You gui zi

Horor

Hong Kong, 1976

Meng Hua Ho

• giallo

"Olejový maniak" je neškodná blbůstka, místy velice naivní, nicméně své asijské kořeny rozhodně nezapře. Převším jde o "klasický" monster movie, na který tvůrci naroubovali japonské prasárny (každá holka ukáže kozičky a každou druhou, chce někdo znásilnit). Pro mě Japonsko jak vyšitý, i přestože jde o film z Hong Kongu. Škoda jen, že chyběly lepší gore-efekty, hezčí kočky a lepší maska hlavního hrdiny. Takhle jde jen o slabší průměr, škoda. PS: Jsem rád, že nejsem jediný, kdo si připadal, jako že sledoval čelisti.(17.6.2011)

No tohle byla hodně nenáročná záležitost, ale pobavila. Starej HK monster vál, někde mezi akčňárnou a hororem, o právníkovi kterej je naštvanej na nespravedlnost kterou kolem sebe vidí a skrze starou kletbu se začne měnit v olejovýho mstitele - myslím že s ohledem na související filmy by sedělo klidně Oily Avenger :-)))) . Je to místy docela prdel, musíte teda trošku přivřít oči že efekty sou fakt nic moc, jeden maskovanej mazutovej vobr. Sranda je, že se nám oleják vobčas mění v olejovou skvrnu (mastnej flek), díky které se přesouvá z místa na místo, hehe, a taky skrze ni se zase dává dohromady když mu někdo usekne ruku a podobně. Tady se určitě James Cameron inspiroval pro vzhled T-1000, chacha :-) . Máme tam pár mlátiček, nějaký to zabití, jinak bez gore efektů, což je škoda, to mohlo bejt zajmavý zpestření. Vykradený soudtracky u těhle HK válů nemusím snad ani připomínat, tady nám vesele hraje soudtrack z Čelistí :-) . No, celkově vzato, je to fakt taková nenáročná oddechovka. Když od toho moc nečekáte tak vás to potěší a pobaví, ale zázraky rozhodně nechtějte, to by bylo velké zklamání. 6/10(31.5.2011)

Divoký hongkongský trash o invalidnom zamestnancovi advokátskej kancelárie, ktorý je tak zhnusený dianím okolo seba, že siahne po starom malajzijskom kúzle, vďaka ktorému sa začne meniť na Olejového šialenca - pomstiteľa a ochrancu utlačovaných. Vzhľad Oily Maniaca je aj s ohľadom na rok výroby k popukaniu - má žlté svietiace oči a jeho kostým je vyrobený z akéhosi gumenného materiálu, ktorý má predstavovať litre nahromadeného dechtu. Tento maník sa po meste pohybuje ako ropná škvrna a mláti grázlov na maderu. Mačety ani guľky mu neublížia, odseknutá končatina mu bez problémov dorastie a keď od svojich protivníkov začne dostávať poriadne do tela, tak sa jednoducho transformuje na škvrnu a za chvíľku z nej bez jediného škrabanca opäť povstane... Podivné sú jeho pohybové dispozície - v jednom momente je mimoriadne mrštný a nerobí mu problém vyskočiť aj do výšky 5 metrov, inokedy sa zasa nemotorne tacká s rukami vystretými pred sebou, sťaby karikatúra Frankensteinovho monštra. Celé to tak trochu pripomína The Toxic Avengera a nechýbajú ani menšie perverznosti, oproti tromáckej kultovke tu však absentuje gore a nechutnosti, čo je určite na škodu. Netrúfam si odhadnúť, do akej miery to s týmto kúskom jeho tvorcovia v polovici sedemdesiatych rokov mysleli vážne, každopádne je to však pohodová zábava...(26.7.2010)

Klasické Hong-Kongské SBčko. Sem tam chlama, sem tam nuda. viz. Karamanlis 50% (10.01.2011)(11.1.2011)