Komando

Commando

Komando

Akční / Dobrodružný / Komedie / Thriller

USA, 1985, 90 min (Director's cut: 92 min)

Mark L. Lester

James Horner

Akční filmy nemiluju a ani je nevyhledávám, ale tohle byla vážně klasika osmdesátých let a Arnold do ní přesně zapadl.(17.5.2003)

Jako malýmu klukovi mi to za komančů, v době pokoutně kolujících simultánně dabovaných VHS kopií, přišlo jako dost veliká trapátrna. Jako starej cyp se naopak bavím, poněvadž tahle ´arnoldovka´zraje jako víno. Komando je sice taková dost tupá maskulinní zábava, s velikou přemírou násilí (viz. "čištění" ostrova, tady to už prostě tvůrci pořádně přehnali :o) ) směšně schovaném za otcovsky pozitivní motivaci zachránit své dítě. Jenže bráno jako velmi svižná akční komedie a dokonalý modelový příklad "osmdesátkových" akčňáren Commando určitě za zhlédnutí stojí. A hledat tady logiku? Pche! K čertu s ní protentokrát! A je nesporné, že některé Arnoldovy hlášky, pronášené v kontrastu s jeho typicky kamennou tváří, jsou neodolatelné - "You are funny guy, Sully. I like you. Thats´ why I´m going to kill you last."(11.5.2003)

Naprostá klasika mezi béčkovými akčňáky, která kromě ukázkově nadupaného Arnolda obsahuje hafo výborných hlášek a hudby Jamese Hornera (!!!) i spoustu neodolatelně zmršených trikových scén (viz dnes už klasické Porsche se zázračným vyrovnávačem karosérie, scénu od scény se prodlužující nábojový pás a jiné:)) Se slovenským dabingem o hvězdičku víc:)))(15.9.2003)

• Tosim

Násilnická osmdesátá léta, která stála za...nestála za nic. Arnold Schwarzenegger, který je symbolem tohoto údobí, ztělesňuje vše, kvůli čemu tento věk zatracujeme i (obdivujeme.) Hlavní herec je prostě kulturista a ne (herec) a...celý film a tenhle styl a "Arnie" jsou pozůstatkem éry, která bude doufám zapomenuta...(2.8.2002)

Jedno z těch nezapomenutelných akčních béček s ještě mladým Arnoldem Schwarzeneggerem, ve kterém je spousta klišé, chyb, nelogičnosti a ROFL hlášek. Teď, když jej opět vidím, si vlastně uvědomuji, že tu Arnie paroduje i samotného Terminátora, viz "I'll be back, Bennett.". Finální párty na ostrově je pak unikát sám o sobě, Arnie zde se zapnutým GOD módem a notně vybaven arzenálem celé jednotky, pokropí vše, co mu přijde pod hlaveň M78. Zajímavé však je, že i přes všechny negativní aspekty, které snímek předvádí, se na něj dá dívat i po třiadvaceti letech. (6/10)(14.7.2003)

Když nepočítáme Arnoldovy velkofilmy, tak se jedná asi o jeho nejvydařenější čistokrevnou akčňárnu. A že té krve ve filmu proteče !(26.7.2002)

Jako děcko jsem se Komanda nemohl nabažit. Vůbec mi nevadilo, jak je dementní, dementní a ještě jednou dementní. A vlastně mi to nevadí ani teď :). 60% Zajímavé komentáře: Melies, Vesman, Kubaso, Flipnic(17.4.2006)

Arnold ve sve vrcholne forme - akce strida akci, ale dej tu nejak chybi.(4.8.2002)

• Djkoma

Komando je film plný klišé napojených naprosto primitivně na sebe, pouze pro potěchu diváka z akce a Arnolda samotného a tak vznikl další film typu "jeden proti všem" (u Arnolda nečekané !!!). Snímání scén, při kterých jsou vidět spousty chyb (at uz nezničitelné auto, vyskakující lidé apod.).Kdokoliv nepochopí a filmu nepromine nastavenou notu lehké sebe parodie a zároveň velkého množství vystřílených nábojů a zabitých "neznámých tváří", bude na komando nadávat. Tohle je prostě klasický film 80. let se vším, co k tomu patří.(1.7.2004)

Scénář: Steven E. de Souza(24.3.2004)

Nechte si dovézt kaviár a dejte si chladit třeba Dom Perignon, protože tahle brutální oslava čistokrevné akce Made in 80’s si zaslouží skutečnej luxus. A úplně ze všeho nejvíc miluju závěrečnou čtvrthodinku, ve který Arnie začne akčnit, jak kdyby ho někdo kousnul do koulí.(4.9.2008)

Tenhle film zabíjí i po letech, protože jeho nábojnicový pás debility je nekonečný a zupácká kapota nepromáčknutelná. Je fascinující pozorovat, jak dementní hlášky ve spojení s dementním přednesem Arnieho vytvářejí jakýsi magický kult braku. Stejně tak mě pořád tankuje, jak je film naranžovaný podle toho, aby se Arnold mohl v pravou chvíli svléknout a předvést nějaké to kulturistické pózování – vlastně se tomu podřizuje úplně všechno. Kdo chce pochopit, v čem dříve odporná svůdnost 80. let, musí pochopit Commando. A pochopíte ho jen tehdy, když máte v živé paměti to strašné trauma, že všichni spolužáci ho už viděli a vám to máma zatrhla.(22.8.2010)

Nesmrtelná Schwarzeneggerovka...(6.7.2008)

• Radek99

Komedie pěkná.(22.11.2006)

Nesmrtelná klasika.(11.2.2005)

Klasika, která nikdy nezestárne !(12.4.2008)

Rozpočet $10miliónovTržby USA $35,100,000Tržby Celosvetovo $57,491,000"Najzábavnejšie a najakčnejšie Béčko!" Arnold to tam pekne masakruje a to ja moc rád. Tendencia hlášok voči streľbe na rovnakej úrovni, fakt rachot. /80%/(19.5.2005)

rozpočet : ? tržby celosvetovo : $57,491,000(9.1.2007)

Už jenom pro tu úvodní titulkovou scénu, v níž Arnold s dceruškou krmí srnečka, stojí za to Komando vidět :-D Bezmyšlenkovité akční filmy osmdesátých let sice nejsou ničím, co bych si rád a často dopřával, ale tohle zkrátka pobavilo.(19.6.2011)

Půdorysem standardní rodinné drama o otci zachraňující svou dcerušku (opoBauer), kdyby to nebylo tak easy a cheesy. Vystřihnout závěrečnou půlhodinku, od vylodění na ostrově /parodie na Ursulu Andress coby Mr. Olympia vylézá v plavkách v moře fuj), mohl to být hláškoidní mix Mortal Kombatu, Tarzana a NÁBOROVÉ reklamy U.S. army, takhle zůstanou hlášky velké ráže, nakupování bagrem a roztomilé honičky sportáků. Arnie je boží, dokud mluví svou rakušáckou angličtinou. Když začne promlouvat olovem, klesá u mě dolů a připomíná mi, proč se osmdesátkovým akčním flákům vyhýbám jako nemocnému s leprou. Jako parodie bránicolomivé, až do střelnice v botanické zahradě:)(20.4.2008)

<< předchozí 1 2 3 4 11 22 32 42