět, že jeremy Brett už nebyl ve formě a že jeho zdravotní stav se povážlivě zhoršoval. Děj má mystický nádech, který ovšem v tomto případě byl spíše na škodu. Celé to působilo utahaně a místy dost zoufale. Viděno s titulky, český dabing je výrazně lepší. ()

Reklama

Reklama