Casterbridgeský starosta (TV film)
Mayor of Casterbridge, The
Velká Británie / USA, 2003, 196 min
Adrian JohnstonPlakáty
Michael Henchard prodá v opilosti svou manželku a dceru neznámému námořníkovi. Po vystřízlivění ženu a dítě doma nenajde. Po zbytek života svého činu lituje a marně se snaží odčinit, co způsobil. Díky své houževnatosti a energii se vypracuje až na starostu Casterbridge. Minulost se však hlásí o slovo. Po dvaceti letech do města přijíždí jeho ztracená žena s dcerou. Životní osudy všech zúčastněných prochází bolestnými změnami... Michael se musí rozhodnout, zda znovu přijme svoji ženu jako právoplatnou manželku nebo se ožení se svou snoubenkou Lucettou. Čeká ho zápas o přízeň a lásku svých blízkých, ale i o život, který si vybudoval. (oficiální text distributora)
tahit
Britská klasika v kulisách podmanivé viktoriánské Anglie dodává filmu nepochybné kouzlo. A navíc režisér Adrian Johnston aby dokázal z interpretace Hardyho předlohy vyhmátnout maximum, chytře vybral i hlavní postavy, které hrají skvěle. Proto stojí film rozhodně za pozornost.(26.6.2011)
Aky
Britsky precizní, pečlivé a s úctou k vlastní literární tradici natočené drama podle T. Hardyho. Díky předloze je příběh velice köšatý s mnoha originálními zákruty, herci jsou výteční a stará Anglie kouzelná. Malinko vadí jen zcela bezchybný James Purefoy, který svou postavu pojal jako vzor veškeré mravní dokonalosti, čímž se stalo, že po nějaké době trošku nudí.(2.7.2011)
vla_kor
Britsky kvalitní adaptace klasického románu Thomase Hardyho. Zdá se, že trojice Hinds - Purefoy - Walkerová, je zárukou kvalitních hereckých výkonů a vyskytuje se výhradně v kvalitních dílech.(13.12.2011)
Figuska
Další z výborných adaptací románů T.Hardyho (Daleko od hlučícího davu, Tess z D'Urbervillů, Jude), i tady se setkáváme s pohnutými osudy venkovských farmářů, s jejich životními přešlapy, velkým tajemstvím, morální volbou a bolestí. Dlouhé, ale vůbec nenudí, děj se neustále vyvíjí. Perfektní výkon Ciarána Hindse v roli Michaela Hencharda. Polly Walker mi do nevinné role úplně nesedla, ale nezbylo mi než ji uvěřit.(11.8.2011)