Reklama

Reklama

Oheň v oblacích

Trailer

Obsahy(1)

Vidělo to šest mužů. Jednoho z nich unesli. Ale uvěří jim to někdo? V roce 1975 objevil dřevorubec Travis Walton (D.B. Sweeney) a jeho spolupracovníci vznášející se UFO. Waltonovi parťáci utekli, ale on takové štěstí neměl. Na palubě podivné vesmírné lodi byl vystaven bolestivému, nadpozemskému zkoumání. Oheň v oblacích je příběh o utrpení, opovržení a výsměchu těm, kteří se snaží vysvětlit Waltonovo záhadné zmizení (byl nalezen o pět dní později zakrvácený a pomlácený). James Garner hraje vyšetřovatele, který má podezření, že historka pětice může být jen zastírání vraždy. Robert Patrick, Craig Sheffer, Peter Berg, Bradley Gregg a Henry Thomas se připojili ke Sweeneymu v rolích mužů, jež postihla událost, kterou by normálně považovali za nemožnou, kdyby se nestala právě jim... (Magic Box)

(více)

Recenze (126)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Dějový oblouk by sice vystačil jen na párstránkovou povídku, ale děj jako takový není tím, kvůli čemu se vyplatí Fire in the Sky vidět. Tím něčím je dechberoucí sekvence v závěrečné části filmu, jejíž přesný obsah nechci prozrazovat, kterou by mohla závidět i Akta X. Kvalitních snímků o mimozemských únosech zas až tolik není, tenhle si zaslouží šanci. Je to béčko, ve kterém v podstatě o nic nejde, ale pocit nejistoty a mrazení ve mně vyvolal spolehlivě. Horror movie of the year ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Stalo se to skutečně, jak tvrdí Travis Walton, údajná oběť tajemného únosu? Film zachycuje jeho vyprávění o tom, co (snad) prožil. Jestli je ale pravdivý, nebo ne, to ví jen sám Walton a pár jeho známých. Každopádně je třeba vyzdvihnout trikovou část snímku. Děj samotný je také dostatečně dramatický a napínavý a přestože jde jen o béčkový film, hodnotím jej vysoce právě pro onu napínavou atmosféru, která by mohla být ještě hrozivější, pokud by to opravdu byla pravda. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Kvalitní sci-fi filmy s tématikou ufo nejsou mrtvé. Doba Akt X je pryč, ale tady je pozůstatek, který dělá čest svému žánru. Více jak hodinu sledujeme vyšetřování (bez agentů FBI, jinak Akta jak vyšitá) party dřevorubců, kteří tvrdí, že jeden z nich byl unesen neznámým létajícím předmětem, který zářil na obloze jako oheň. Film skvěle zachycuje americkou (i všeobecnou) nedůvěru k podobným tématům, stejně jako chuť "města" lynčovat již předem vinné bývalé všeobecně oblíbené známé. To nejlepší však všechny čeká v závěru, po atmosférickém čekání na rozřešení případu přichází skok o dvě kvalitativní úrovně výš (ano, na hranici geniality pokořena). Stačilo 10 minut, aby se z filmu stala událost, na kterou nezapomenete a díky ní nikdy nepůjdete zvědavě koukat na podivný objekt zářící nad vámi... Mysl uneseného vám totiž předvede krutou, syrovou a nepříjemnou vizi místa, kde byl vězněn. Kým? A je to opravdu všechno pravda? I kdyby nebyla, je to hodně mrazivá vize (a jak říká správný vědec:"Mé grafy nelžou..."). Mimochodem lehce oplácnutý a vlasatý Robert Patrick díky tomuto filmu získal roli v Aktech X. Zaslouženě a kruh se uzavřel. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Velice chytře natočený sci-fi film, kterému neuškodila ani přílišná obrazová popisnost v závěru. Snímek je ve svém vyznění hodně temný a jeho vize není právě příliš optimistická, syrové až naturalistické scény v závěru snímku trochu připomínají (alespoň subjektivně) povedený obdobně temný Horizont událostí, čímž je řečena zásadní věc - tenhle sci-fi film ocení především příznivci subžánru UFO... Ty ,,skutečné události" tam prostě musíte chtít vidět... :-) Každopádně jde o trochu polozapomenutý, přitom ale nadprůměrně podařený a hodně temný sci-fi film... Podobné filmy: Čtvrtý druh, Paranormal Activity, Invaze, Blízká setkání třetího druhu ()

tron 

všechny recenze uživatele

V 90. rokoch boli v móde teórie o únosoch mimozemšťanmi a nikto o tom nevie rozprávať lepšie, ako Akty X. V rovnakom roku, ako sa na trhu objavila prvá séria, do kín zavítal zaujímavý sci-fi triler s Robertom Patrickom, vďaka ktorému sa o pár rokov neskôr uzavrel kruh, keď vystriedal Davida Duchovneho práve v Aktoch X. Oheň na nebesiach vtedy príliš nezaujal a vyšumel do prázdna, ale s odstupom desaťročí ide o zaujímavý film so slušnou atmosférou a v dobrom šialeným finále. Každopádne k úvodnej vete, že je to natočené podľa skutočných udalostí, by som bol „trochu“ skeptický. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Děkuji všem Ufonům za to, že si na své pokusy unášejí takřka výhradně americké občany. Ze své zkušenosti mohu potvrdit, že ti jsou k těmto účelům skutečně nejvhodnější. A co se týká této "pravdivé" sci-fi, tak mne u ní sice nijak zvlášť nemrazilo v zádech, ale přesto mne to vtáhlo do děje víc, než kdyby ti lesní dělníci splnili plán na 130% a žádný létající talíř by k nim nepřiletěl. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Pro mě rozhodně jedno z nejlepších sci-fi zabývající se kontaktu s mimozemskými civilizacemi. Myslím, že Oheň v oblacích je docela podhodnocen. Celkové zpracování a především i vizuální stránka je skvělá. Příběh je od začátku napínavý a zvláště scéna z interiéru "mateřské lodi" a následná "Alien Surgery" je docela síla. Obsazení skvělé, zejména Robert Patrick exceluje a je zde i hezký, ty jeho oči:) Když srovnám s jeho zřejmě nejslavnější rolí z "tekutého kovu," kde jeho výrazové prostředky byly omezeny pouze na jednu kamennou tvář, je Fire in the Sky v podstatě prvním filmem, kde jsem Roberta Patricka viděla v pořádné hlavní roli. Výborná hudba Marka Ishama. Film, který Vás možná nechá přemýšlet, jestli se to skutečně stalo, nebo je to celé jen důkladná fikce. Ale, proč by se to nemohlo stát a proč by to měla být fikce...? ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Zapatrošené sci-fíčko z 93’ bez výrazných vizuálnych sekvencií, no zato vďaka spôsobu “vyklábosenia” príbehu (údajne podľa skutočnosti) a “určitej” záverečnej pasáži je nakoniec zaslúženým zážitkovým (ľahkým) nadpriemerom. Nič neočakávať, toto nie je žiadny pukancový pokrm pre obrazových onanistov. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Snímok "Oheň v oblakoch" je kvalitne spracovaná adaptácia knihy "Waltonove zážitky". Napísal ju Trevor Walton a vylíčil v nej autentický príbeh o tom ako sa stal obeťou mimozemského únosu. Päť dní ho väznili podivné bytosti na ich vesmírnej lodi. Podstúpil sériu bolestivých experimentov. Stalo sa to v roku 1975 v arizonských Bielych horách. Americký titul "Fire in the Sky" je jednoznačne najlepší sci-fi film o únose človeka mimozemšťanmi aký som doposiaľ videl. Vyborná ufo dráma natočená (vraj) podľa skutočných udalostí. **** ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Jestli si to protagonisté vymysleli jenom kvůli slávě, tak jsou to pěkný hovada :-). Škoda, že nejlepší část filmu podle "skutečné události" není. I tak se však jedná o nejpůsobivější film o únosu mimozemšťanů, co jsem viděl, protože je prvním, co mě donutil přemýšlet, jestli ono na tom skutečně něco nebude. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobré B-čko, ale strašne zamrzí nevyužitý potenciál. V rukách niekoho schopnejšieho tu bolo s týmto námetom zavarené na ďalšiu klasiku. Nechcel by Fincher, Villenevue alebo Nolan urobiť remake/novú adaptáciu? Drahšiu, atmosférickejšiu, nejednoznačnejšiu a strhujúcejšiu? Slabších 7/10 ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Jsem poněkud skeptický ke sloganům - podle skutečné události - tím spíš, když se jedná o únos mimozemšťany, byť jsem mimozemské plavidlo viděl na vlastní oči. Každopádně Oheň v oblacích je velmi solidně zpracovaný příběh s pěknou kamerou a obstojnými, byť nijak bombastickými efekty. To zde ale nevadí, neb důležitější je to, co se dělo okolo nešťastného únosu jednoho z mladých mužů, kteří pracovali v lese. Vyšetřování zmizení, hyenismus médií, rychlé a odsuzující soudy lidí i přátel a touha vyšetřujícího lapit podezřelé ptáčky za každou cenu střídají dokumentární záběry ze života lesních dělníků se zvláštní poetikou obrazu. Unesený Travis je podroben děsivé mimozemské tortuře. Samotné kosmické plavidlo připomíná uvnitř včelí úl a člověk si mimoděk vzpomene na vetřelce. Zasmušilý R. Patrick velmi věrohodně propadá postupné skepsi a zdá se, že nic už jeho život nevrátí do starých kolejí, jelikož nechal nejlepšího přítele napospas emzákům... ()

juta 

všechny recenze uživatele

Toto sci-fi stojí na dvou stranách, jedna je dobrá, jedna špatná. Ta první, špatná, má negativum v tom, že je zde hodně scén, kde se mluví a nic se neděje. Jednoduše vás nudí. Ta druhá, dobrá, to je především setkání s mimozemšťany. Scény jsou dobře udělané. Všechno je vidět. Můžete si důkladně prohlédnout zelené mužíky, né jako v jiných filmech, kde nemáte skoro žádnou šanci si je prohlédnout a také scéna s únosem a provádění "vyšetření". ()

TedGeorge 

všechny recenze uživatele

Parta lesníků pracuje přes den v hlubokých lesích Arizony a na noc se vždycky vrací zpátky za rodinami do civilizace. Až jim jednou chybí benjamínek skupiny, který chodí s dcerou svého šéfa (Robert Patrick). Co se mu stalo? To ví jenom banda lesních pracantů. A vy to na konci budete vědět taky. Vystačí to na dobrý horor? Vystačí. Mysteriózní hororový sci-fi prvek se ve filmu sice vyskytuje celkem jenom nějakých 15-20 minut, ale stojí to za to. Byť je to celou dobu hlavně drama řešící důsledky onoho zmizení, na konci se tvůrci odvážou a naplno ukáží to, co je od začátku jenom tušeno. Takže máte trochu pocit, jako by ten závěr natočil sám Ridley Scott. Rád jsem nalákal. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Malý snímek s emzácko-unosovou tématikou nahání body až v závěru, kdy se Lieberman vyžívá ve vyobrazení průběhu samotného únosu a výzkumu člověka návštěvníky z vesmíru. S přehledem dívatelné. 70% ()

liskam 

všechny recenze uživatele

Přesto že jde o "podle skutečné události". Velmi přesvědčivě zahraný film, kterému také dosti pomohla podmanivá kvalitní hudba. Za mě 75% ()

oje 

všechny recenze uživatele

Samotný film nepřínáší víc, než předesílá obsah. Zpracování zavání béčkovitostí a vyšetřování party dělníků, které tvoří dominantní část děje, není nějak zvlášt dramatická ani jinak vypjatá. Jedná se ale o (údajně) skutečnou událost, kterou se film snaží interpretovat, a to mu jde docela dobře. Tvůrci nás neponechávají vlastní fantazii a ukážou příběh se všemi detaily, včetně létajícího talíře i vykreslení vzpomínek ze samotného únosu. Dokumenty i filmy s tématikou setkání s mimozemšťany, čímž obojím Fire in the Sky je, mně zajímají, a tak oceňuji i tenhle film. Snímkem zabývajícím se taktéž tématikou únosů mimozemštany je Čtvrtý druh. Alternativa: Fourth Kind, Close Encounters of the Third Kind. ()

Reklama

Reklama