Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Za masakrů v době oddělení Pákistánu od Indie zachrání sikhský řidič náklaďáku Tara Singh (Sunny Deol) před rozzuřeným davem muslimku Sakeenu (Ameesha Patel) z bohaté a mocné rodiny. Zná ji totiž z minulosti a vždy se mu líbila. Dívčina rodina, která se snažila dostat z Indie do Pákistánu, se ve zmatcích roku 1947 ztratila, a tak Sakeena zůstane v Indii s Tarou Singhem. Zamiluje se do něj, vezmou se a narodí se jim syn. Po několika letech Sakeena náhodou zjistí, že její rodina přežila a usadila se v Pákistánu, kde její otec Ashraf Ali (Amrish Puri) opět zastává významnou funkci. Mladá žena se vydá své rodiče navštívit, jenomže ti nechtějí přijmout fakt, že Sakeena má za manžela Inda. Nutí ji proto, aby na něj zapomněla a začala v Pákistánu nový život. (rikitiki)

(více)

Recenze (6)

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Nezvoláš-li "smrt Indii", jak mohou lidé uvěřit, že jsi pravý muslim? Gadar je snímek, který v Indii zaznamenal obrovský komerční úspěch a který nadobro potvrdil pověst Sunnyho Deola jako pákistánobijce. Fakt je, že pokud někdo obdivoval nesutále křičícího chlapáka Leonidase v 300, tak do Sunnyho Tary Singha se musí zamilovat. Patosu a propagandy je v téhle romanticko-dobrodružně-akční jízdě tedy dost, ale přes hranici snesitelnosti se naštěstí nepřelévá. Kdo vyrostl na filmech, kde američtí heroes potírají zavilé Sověty, ten zkousne i pýchou se dmoucí indické vlastence, kteří to natírají těm náboženským fanatikům z Pákistánu. Film sice (v porovnání se západní produkcí) celkovým lookem a triky vypadá tak o 15 let starší, ale natočený je hodně dobře a poslední třetina je i slušně napínavá. O zábavu je tedy postaráno a velmi překvapivě k ní příspívá i neodmyslitelná (zde poněkud nahořkle) 'vidúšakovská' postava - bláznivý pákistánských chlápík, který si myslí, že je stále rok 1946 a tak běhá po láhaurských ulicích a oslavuje blížící se svobodu jednotné Indie....Gándhí kdysi řekl, že nenásilí je ta nejlepší víra. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Film na mě působil dojmem, že je tak o 20 let starší než ve skutečnosti. Zejména až moc expresivním herectvím. Poselství je jasné: Pákistán se nikdy neměl trhnout a za všechno můžou Britové. Když jsou ale téměř všichni Pákistánci ve filmu zobrazeni jako zrádní hadi, tak nevím, proč Indové nejsou spíš rádi, že se jich zbavili. Indové naopak jsou chlapíci stateční a nejlepší na celém světě. Akorát jako indická manželka musíte akceptovat, že po vás muž bude chtít permanentní obsluhu a občas vás propleskne, když bude potřeba - ale s tím indická žena automaticky počítá. ___ Hrůzostrašně zarostlý hrdina se vydává získat zpět svou manželku přes hranice znepřátelených zemí a nahrává mu skutečnost, že protivníci neumějí střílet, zatímco on jich zkosí jedním výstřelem hned několik a jindy ho zase nechají utéct prostě tím, že za ním neutíkají. _____ Je to nacionalistický a naivní film, ale má hezké tance a písně a přes mé výhrady se mi hlavní dvojice spolu líbila. ()

Andrea1717 

všechny recenze uživatele

Som prekvapená, ale film sa mi páčil, mala som vážne obavy z danej témy, ale našťastie v prvých dvoch hodinách je toho extrémizmu a náboženského fanatizmu pomenej a prevláda ľudský pohľad, zato posledná tretina mi dala zabrať, stále som si hovorila, že toto nemôže dobre dopadnúť, ale nemala som pravdu, trochu mám dilemu, či to našťastie dobre skončilo, či žiaľ dobre skončilo. Nejako mi ten šialený pársekundový happyend do celého poňatia filmu nepasuje. Verila som v osudné položenie života aspoň jedného z hlavných predstaviteľov, za život a šťastie dieťaťa a toho druhého. Ale čo ma naštvalo najviac, bol obrat k dobrému u hlavného záporáka Amrisha Puriho, ako ja tohto herca nemusím, ten jeho pohľad ala "kolná krava" ma privádza k šialenstvu. Mal zomrieť nejakou príšernou smrťou aby odčinil všetko zlo čo napáchal .... ale čo už, takto boli aspoň všetci šťastný aj keď som až do záverečného titulku čakala, že svojmu vrele milovanému zaťovi ešte vrazí kudlu do chrbta, nestalo sa..... Film je hooode dlhý, ale ani raz som sa nenudila má niečo do seba, nie že by som ho hneď zajtra musela vidieť zase, ale určite sa mi z pamäti nevytratí o pár hodín, ako veľa iných filmov ()

toma.baza 

všechny recenze uživatele

Kdo chce vidět film, který snad v Indii vydělal zatím nejvíc peněz a má to blízko do Pardubic, tak má jedinečnou příležitost v pondělí 28. května 2007. Promítá se ve filmovém klubu Divadla 29. Více zde. ()

Ramanam 

všechny recenze uživatele

Britové zničili Indii. Tak to je pohled tohoto filmu. Zase za to může někdo jiný než obyvatelé Indie. Gándhí hlásal nenásilný protest proti utlačovatelům, ale myslel tím asi jen cizince, protože jinak bych řekl, že byl slepý vůči problémům uvnitř. Indie se nestala nezávislou díky němu, či protestu bez násilí, ale díky situaci po druhé světové válce a jen díky Britům se to drželo jakžtakž na úrovni. Když toto padlo, tak přišla realita a staletí nenávisti se projevila. Muslimové nebudou nikdy plně respektovat nic jiného, než svoji víru, a ať si s tím ostatní poradí, jak chtějí. V různých místech, různým způsobem. Pozitivní náhled na tom nic moc nezmění. Samozřejmě jsou jedinci a skupiny, které se tomu vymykají, čest jim, ale není jich mnoho. Je však naší povinností je hledat a přehlížet realitu celku? V tomto filmu se to povedlo krásně. Nevím, kdo by se hodil na tuto roli lépe než Sunny Deol, tomu jsem věřil jakoukoliv polohu. Romantika i bitkaře. Ameesha Patel je zde výborná, prostě úžasná a pozorovat ji a její postavu bylo za odměnu. Mám ji moc rád, je přirozená a zvláštním způsobem jiná, nevinná a to mě silně přitahuje. První část se zaobírá minulostí, kde se seznámí hlavní dvojice hrdinů. Poté následuje děj v časech po rozdělení země, tam se cesty hlavních hrdinů již nadobro spojí, a které tedy plné lásky a nenásilí moc nebyly. Druhá část filmu se odehrává už přímo v Pakistánu, kde hlavní hrdina jde přes všechny překážky se svým synem a přítelem za svou manželkou, která si naivně myslela, že její otec přijme nemuslima za svého zetě, ač její dceři zachránil čest i život, vzal si ji a má s ním synka. Nyní ji však drží ve svém domě a o návratu své dcery do Indie nechce ani slyšet. Zde je jasné komu fandím a užívám si to. Písně procítěné a hlavně ta při školním představení je dnes už kultovní. Hindové velmi často ve filmech muslimy omlouvají, kéž by to bylo i naopak a naplnil se tak duch Gándhího. Ono je něco jiného někoho jen trpět a s někým si opravdu rozumět a mít ho rád. To ale musí být vzájemné. Super film a prostě nelze jinak než za pět hvězd. ()

Reklama

Reklama