Reklama

Reklama

Helena v krabici

Trailer

Obsahy(1)

Thriller o úspěšném lékaři, posedlém krásou odmítavé dívky, který je odhodlán udělat cokoli, aby ji získal.  Chirurg Nick Cavanaugh žije sám ve velkém domě, a přestože má oddanou milenku, kolegyni Annu, zoufale touží po Helen, s níž prožil jedinou noc. Ta však jeho návrhy vytrvale odmítá. Když ji tedy poblíž jeho domu srazí auto a přejede jí nohy, Nick ji vezme k sobě a nohy jí amputuje. Ani sedativa však nedokáží potlačit její vzdor, a když se ho pokusí uškrtit, amputuje jí Nick také ruce. Umístí ji pak na zvláštní oltář, tráví s ní veškerý čas a pečlivě se o ni stará. Zpočátku mu dívka nadává a vysmívá se mu, postupně však její vzdor slábne. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (82)

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Dovedu si představit, že film, kde se posedlý vztahový optimista a hrdá žena, která se jeho snu odmítá podřídit i v beznadějně submisivní situaci jako Helena, by v éře MeToo mohl sloužit jako solidní temná metafora k mužům nechápajícím nezájem atraktivních žen. Natočili ho ale v 1993 a režisérka z toho tématu nedokázala vykřesat dost zajímavého - vede jen diváka skrz pocit silné etické nevolnosti k nechtěnému sblížení a na závěr naservíruje tu nejdebilnější filmařskou výmluvu ze všech. K tomu sex není dost sexy a Sherilyn Fenn není Madonna nebo Sharon Stone v Basic Instinctu (zpomalená masturbace vody z trysek fontány nepomohla), ale postavu jinak pochopila dobře a Julian Sands hraje výborně zvráceně "zamilovaného" losera, který nějak nechápe realitu. Pro filmové vědce tu ještě naprosto příšerný Bill Paxton, který ze všech scén dělá nechtěně směšnou podívanou. Film bohužel vypadá suše, obsahuje příšerné zpomalovačky a i přes dobrou ústřední dvojici prostě postupně otráví tím, jak mohl být lepší v rukou někoho schopnějšího. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Helena v krabici je zvláštní film. Ale je to ten krásný druh zvláštnosti, který mě upoutal a nepustil prakticky po (ne)celé dvě hodiny. Když jsem se podíval na jméno režisérky, hned mě napadlo, jestli ona není tak čistě náhodou příbuzná jednoho Davida a světe div se, je. Jinak mě na tomto snímku zaujala především Sherilyn Fenn. Ta neprávem opomíjená skvělá herečka na sebe opět strhla veškerou pozornost a využila každou minutu na plátně. Julian Sands mi nejdřív neseděl, protože byl na mě moc slizký, jenže postupem filmu jsem si uvědomil, že on takový musí být. Rozhodně nezapomenutelný výkon. Film jako takový se bude líbit filmovým teoretikům a taky těm, které baví číst ve filmech různé náznaky. Já sám se řadím do druhé skupiny, proto se mi tento krásně podivný snímek líbil. Dát ještě o něco více prostoru vztahu hlavního hrdiny s jeho matkou, bylo by to na plný počet. 80 %. ()

Reklama

Djoker 

všechny recenze uživatele

Dcera Davida Lynche si chtěla dokázat, že je stejný blázen jako její otec. Dlouho to vypadalo, že se jí to skutečně podaří a natočí pořádně perverzní blábol, jenže na konci si uvědomila, že na to nemá koule a zařadila zpátečku. Tímto manévrem srazila film ještě o kousek níž a to do kategorie zbytečný. ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Sherilyn Fenn je dokonalá predstaviteľka ženy pokušiteľky. Dokázala to v Twin Peaks, v O myších a lidech a dokázala to aj ako Helena. Jennifer Chambers Lynch má tažkú úlohu, vždy bude porovnávaná so svojím otcom. Navyše jablko padlo priveľmi ďaleko. Film umožňuje pohľad na to, že túžba a krutosť idú tesne vedľa seba a posúvajú tak morálne zásady. Alebo nás zbavujú zbytočností? Zober si čo si zobrať chceš a ono to nejako dopadne? Podľa toho ako dopadol film, radšej zostaňme pri starých dobrých hodnotách. ()

swed 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejpřekvapivějších filmových zážitků za poslední měsíce. Bohyně Sherilyn Fenn (Audrey z Twin Peaks) v první polovině odloží šaty (mé přání bylo vyslyšeno) a v té druhé dokonce i končetiny. To všechno pro uspokojení fetišistických choutek jednoho posedlého chirurga. Jak je vidět, Jennifer Lynch se potatila :). Guilty pleasure. 9/10 ()

Galerie (29)

Zajímavosti (6)

  • Do role Heleny byla původně naplánována Kim Basinger, ale ta si to prý kvůli scénáři na poslední chvíli rozmyslela a od smlouvy odstoupilla. Kvůli následujícímu finančně náročnému soudnímu sporu s tvůrci filmu se musela vzdát i "svého" městečka Braseltonu a nakonec vyhlásila i osobní bankrot. (Agatha)
  • Titulní roli měla hrát Madonna. Ta si však svou účast měsíc před natáčením rozmyslela. (Zdroj: Temné stránky duše) (trojúhelník)

Reklama

Reklama