Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Plukovník John Matrix opustil speciální elitní jednotku a nyní žije se svou dcerou Jenny na venkově. Na jeho usedlost přilétá generál Kirby a varuje ho, že ho chce kdosi zabít. Johnův bývalý kolega z jednotky, kapitán Bennett, kterého John kdysi vyhodil, se mu chce pomstít, a proto se spolčil s diktátorem Ariusem z latinskoamerického Valverde, který žije v exilu. Arius chce znovu své zemi vládnout a připravuje puč... Bennett nechá unést Johnovu dceru Jenny a Matrixe zajme. Pak mu sdělí, že dceru dostane zpět, jen pokud odcestuje do Valverde a zabije současného prezidenta... Než letadlo vzlétne, zabije Matrix svého hlídače Henriquese, vše nastraží, jako by Henriques spal  a vyskočí z rozjíždějícího se letadla. Na záchranu Jenny mu zbývá necelých jedenáct hodin, než letadlo doletí do Valverde a povstalci se dozvědí, že z letadla utekl. Bennet a Arius odvezou Jenny do vily na nedaleký ostrov, kde ji vězní v uzavřené místnosti. Jenny se pokouší dostat z pokoje ven a a povede se jí to. Začne z vily hledat cestu ven... Matrix mezitím s pomocí letušky Cindy, která se mu na letišti připlete do cesty, zabije nejprve Sullyho, který z letiště monitoroval jeho odlet. Najde u něj klíč od motelu a se Cindy jdou pokoj prohledat. Tam je najde zabiják Cooke, kterého však Matrix přemůže. V jeho autě najde účtenku od pumpy, kde tankují soukromá letadla. Matrix se Cindy odjedou do skladu pohonných hmot, kde zastihnou povstalce chystající se na převrat. Podle mapy zjistí, kam Bennetř s Ariusem odvezli Jenny. Matrix se vloupá do obchodu se zbraněmi, ozbrojí se a odlétá i se Cindy hydroplánem na ostrov. Pak jde hledat Jenny a Cindy se má snažit spojit s generálem Kirbym... Mezitím na letišti ve Valverde přistává letadlo s mrtvým Henriquesem a povstalci zjistí, že Matrix na palubě není. Okamžitě vyrozumí diktátora Ariuse. Matrix ale pobije celou posádku, která střeží vilu, uvnitř se střetne s diktátorem Ariusem a také ho zastřelí. Kapitán Bennett zatím hledá Jenny, která se skrývá v podzemí vily. Dostihne ji, vezme si ji jako rukojmí a postřelí Matrixe. Matrix ho žádá, aby jeho dceru pustil a vyzve Bennetta ho na souboj... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 274)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Násilnická osmdesátá léta, která stála za...nestála za nic. Arnold Schwarzenegger, který je symbolem tohoto údobí, ztělesňuje vše, kvůli čemu tento věk zatracujeme i (obdivujeme.) Hlavní herec je prostě kulturista a ne (herec) a...celý film a tenhle styl a "Arnie" jsou pozůstatkem éry, která bude doufám zapomenuta... ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Vzniknout Komando dnes, bude považováno za úžasnou parodii, která se vysmívá osmdesátkovým akčním béčkům. Filmům jako bylo... právě Komando. Nejznámější počin akčního rutinéra Marka L. Lestera byl vždycky úžasně vtipnou záležitostí, s postupem času ale jako by ubývalo nechtěného humoru a přibývalo záměrného (ovšem nadsázky byla přítomna tuna už tenkrát). Touto evolucí samozřejmě prochází divák, nikoliv Komando - nicméně kdo dnes dokáže brát vážně scény, v nichž Arnold na rameni nese čtvrttunovou kládu, případně v jedné osobě vyhlazuje ostrov plný žoldáků? Kdysi se možná Komando vážně bralo (taky si vysloužilo svou úsměvnou pověst), oproti svým vrstevníkům ale předběhlo dobu a stalo se nechtěnou učebnicí akčních klišé a přešlapů osmdesátých let. Učebnicí vtipnou, údernou a svým způsobem nenapodobitelnou. Stýská se nám, Arnolde. ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

Kamera se lačně popásá na svalech dřevorubce Arnolda přicházejícího s kládou ležérně přehozenou přes rameno k horské chatě. V prázdném domě sedí neznámý, rozvážně mluvící muž s knírkem. „Uděláte, co budeme chtít a my vám vrátíme vaši dceru. Co vy na to?“ „Tohle,“ zabručí Arnold alias bývalý plukovník John Matrix s kamennou tváří a střelí ho mezi oči, načež z kopce roztlačí únosci porouchaný vůz a řítí se v něm za unášenou dcerkou. Po řadě památných scén jako je skok ze vzlétajícího Jumba nebo zvednutí telefonní budky s padouchem uvnitř a jeho následné shození z útesu („Pamatuješ, jak jsem ti sliboval, že tě zabiju jako posledního? Lhal jsem.“) dospěje Matrix na ostrov se základnou únosců, jihoamerických pučistů. V nespočetněkrát parodované scéně na sebe navěsí „zakoupený“ arzenál a vyráží do boje s mnohonásobnou přesilou. Když už má pocit, že mezi záhony bílých růží v zahradě padouchovy vily postřílel, podřezal a vyhodil do povětří sdostatek mužů, přichází ke slovu z altánu vypůjčené vidle, sekera, mačeta a dokonce i koutouč cirkulárky. Konečně se dostává k hlavnímu padouchovi, kterého, po krátkém souboji na nože v kotelně, se slovy „Dochází ti pára?“ prošpikuje ze zdi vyrvaným kusem parního potrubí. 146 zmasakrovaných lidí, z toho 138 během jedné jediné čtyřminutové sekvence, taková je bilance Komanda Richarda L. Lestera z roku 1985, což z něj s přehledem činí nejkrvavější filmovou podívanou všech dob. Když je Matrixův trautmanovský velitel v průběhu filmu dotázán, co lze od z řetězu utrženého ex-vojáka očekávat, generál s úsměvem odpoví: „Třetí světovou válku.“ Sebevědomá demonstrace síly a silácké vyhrožování válkou v akčních filmech 80. let jako Rambo II a Rocky IV je jednoduchým vzkazem Reaganova kabinetu všem Američanům a celému světu – nebojíme se, ale vy byste měli. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Došla ti pára, Bennette? Komando je nestrárnoucí akční lahůdka, takže o udělení pěti hvězd nemusím příliš dlouho přemýšlet. Tohle je absolutní kult skvělých 80. let a slavná Arnoldova žánrovka, ve které mu zlí padouši unesou dceru a on jich pak postřílí celé tucty, aby jí dostal nazpět. Klasický, zábavný akční film, kde se olovem a krví nešetřilo. A co je nejdůležitější - stále mě to baví. Kéž éra akčních hrdinů nikdy neskončí. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Arnold v nejlepší formě. Tento film reprezentuje celou jeho filmovou kariéru, vyjma komediálních paskvilů a patří mezi nejlepší akční filmy vůbec. To je důvod, proč si ho zamilovali miliony diváků po celém světě, včetně mě. Z dnešního hlediska to místy působí komicky, ale nevadí mi to. A ta poslední velká bitka je legendární! ... EDIT : Film už asi nechci nikdy vidět. Jelikož už nikdy nezažiju lepší pocit, než vidět tenhle kousek v kině, naplněném stejně naladěnými a mnohdy i posilněnými nadšenci, kde se při každé výraznější scéně ječelo a tleskalo. Na cheesy brak naprosto ideální 80% [2.5.2018_Moviezone Kino Aero_Praha] ()

Galerie (114)

Zajímavosti (79)

  • John Matrix (Arnold Schwarzenegger) postupně jezdí auty Chevrolet Blazer, model z roku 1973, Sunbeam Alpine z roku 1964, Porsche 911 Targa z roku 1969 a Cadillac Eldorado  z roku 1975. Bez újmy přežije jen posledně jmenované, všechna ostatní skončí jako vraky. (Stejšn)
  • V roce 1986 napsal scenárista Steven de Souza scénář pokračování, jež měl režírovat John McTiernan. Příběh volně vycházel z knihy "Nic netrvá věčně", ale Arnold Schwarzenegger se nechtěl k roli Johna Matrixe vracet. Scénář byl poté zásadně přepracován a posloužil jako základ jiné legendy akčního žánru, Smrtonosné pasti (1988). (Hans.)

Související novinky

Arnolda nám seslalo nebe. Doslova.

Arnolda nám seslalo nebe. Doslova.

02.01.2012

Je zpátky. První teaser na The Expendables 2 nám dokázal, že se mu tentokrát bude kouřit nejen z cigára, ale i z bouchačky. A jen tak se vůně střelného prachu kolem něj nerozplyne. Už od října natáčí… (více)

Bennett opět vypustí trochu páry

Bennett opět vypustí trochu páry

18.06.2011

Než se na plátna vrátí sám velký Arnold (pokud k tomu vůbec někdy dojde), zřejmě se dočkáme několika remaků jeho slavných kousků. Předělaný Barbar Conan je za rohem, natáčení nového Total Recallu… (více)

Všichni chtějí Arnolda

Všichni chtějí Arnolda

05.06.2009

Někteří přímo, druzí ho touží pouze remakovat. K těm prvním patří Robert Rodriguez, který prý předělávky nesnáší ještě víc než... než všichni ostatní, a jeho Predators pro studio 20th Century Fox by… (více)

Reklama

Reklama