Reklama

Reklama

Fotbalový tým pod vedením nového trenéra nic nemohlo zastavit... Bill Yoast je úspěšným trenérem amerického fotbalu v jižanském městečku Alexandrie. V roce 1971 chce místní tým středoškoláků pod jeho vedením vyhrát turnaj. Všechno se rázem změní v okamžiku, když na místo vrchního trenéra je jmenován mladší a nekompromisní Herman Boone. Yoastovi nezbývá, než se spokojit s místem pomocného trenéra. Pro většinu obyvatel města je Boone ale těžko přijatelný, je totiž černoch. Přitom právě Boon teď musí stmelit hráče různé barvy pleti a přivést tým k nejlepšímu výkonu a úspěšným zápasům bez porážky. Neskrývaný rasismus ohrozí už první soustředění mladých hráčů, protože předsudky jsou hluboce zakořeněny na obou stranách. Tvrdý a umíněný Boone přitom rozhodně nešetří nikoho, zajímá ho úspěch celého týmu...  Strhující, stejně jako provokativní příběh vznikl podle skutečné události. Jeho režisér Boaz Yakin staví na dobře napsaném scénáři (Gregory Allen Howard) a na vynikajícím výkonu Denzela Washingtona (Presumpce viny, Training Day, Muž v ohni) v úloze Hermana Boonea. (Česká televize)

(více)

Recenze (245)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Tohle je přímo učebnicový patos, který z filmu stříká snad v každé scéně. A i když je to natočeno podle skutečných událostí, zároveň snímek naplňuje všechna scenáristická klišé tohoto typu filmu (černo-bílé objetí, prozření a odmítnutí dosavadních zpátečnických názorů, přátelství černé a bílé holčičky...). Už jenom tyhle symptomy státotvorného edukativního snímku mi ho zprotivily k nesnesení. A přisadil si i hlavní nesympatický hrdina, který se vyznačuje takovou dávkou arogance a agresivity, že chodit do téhle školy já a mít ho za trenéra, tak si do okna vyvěsím vlajku Konfederace. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Bez vzoru není člověk ničím vedený. Většině stačí napodobovat stádo a vystačí si s tím po celý život. Ale co ty osoby, co jim to nestačí a nestačí jim ani vzory, které mají kolem sebe? Ti to mají těžší, ale lidský život už je takový. Film je jen velmi vzdáleně natočený podle skutečné události. To je jen oblíbená nálebka, kdejakých sraček. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Motivační sportovní pohádka především stmeluje mančaft kamarádskou pospolitostí v době zjitřené nedůvěry, až nenávisti při černošské integraci na školách. Aneb rasová nesnášenlivost jde stranou, když se vítězí – resp. obráceně: aby se vítězilo. Ve Vzpomínce na Titány tato klasika zaklapne nadmíru hladce, lépe než jinde, a pod dozorem férového kouče Denzela Washingtona a týmového Willa Pattona nabízející se patos nehrotí. [Původně 2003 ale za 3 *] ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Je to hezké, je tam krásně znázorněn "rasový problém", ale pro mě je to znázorněno až moc "velkolepě" a hudba, která je opravdu úžasná, je tu podle mě až moc a překrývá tak ty důležité činy a situace a až moc přebírá vůdčí vůpozici. Denzel mi pasuje do těchto vůdčích rolí. Má skvělé scény, když stojí kousíček od svého ať už soupeře, ale zatím vždy "podřízeného" a vyřvává na něj vše, co má dělat :) :) A jde mu to skvěle :) Nemám ráda role jakou zde znázornila Hayden P. - to mi vážně leze krkem :) Ale skvělá různorodost týmu a to, jak se dokázali semknout a ukázat, že je to prostě fotbal, to, co je důležité a o co tam jde, a ne barva kůže - to se mi moc líbilo :) Tomuto sportu rozumím pouze okrajově - ale bavilo mě to, jelikož to nebylo až tak moc složité a přeplácané a přesto jsem tomu rozuměla :) A soundtrack - ten můžete poslouchat kdekoliv a kdykoliv :) ()

Galerie (24)

Zajímavosti (9)

  • Ústřední píseň k filmu "Titan Spirit" od Trevora Rabina se stala natolik populární, že byla použita v závěrečných titulcích několika sportovních klání, jako jsou například Olympijské hry v Salt Lake City v roce 2002, Aténách v roce 2004 nebo v Turínu roku 2006. Zazněla také po vítězném projevu Baracka Obamy v roce 2008. (Terva)
  • Původní scénář byl plný vulgárních výrazů, ale Disney, ve snaze vytvořit dobrý rodinný film, požádalo producenta Jerryho Bruckheimera o odstranění všech nemravností ze scénáře. (freelex)
  • Film je natočen podle skutečných událostí čerpaných ze života sportovců Gerryho Bertiera a Juliuse Campbella. (Terva)

Reklama

Reklama