Reklama

Reklama

Rázovitý vesnický chlapík Bohuš Stejskal žije sám v rozpadající se chalupě, pracuje jako dřevař, většinu času tráví s kumpány popíjením slivovice. Jeho život se změní, když mu advokát Ulrich oznámí, že zdědil obrovský majetek. Druhý den mu tetka ze sousedního domu oznámí, že se mu uškrtila koza. Nešťastný milionář se rozhodne uspořádat na její počest velkolepou smuteční hostinu. Kamarády, navlečené do svátečních šatů, odveze do brněnské luxusní restaurace, kde parta způsobí ostudu. Večer Bohuš navštíví s kamarádem Košťálem masážní salón, kde je tak nadšen službami prostitutky Ireny, že ji přesvědčí, aby se k němu nastěhovala. Pro dívku, uvyklou luxusu, je však Bohušova chalupa šok, stejně jako jeho chování. I když je pro peníze ochotná udělat téměř cokoli, nakonec ho opustí. Bohušovi se podaří přesvědčit Vlastu, aby se k němu vrátila, a zaplatí celé vesnici zavedení plynu. Všichni mu závidí a každý něco chce. Když se objeví zuřivý Ulrich se zprávou, že Bohuš nic nezdědil, protože byl jen nevlastní syn, odvrátí se od něj kamarádi, Vlasta i ostatní. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (1 282)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Kdybych byl nějaký snobský cizinec, tak bych tomu dal tak 1*. Ale já jsem Čech a dokážu plně ocenit tuhle Komedii (záměrně píšu velké "K"). Tolik filmových hlášek, které už za ta léta zlidověly a tolik hezkých českých vulgarismů (ale naprosto trefných) se snad v žádném českém filmu nenajde. Dále Polívka dokonale hrající sám sebe (myšleno jako kompliment) a Donutil, který mi na roli usedlého advokáta Ulricha sedne naprosto dokonale. K tomu ten trefný konec s Bolkovou památnou větou; tomuhle prostě musím dát plný počet (a vy ostatní snobové se probuďte, tady jde veškerý intelekt do...vy víte kam :-)). ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Já nevim, mě to nikdy nebavilo a ani nezaujalo. Tak nějak jsem to "vysklila". Tenhle film k životu nepotřebuju, dokonce se mi i lépe dýchá, když nemusím vyslovit jeho název... Prostě k sobě cítí jisté nesympatie a je jisté, že se přez ně nikdy nedostaneme. Mně to nevadí, filmu určitě také ne. A abych trochu upřesnila, jak moc ten film nemusím (pokud by to čirou náhodou někoho zajímalo), tak kdybych si měla vybrat mezi ním a kupříkladu takovými Pokémony, tak si volím tebe, Pikachu, ty roztomilá elektrická kryso z japonského prostředí.... ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

Co k tomuhle fenoménu ještě dodávat? Polívka ani moc hrát nemusel, protože přesně takhle by dopadl, kdyby se onehdy nedal na herectví, Donutil jako vždy i ve vedlejší roli nezapomenutelný a Věra Chytilová diriguje svůj životní snímek úžasně plynule a hlavně úderně. Veškeré fórky, narážky a dokonce i Bohoušovy morální poučky, jakkoli buranské a přitažené za vlasy, mají ruku v ruce s těžce vytěžovanou sklenkou slivovice neskutečnou sílu a právem se staly pevnou součástí naší kultury. Sice si to asi jen tak znovu nepustím, ale můžu si být jistý tím, že tohle dědictví mi vždycky zaručeně zvedne náladu.. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Král buranů, vzor flákačů a nedostižný ožrala Bohuš, kterého zde ztvárnil Bolek je už samozřejmě legendou. Osobně mě nenapadá moc věcí co bych tomuhle snímku mohl nějak ostře vytknout - herecky to vidláctví (respektive odměřený intelekt Mirka Donutila) - věřím všem, scénář je správně trhlý a prošpikovaný ZÁPLAVOU legendárních hlášek (pokud třeba nevěříte v Boha, jedna z nich vás možná přesvědčí o opaku :-) )... Možná ta brzce polistopadová atmosféra, která z toho sálá. 80% ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Výborná komédia, okorenená nezameniteľným herectvom Bolka Polívku, sa môže niektorým jemnejším povahám zdať až príliš drsná. Uznávam, že ku koncu už sa človek trochu preje tohto vulgárneho ožranského humoru, ale ak si pri sledovaní trochu prihnete a naladíte na Bohušovu vlnu, musí sa potom páčiť snímka každému. Komédia, ktorá sa stala akýmsi pomaly kultovým hitom a ktorej niektoré hlášky počas doby zľudoveli. Úsmevný príbeh o prostom a obyčajnom chlapíkovi, ktorý ľahko nadobudol a ľahko stratil, nenechá v pokoji nejedného diváka. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (70)

  • Scéna s Karlem Gottem byla natočena na základě Bolkovy (Bohuš) osobní zkušenosti, kdy šel s rodinou po ulici a potkal neznámého, opilého člověka, který na něj volal: "Poli, toto všecko je moje! Já si ťa najdu třeba v Paříži! Taxálem dojedu." Díky této události vznikl i samotný nápad natočit film o člověku, který se stane milionářem. (cheyene)
  • Když Bohuš (Boleslav Polívka) odchází z obchodu, drží jen jednu flašku slivovice, ale o chvilku později, když dojde k autu, má v rukou flašky dvě. (BloodMax)
  • Jako první se natáčela scéna s kolotoči, která je ve filmu jako jedna z posledních. (hippyman)

Související novinky

Zemřel zpěvák Karel Gott

Zemřel zpěvák Karel Gott

02.10.2019

Ve věku 80 let zemřel nejznámější a nejúspěšnější český zpěvák Karel Gott. Gott se na hudební scéně pohyboval od roku 1958, kdy se přihlásil do soutěže amatérských zpěváků. Právě tady započala jeho… (více)

MFF KV nabízí velkou nabídku filmů

MFF KV nabízí velkou nabídku filmů

22.06.2019

Letošní ročník MFF Karlovy Vary se koná od 28. června do 7.července a opět přináší atraktivní nabídku filmových titulů. Zahajovacím filmem bude snímek Po svatbě, který doprovodí tvůrčí delegace –… (více)

Zemřel herec Jiří Pecha

Zemřel herec Jiří Pecha

28.02.2019

Svět opustil další známý český herec. Ve věku 74 let zemřel Jiří Pecha, nejlepší kamarád a častý herecký partner Bolka Polívky. Asi nejvíc jej proslavila role anděla ve filmu Dědictví aneb… (více)

Věra Chytilová 1929 - 2014

Věra Chytilová 1929 - 2014

12.03.2014

Ve věku 85 let dnes zemřela Věra Chytilová, svérázná režisérka a scénáristka. Studovala architekturu, později FAMU. Pracovala jako manekýnka, kreslička, poté na Barrandově jako klapka a pomocná… (více)

Reklama

Reklama