Casterbridgeský starosta (TV film)

• Velká Británie

Mayor of Casterbridge, The

Velká Británie / USA, 2003, 196 min

Britská klasika v kulisách podmanivé viktoriánské Anglie dodává filmu nepochybné kouzlo. A navíc režisér Adrian Johnston aby dokázal z interpretace Hardyho předlohy vyhmátnout maximum, chytře vybral i hlavní postavy, které hrají skvěle. Proto stojí film rozhodně za pozornost.(26.6.2011)

Britsky precizní, pečlivé a s úctou k vlastní literární tradici natočené drama podle T. Hardyho. Díky předloze je příběh velice köšatý s mnoha originálními zákruty, herci jsou výteční a stará Anglie kouzelná. Malinko vadí jen zcela bezchybný James Purefoy, který svou postavu pojal jako vzor veškeré mravní dokonalosti, čímž se stalo, že po nějaké době trošku nudí.(2.7.2011)

Britsky kvalitní adaptace klasického románu Thomase Hardyho. Zdá se, že trojice Hinds - Purefoy - Walkerová, je zárukou kvalitních hereckých výkonů a vyskytuje se výhradně v kvalitních dílech.(13.12.2011)

Další z výborných adaptací románů T.Hardyho (Daleko od hlučícího davu, Tess z D'Urbervillů, Jude), i tady se setkáváme s pohnutými osudy venkovských farmářů, s jejich životními přešlapy, velkým tajemstvím, morální volbou a bolestí. Dlouhé, ale vůbec nenudí, děj se neustále vyvíjí. Perfektní výkon Ciarána Hindse v roli Michaela Hencharda. Polly Walker mi do nevinné role úplně nesedla, ale nezbylo mi než ji uvěřit.(11.8.2011)