Reklama

Reklama

VOD (1)

Osudy slavného desperáta Williama Bonneyho, známého spíš pod přezdívkou Billy Kid, se staly vděčným filmovým i literárním námětem. V roli legendárního pistolníka Divokého západu se představil třeba Paul Newman (Kolt pro leváka, 1958) nebo Kris Kristofferson (Patt Garrett a Billy Kid, 1973). Ve filmu Mladé pušky se Billy Kid objevuje jako drzý mladík, který se ocitá na farmě Johna Tunstalla v Novém Mexiku. Anglický farmář poskytuje útočiště mladým štvancům z okraje společnosti, kteří zde pomáhají s péčí o dobytek a vzdělávají se. Když je ale nepohodlný farmář Tunstall zavražděn zločineckým klanem dobytkáře Murphyho, šestice odvážných pistolníků se vydává za krvavou pomstou a rozpoutá tzv. válku v lincolnském okrese. Roli Billyho Kida ztvárnil Emilio Estevez a jeho kumpány ztělesnili další populární herci jako Kiefer Sutherland, Lou Diamond Phillips nebo Charlie Sheen. (Česká televize)

(více)

Recenze (166)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Trochu netypický western o mládí Billyho The Kida aneb jak se mladí pistolníci vydali pomstít svého patrona a jak si to diváci skvěle užili, mimo jiné i při poslechu výborné hudby od Briana Bankse (ne, nemá nic společného s blond hvězdičkou xxx filmů Briannou Banks:)). ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Western, který mi trošku připomněl Pistolnice. Asi tím feelingem. Jinak jsem celkem spokojen - napětí, spád, sympatičtí herci, akčno, myšlenka. Nic klasického to být nechtělo, o to víc si užijete Terence Stampa a Jacka Palance. A Tom Cruise byl kde??? :-) ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $13miliónovTržby USA $45,661,556Tržby Celosvetovo $46,900,000║ Mám rád westerny ale toto mi vôbec nesadlo. /20%/ ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Filmy s westernovou tématikou mě nikdy moc nebraly, ale tenhle mě vážně dostal! Emilio Estevez jako polocvok Billy Kid neměl chybu a ostatní také nebyli vůbec špatní ("Indián" byl roztomilý - škoda jen, že chvílemi xichtem připomínal mladého Josefa Abrháma, ech : / ). Při scéně "cesty do říše duchů" (nebo co to sakra bylo - prostě všichni zfetovaní ve skalách) jsem se řezala celou dobu - bravo (ostatně, ve filmu je pár opravdu povedených hlášek)! Závěr pak trochu dojal i mě - zarytého odpůrce patosu. Suma sumárum: rozhodně bych se klidně podívala znovu. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Mladíci, kteří se s přílišnou jistotou, že jsou v právu, vydali vykonat spravedlivou pomstu, aniž si uvědomili, že prosazování zákona má svá pravidla a hranice. Střet zkaženého světa s bezhlavou a slepou horlivostí - střet "generačních vad" - právě tak vidím Mladé pušky. Třebaže film se kloní spíše na stranu mladých hrdinů, postava Billyho Kida, závisláka na adrenalinu, radující se z káždého zabitého, hodně silnými zuby rozhlodává (dnes už asi padlý) mýtus ušlechtilého desperáta. Likvidace iluzí ostatně čiší i z mnoha dalších scén - tam, kde by nám při indiánském rituálu mnohý jiný film nabídl hluboce mystický zážitek, z něhož se budou valit tuny duchovních mouder, právě tam nám Mladé pušky předvádějí pouhou bandu zfetovaných debílků. Ne, narozdíl od mnohých uživatelů nemohu vnímat tuto scénu jako odlehčující a ryze komickou, ale ve světle celkového vyznění spíše smutně tragikomickou. Jen ta hudba 80. let (i přesto, že ji lze vnímat jako logický spojující prvek Tehdy a Teď a tedy podporu "vyznění pro naši dobu"), závěrečná heroická scéna a řada dalších drobností mi film kazí. Slabé ****. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Čo sa vlastne stalo?“ – „Dostali sme sa do víru. A nejak už nevieme, ako z neho von.“ Mladé pušky sú pre ľudí narodených okolo roku 1980 kultovka. Keď prišli (či skôr vtrhli resp. agresívne sa prestrieľali) do kín, písali sa báječné 90. roky a my sme boli puberťáci. Ach, staré dobré časy. Produkcia dala dokopy šialene silnú zostavu mladých začínajúcich hercov, ktorým bola predpovedaná svetlá budúcnosť so závratným úspechom. Toto okrem Mladých pušiek v 90. rokoch dokázali azda už len Hráči so smrťou Joela Schumachera, náhodou (?) tiež so synom Donalda Sutherlanda. Mnohým dotyčným pánom sa síce žiaľ napokon nepodarilo prekročiť svoj tieň, ale proste vidieť vtedy pokope dvadsiatnikov/tridsiatnikov Loua Diamona Phillipsa, Kiefera Sutherlanda, Emilia Esteveza, či Charlieho Sheena, bolo neskutočné. Režisér si zjavne uvedomoval, aké silné eso ukrýva v rukáve a plne tomu odpovedajú už onanistické úvodné titulky. A to ešte vo vedľajších rolách pričmrdávali Terence Stamp, Jack Palance a Terry O´Quinn (Tom Cruise tu má zanedbateľné, neviditeľné "cameo") Z Mladých pušiek sa stal fenomén a kasový trhák s úžasnou tržbou, stálo to 13 miliónov a len behom otváracieho víkendu zarobilo viac ako 7. Takže behom dvoch rokov vznikla dvojka. Druhou stranou mince je, že samotný film nejaký úžasný zázrak nie je. Ak dáme bokom nostalgiu, je to lacné béčko. Slabší rozpočet bije do očí, vyzerá to snáď ešte horšie, ako Doktorka Quinnová. Akcie je málo a je priemerná. Avšak herci sú natoľko charizmatickí a hrajú tak dobré postavy (a vládne medzi nimi taká prenikavá chémia), že slabý vizuál a nedostatok akcie až tak nevadí. Svoje robí i postupná likvidácia postáv s tým, že IMHO najlepšiu postavu z mladistvých (anti?)hrdinov tvorcovia nešťastne zlikvidujú už v prvej polovici, čo vnímam ako harakiri. Isté škody pácha i to, že Casey Siemaszko a Dermot Mulroney vyzerajú ako dvojičky, stále niečo žujú a pľujú, príliš im to nepáli, nemali by šancu prežiť ani dve hodiny. Plusom naopak je nezabudnuteľná halucinogénna pasáž v skaliskách a naliehavosť prameniaca z faktu, že všetko smeruje k finálnemu masakru á la Divoká banda, ktorý sa jej samozrejme nemá šancu vyrovnať, ale i tak má niečo do seba, keďže sme si postavy obľúbili a netušíme, ktorá prežije (a či vôbec nejaká). Estevez je na jednej strane nesympatický pošuk, ale zas presne taký mal byť. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No nez nejakej drsnej western to spis pripomina takovou pubertackou verzi, ale nijak to nevadi. Film je totiz perfektne sviznej, misty sice krapet zmatenej, ale to je detail a spravne svizna hudba tomu jeste pridava. Jinak z hercu me nejvic prekvapil psychopatickej Emilio Estevez, ten fakt nemel chybu. I kdyz se nejedna o kdovi co a mezi klasiku westernu se to nema sanci zaradit, jako oddechovka se spoustu prestrelek to funguje skvele a za zaverecnou asi pulhodinovou prestrelku musim dat 4*. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Neprávom podceňovaný western, ktorý má výborný scenár, nezabudnuteľné pasáže (...videli jste jak je to kuře veliké....) a absolútne skvelého pošuka Billyho Kida v podaní Emilia Esteveza. Škoda že pokračovanie už tak nevyšlo. 8/10 ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Byla to asi četba Tří mušketýrů, která v mém dětství rozhodla, že v budoucnu budu mít raději týmy než osamělého hrdinu. Když jsem pak někdy začátkem 80. let četl příběh Billyho Kida, říkal jsem si: To by byl film! V roce 1989 šly Mladé pušky do našich kin. Byl jsem fascinován tím, jak moc splňovaly mé představy. Je to neuvěřitelné, ale skoro všechno, co tam bylo, se skutečně stalo. Líbil se mi i nápad dát větší prostor Billyho bandě. Opravdový tým snů! Jména několika parťáků byla sice změněna, některé postavy byly vymyšleny speciálně pro film, ale to podstatné tam zůstalo. Emilio Estevez už (pokud vím) nikdy svůj výkon v této roli nepřekonal, Lou Diamond Phillips (jako Chavez) a Kiefer Sutherland (Doc) si také prožili hvězdnou chvilku. Kinodabing byl z těch, jaké se podaří jen jednou za čas. (Kdoví, kam se pak poděl.) No, zašel jsem si na to celkem 6x. Můj rekord, na němž má ovšem lví podíl i tehdejší nedostatek kvalitních filmů v našich kinech. Jen jsem si tenkrát říkal, že divoký život Billyho The Kida by vystačil minimálně ještě na jeden takový snímek. Do roka bylo mé tajné přání vyslyšeno, a s odstupem mám druhý díl možná ještě radši než jedničku. ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Nuž, očakával som podstatne viac. Podľa mňa veľmi slabý western. Nezaujímavé prostredie a kamera, nevýrazné herecké výkony a málo dobrých nápadov. U mňa vo westernovom žánri bodujú úplne iné filmy (Vtedy na západe, Sedem statočných, Dobrý, zlý a škaredý atď.).....................35% ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Že se ve filmu sešlo pár mladých herců, kteří v následujících dekádách sehráli významnější roli v americkém zábavním průmyslu, je pravda. Pravdou je ale i to, že ani scénář, ani režie za pochvalu nestojí. Rozumím tomu, že Estevezův magor přitahuje a baví, závěrečné obléhání hrstky desperátů americkou armádou je ale tak přepálené, že mi připomíná věčný problém sovětských válečných filmů - kolik německých obrněných divizí podporovaných Luftwaffe je třeba k udolání dvou sovětských partyzánů - a nutí mě proto z průměrných tří hvězdiček slevit. Podobné přehánění a naprosté odtržení od reality nemám v lásce. Celkový dojem: 45 %. ()

choze 

všechny recenze uživatele

"MTV western" zacílený silnou sestavou známých mladých tváří, chytlavým moderním soundtrackem a originální drogovou scénou na mladší publikum. Ke genialitě a zasloužené kultovnosti mu chyběl jen o trochu lepší scénář (postavy mohly být prokreslenější a třeba linie s odhalením zrádce ve vlastních řadách byla pozoruhodně zabitá) a popracovanější akce (finále bych víc natáhl a vyhrál si s ním). Takhle jde jen o sympatickou a svižnou westernovou týmovku s pár skvělými scénami (již zmíněná drogová scéna, rozhovor Billy Kida s vychloubačným zabijákem, který byl na něj najat, ale neví, že mluví se svou obětí) a totálně nevypočitatelným brutálním antihrdinou, který střílí místo pozdravu a směje se přitom jako Amadeus, z kteréžto kombinace mi nadšením běhal mráz po zádech. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„It ain't easy having pals..“ Dobrodružství svérázné partičky „regulátorů“ za války v lincolnském okrese se sice zmítá v lehkém režijním chaosu, ale nad historickou akurátností a nevyzpytatelným kůzletem Estevezem se vznáší pochvalné hlasy. Čpí z toho ten pošetilý optimismus osmdesátek a já se nemůžu rozhodnout, jestli je to dobře, nebo špatně.. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Jako zábava slušné, ale coby western ubohé. Ne že bych patřila k zarytým milovníkům westernů, ale takový Leone se musí doopravdy líbit skoro všem. Tohle pak působí spíše jako slabý odvar. Na druhou stranu, dívat se na to dalo, nuda taky nebyla. Takže za tři. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Murphyho banda nemá celé dny nic jiného na práci, než postávat na verandě a lelkovat. K tomu jim hraje netypická rockpopskoč hudba Briana Bankse a Anthony Marinelliho, ačkoliv na obalu DVD je z blíže neurčených důvodů uveden veterán James Horner. Když pana Murphyho a jeho gang to věčné lenošení omrzí, posílají na svého odvěkého rivala v podání Terence Stampa bandu budižkničemů (čemuž samozřejmě předchází pár wild-sharp-west slovních výměn), kteří z něj vystřílejí parádní stínítko na petrolejku. Náhle máme na světě tlupu ušmudlaných sirotků s bájeslovným Billy Kidem v čele, kteří touží servírovat pomstu za studena, jak uvádí známé rčení. Toulají se pustinou, kde jim lišky dávají dobrou noc, v patách se jim táhne samozvaný zákon, sem tam vyzkouší nějaký ten halucinogen, bryskně rozšiřují statistiky mortality, předčítají si Poem zavánějícího "Ptáka" a někteří se navíc obohatí o první milostné XP. Legenda dostává tvar, diváci spokojeně přikyvují. Možná to nezní výjimečně, ale z hlediska koukatelnosti jsou Mladé pušky prostě k nezaplacení. A to jsem ještě nezmiňoval "magnificentní" obsazení, které z té bandy holomků činí vysloveně žáby k zulíbání. Nádherný příklad milé průměrnosti._____Emilio Estevez se rozkošně uchechtává, nemyslíte? ;) ()

sud 

všechny recenze uživatele

Moderní verze příběhu Billyho Kida se sympatickým hereckým obsazením. Film má švih, je hodně zábavný a akční. Hereckému obsazení kraluje Emilo Estevez, v roli Billyho byl výborný. Jediný postmoderní western, který mám rád. 80%. ()

Tyler 

všechny recenze uživatele

Docela zvláštní western,aspoň mě se tak zdá.Sešli se tu výborní herci a velice dobrý scénář.A rozhodně nezapomenutelná je část,kdy se všichni "sjedou" a užívají si svoje představy... ()

castor 

všechny recenze uživatele

To se zase jeden starý farmář rozhodl, že udělá z několika zlodějíčků a štvanců slušné lidi. Naučí je psát, přemýšlet, než začnou tasit kolt, i číst. Mezi horkokrevnými mladíky je i legendární pistolník Billy the Kid. Jenže právě farmářova vražda rozpoutá válku proti zkorumpované bandě jednoho dobytkáře. Tak trochu jiný western, tak trochu jiná atmosféra. Závěr solidní, herecky zrovna tak. Jen režisér doplácí (a celý jeho film s ním) na svou nerozhodnost, protože mnohdy na to mohl jít víc od podlahy, a nespokojit se se zlatou střední cestou. Bavilo mě hledat Toma Cruise mezi barikádami. ()

Reklama

Reklama