Reklama

Reklama

Tanna

Trailer 1

Obsahy(1)

Příběh o zakázané lásce a mladé milenecké dvojici na útěku byl inspirován skutečnými událostmi, které si vyprávějí obyvatelé vulkanického ostrůvku Tanna v Tichém oceánu, žijící v tradičním kmenovém společenství v izolaci od moderního světa. Přímo zde, v uchvacujících přírodních scenériích a s domorodými obyvateli v hlavních rolích, vznikl jedinečný hraný film o vzdorné Wawě, která miluje Daina, a když vypukne válka mezi členy kmene, vydává se s ním na útěk do lesů a k věčně bdící sopce. Univerzálně srozumitelná romance na půdorysu unikátního vhledu do života zdánlivě ztraceného ráje, který je našemu světu podobnější, než by se mohlo zdát. (Febiofest)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (21)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Jak žít v souladu s kastomem. 1) Pokud film beru jako vhled do života přírodních národů na Vanuatu (resp. na ostrově Tanna) v osmdesátých letech 20. století, pak mi nevadí ani naturščici, ani nevalný příběh. A pokud ne, mám smůlu._____ 2) Ale i jako fanda kvasidokumentárního dramatu mám jednu výhradu. Faktograficky velmi zajímavý autenticky působící snímek je zoufale pomalý._____ 3) Ale něco jsem se přece jen dozvěděl: Drinking kava deepens understanding._____ 4) 20letý Mungau Dain byl vybrán pro svou roli (Dain), protože ho vesničané považovali za nejkrásnějšího muže kmene._____ Na konci loňského roku odcestoval do hlavního města Vanuatu Port-Vila. Chtěl si najít práci jako sběrač ovoce v Austrálii nebo na Novém Zélandu. Na Silvestra si pořezal nohu, dostal do ní infekci a protože neměl přístup k rychlé léčbě antibiotiky, 5. 1. 2019 v místní nemocnici zemřel. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Co jsem obdivoval byl kryt na penis a svěšená prsa domorodých stařešin. Příběh je překvapivě interesantní, obzvláště běhání na sopku a ze sopky. Ve filmu se běhá často. Když si domorodci neporovnávají údy, tak běhají sem a tam, aby se podívali, zdali je sopka pořád aktivní či aby ověřili, že k pobřeží jsou to pořád tři kilometry. 79% ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Já bych tak strašně rád dal víc, jelikož filmy z Oceánie mě dost zajímají a bohužel je jich sakra málo (Nový Zéland nepočítám). Tohle je jako celek bohužel moc zdlouhavé, ačkoli to zajímavé momenty má a není jich málo. Domorodci zde mluví domorodým jazykem, což podporuje realističnost filmu. Vanuatští herci jsou celkem zajímaví, což je taky plusem filmu. Ono je to celkově strašně zajímavé a jiné, ale prostě mě to spíš nudilo než bavilo a to by film neměl. Silné 3* ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Podle skutečného příběhu. Souostroví Vanuatu, před nějakými třiceti lety, což ale ve filmu není vidět, protože obyvatelé části ostrova se dobrovolně rozhodli pro tradiční způsob života, který jen několika okamžiky dává najevo, že se jedná o současnost (domorodci například vědí, že existuje britská královna a dokonce už i někdy měli na sobě západní oblečení). Unikátní. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Kupodivu celkem zajímavý příběh v nezvyklém prostředí mi kazilo pár drobností, které ale ve výsledku film trochu srážejí. Jednak mě za uši tahal přespříliš doslovný scénář, kdy dialogy říkaly víc, než bylo z mého pohledu třeba a chvílemi byly natolik prkenné (pokud budu věřit anglickým titulkům v obraze), že působily až amatérským dojmem (chápu, že herci byli neherci, nicméně chybu přičítám právě scénáři). O něco méně mi pak vadily technické rezervy filmu. Někdy byl záběr špatně zaostřený, chvílemi pak záběrování působilo trochu jalovým dojmem. Obojí se vzhledem k podmínkám, v jakých natáčení asi probíhalo, dá pochopit. Přišlo mi, že se v určitých pasážích tvůrci snaží tlačit na takový "malickovský feeling" (několikrát mě napadlo, že by Tanna vlastně mohla být příběhem zasazeným do domorodé vesnice z Tenké červené linie), který ale vzápětí zase rozboří nějakou polodokumentární sekvencí. Přese všechny chyby je Tanna určitě zvláštním filmem, který nabídne o dost jiný prožitek, než na jaký jsme v současné kinematografii povětšinou zvyklí. 6/10 ()

Galerie (14)

Zajímavosti (3)

  • Oficiální vyslanec australské kinematografie na 89th Academy Awards 2017. (Hal_Moore)
  • Celý film byl natáčen na ostrově Tanna, kde po celých sedm měsíců natáčení bydlel režisér Bentley Dean se svou rodinou. Téměř všichni obsazení neherci hráli sami sebe. (Hal_Moore)
  • Jedinými jazyky, kterými se ve filmu mluví, jsou Navhal a Nafe. (Hal_Moore)

Reklama

Reklama