Reklama

Reklama

Rázovitý vesnický chlapík Bohuš Stejskal žije sám v rozpadající se chalupě, pracuje jako dřevař, většinu času tráví s kumpány popíjením slivovice. Jeho život se změní, když mu advokát Ulrich oznámí, že zdědil obrovský majetek. Druhý den mu tetka ze sousedního domu oznámí, že se mu uškrtila koza. Nešťastný milionář se rozhodne uspořádat na její počest velkolepou smuteční hostinu. Kamarády, navlečené do svátečních šatů, odveze do brněnské luxusní restaurace, kde parta způsobí ostudu. Večer Bohuš navštíví s kamarádem Košťálem masážní salón, kde je tak nadšen službami prostitutky Ireny, že ji přesvědčí, aby se k němu nastěhovala. Pro dívku, uvyklou luxusu, je však Bohušova chalupa šok, stejně jako jeho chování. I když je pro peníze ochotná udělat téměř cokoli, nakonec ho opustí. Bohušovi se podaří přesvědčit Vlastu, aby se k němu vrátila, a zaplatí celé vesnici zavedení plynu. Všichni mu závidí a každý něco chce. Když se objeví zuřivý Ulrich se zprávou, že Bohuš nic nezdědil, protože byl jen nevlastní syn, odvrátí se od něj kamarádi, Vlasta i ostatní. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (1 285)

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Peníze na porodnicu. Daj, daj. Šak to furt čteš. Kdejaká vražda, znásilnění, únose. A kde sa to rodí? V porodnici. A já na to mám dávat prachy? Na nejaké vrahy? Sexuální, úchylné? Chlapi, na to zapoměňte...... U nás doma je to fenomén. Každoročný evrgrín. Hlášky z filmu sa citujú v rodine, v partii kamarátov, v škole, v robote no jednoducho všade. Bolek v nás žije a žiť už bude až naveky. Kultová komédia, ktorá je síce vulgárna a nevkusná, ale je aj veľmi trefná. Plná hlášok a nezabudnuteľných scén. Mám to rád kurňa!..... Irenko, už jsi? Už jsi? Víte... ona musí... ona ještě není... však ona bude. Irenko, až budeš, řekni. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Věříte v Boha? Dědictví určitě není podívanou pro všechny sorty diváků. Ale určitě je nejlepší komedií jak Chytilové, tak Polívky a kdo z Čechů by z tohoto filmu neznal aspoň jednu hlášku, měl by přestřihnout svou občanku. Jedno léto, před mnoha lety - jsem tento film viděl snad desetkrát. ()

Reklama

kinej 

všechny recenze uživatele

Chytilová a Polívka se postarali o jeden z nejlepších filmů z porevoluční éry. Chytilová kralovlala svojí režií, díky níž působí jednotlivé scény autenticky. Skvěle je zde použita i hudba, například minimalistická kulisa ve scéně s andělem. Polívka zde zase vystřihnul geniální, řekl bych civilní herecký výkon. Svou mimikou, ale i pohyby ukazuje, proč je i v zahraničí respektovaným umělcem. Ač je film plný neherců, Polívka je tak přirozený, že se mezi nimi ztrácí a profesionální herci jako Chýlková, mezi nimi působí až křečovitě. A svkělý scénář může s přehledem konkurovat Formanovým a Papouškovým nehereckým filmům z 60. let. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Přiznejme si, že dějově je to spíš blbost, i když neotřele zpracovaná. Ale já osobně považuju za nejlepší obsazení snímku. Aniž bych se chtěl někoho dotknout, tak líp to ani obsadit nemohli, protože takoví jsou i ve skutečnosti. Donutil jako upjatej panák, Polívka jako opilec a buran až na entou, Veškrnka taková "volnější" holka na zabití, Goldflam upejpavej a všichni ostatní vesničani takoví lidoví v čele s Kronerem. Většina z nich by to asi ani nemusela hrát, i když jak řekl Richard Burton, když hraju opilce, nemůžu být opilý, protože pak nevím, jak jej hrát. Na filmu se mi nejvíc líbí ta první dějová část, tedy než se Bohuš sžije s bohatstvím a začne jej taky pořádně využívat. Potom mi to už přišlo až moc, asi jako Slunce seno erotika. A některý věci byly přidaný jenom na sílu (třeba věta: Nevystrkuj na mě to svý jazyčisko. mi přišla vždycky hrozně umělá). No a Kája Gott tam měl ten nejlepší svůj hereckej výstup. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Ty dvě hvězdy jsou hlavně za ty hlášky. Jinak je Dědictví pro mne dost nepříjemně trapný a nudný film s přehrávajícím Bolkem Polívkou a je mi fuk, zda to jako buranský film vzniklo nechtěně (viz Troškovy snímky), či chtěně jako umělecký záměr paní Chytilové. Ukázka: "Nová doba, host vyhazuje vrchního.": http://www.youtube.com/watch?v=Cqxk1I74SQo&NR=1 "Doktorko, věříte v Boha?": http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=Jmgdw-mjj_I ()

Galerie (20)

Zajímavosti (70)

  • Ve scénách, kdy je Bohuš (Bolek Polívka) v erotickém salonu, je možné vidět, že má červené trenýrky. Když však poté padá na vodní postel, má je černé. (Jardaboss)
  • Když příjde na konci filmu do hospody Bohušova (Bolek Polívka) parta, tak jeden z nich řekne: „Já bych si dal tebe Lenko.“ Správně ale měl říct Vlasto. (Duoscop)
  • Popularitu filmu využila spoločnosť Hamé s.r.o., jeden z najväčších českých výrobcov potravín. V roku 2001 odkúpila práva na know-how filmu na 30 rokov. V roku 2002 sa objavil prvý reklamný spot spoločnosti na jeden z ich najznámejších výrobkov, paštétu Májka, ktorá sa v Československu vyrábala už od roku 1966. V reklame z roku 2002 se Boleslav Polívka objavil znovu vo svojej roli Bohuša. Spot režíroval Jan Hřebejk a zahral si v ňom aj Jiří Pecha (ktorý vo filme stvárnil dvojúlohu doktora Strážneho a anjela). Spoločnosť Hamé kúpila v roku 2008 islandská spoločnosť Nordic Partners a v roku 2010 natočila druhý reklamný spot inšpirovaný filmom, kde sa objavil Polívka ako dedko Bohuš, ktorý sa rozpráva s vnukom Bohouškom. Režíroval Jan Malíř. V tej dobe sa na obale paštéte Májka začala objavovať nad názvom baretka, ktorú po celý čas vo filme nosil na hlave hlavný hrdina Bohuš. Hamé ešte natočila s inšpiráciou na film reklamný spot na svoj ďalší výrobok, uhorky Znojmia. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel zpěvák Karel Gott

Zemřel zpěvák Karel Gott

02.10.2019

Ve věku 80 let zemřel nejznámější a nejúspěšnější český zpěvák Karel Gott. Gott se na hudební scéně pohyboval od roku 1958, kdy se přihlásil do soutěže amatérských zpěváků. Právě tady započala jeho… (více)

MFF KV nabízí velkou nabídku filmů

MFF KV nabízí velkou nabídku filmů

22.06.2019

Letošní ročník MFF Karlovy Vary se koná od 28. června do 7.července a opět přináší atraktivní nabídku filmových titulů. Zahajovacím filmem bude snímek Po svatbě, který doprovodí tvůrčí delegace –… (více)

Zemřel herec Jiří Pecha

Zemřel herec Jiří Pecha

28.02.2019

Svět opustil další známý český herec. Ve věku 74 let zemřel Jiří Pecha, nejlepší kamarád a častý herecký partner Bolka Polívky. Asi nejvíc jej proslavila role anděla ve filmu Dědictví aneb… (více)

Věra Chytilová 1929 - 2014

Věra Chytilová 1929 - 2014

12.03.2014

Ve věku 85 let dnes zemřela Věra Chytilová, svérázná režisérka a scénáristka. Studovala architekturu, později FAMU. Pracovala jako manekýnka, kreslička, poté na Barrandově jako klapka a pomocná… (více)

Reklama

Reklama