Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Plukovník John Matrix opustil speciální elitní jednotku a nyní žije se svou dcerou Jenny na venkově. Na jeho usedlost přilétá generál Kirby a varuje ho, že ho chce kdosi zabít. Johnův bývalý kolega z jednotky, kapitán Bennett, kterého John kdysi vyhodil, se mu chce pomstít, a proto se spolčil s diktátorem Ariusem z latinskoamerického Valverde, který žije v exilu. Arius chce znovu své zemi vládnout a připravuje puč... Bennett nechá unést Johnovu dceru Jenny a Matrixe zajme. Pak mu sdělí, že dceru dostane zpět, jen pokud odcestuje do Valverde a zabije současného prezidenta... Než letadlo vzlétne, zabije Matrix svého hlídače Henriquese, vše nastraží, jako by Henriques spal  a vyskočí z rozjíždějícího se letadla. Na záchranu Jenny mu zbývá necelých jedenáct hodin, než letadlo doletí do Valverde a povstalci se dozvědí, že z letadla utekl. Bennet a Arius odvezou Jenny do vily na nedaleký ostrov, kde ji vězní v uzavřené místnosti. Jenny se pokouší dostat z pokoje ven a a povede se jí to. Začne z vily hledat cestu ven... Matrix mezitím s pomocí letušky Cindy, která se mu na letišti připlete do cesty, zabije nejprve Sullyho, který z letiště monitoroval jeho odlet. Najde u něj klíč od motelu a se Cindy jdou pokoj prohledat. Tam je najde zabiják Cooke, kterého však Matrix přemůže. V jeho autě najde účtenku od pumpy, kde tankují soukromá letadla. Matrix se Cindy odjedou do skladu pohonných hmot, kde zastihnou povstalce chystající se na převrat. Podle mapy zjistí, kam Bennetř s Ariusem odvezli Jenny. Matrix se vloupá do obchodu se zbraněmi, ozbrojí se a odlétá i se Cindy hydroplánem na ostrov. Pak jde hledat Jenny a Cindy se má snažit spojit s generálem Kirbym... Mezitím na letišti ve Valverde přistává letadlo s mrtvým Henriquesem a povstalci zjistí, že Matrix na palubě není. Okamžitě vyrozumí diktátora Ariuse. Matrix ale pobije celou posádku, která střeží vilu, uvnitř se střetne s diktátorem Ariusem a také ho zastřelí. Kapitán Bennett zatím hledá Jenny, která se skrývá v podzemí vily. Dostihne ji, vezme si ji jako rukojmí a postřelí Matrixe. Matrix ho žádá, aby jeho dceru pustil a vyzve Bennetta ho na souboj... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 274)

castor 

všechny recenze uživatele

Ne ne, Arnie, neoblafneš nás... ta stokilová kláda, kterou směle táhneš z lesa, je prokazatelná maketa, ale na druhou stranu jsme moc rádi, že tě zmrzlinové pikniky s roztomilou dcerkou „přestaly“ bavit a okolnosti tě donutily znovu nasadit onen sveřepý výraz neohroženého hrdiny. Nepřátel, a těch vskutku nebezpečných, ti po světě stále pobíhá dostatek, a tak zásobníky tvých zbraní nikdy nedojdou. Vše korunuješ zběsilou popravou početné armádní ochranky na ostrově (a nesmím opomenout naháněnou Sullyho v nákupním centru, kterého nakonec nezabiješ jako posledního) a navíc to celé bereš s absolutní nadsázkou. Díky ti za tuhle nesmrtelnou klasiku, ve které slovo nesmrtelný nebo lépe neprůstřelný dostává nový význam a forma mohutně vítězí nad obsahem!! Kdo v dětských letech nechtěl jít v tvých šlépějích, čapnout samopal a trochu si zastřílet? Je to svým způsobem neskutečně tupé a naivní, navíc s opravdu spoustou chyb, ale zároveň představuje absolutní základ akčních 80. let. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

RETRO Vaše dcera je v nebezpečí plukovníku a jestli ji chcete zpátky, tak musíte spolupracovat. Jasný? NE!…. Arnieho svalstvo společně s akcí a keci o síle jedince v této ,,béčkové“ klasice. A když na závěr (ano je to trapný) použije k likvidaci soukromé armády všechny druhy zbraní, pilové listy a sekeru, mám ještě dnes spolu s ním pocit z poctivě odvedené práce. ,,NECHAL JSI NĚCO PRO NÁS JOHNE?“ ,,JEN MRTVOLY!!“ ()

Reklama

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Guilty pleasure. Čistokrevné béčko, které se stalo klasikou žánru akčních filmů. Namakaný korba Arnold trousí hlášku jednu za druhou, vybíjí jednoho záporáka za druhým a ještě se u toho tváří jako by to všechno bylo "jen tak mimochodem". Do toho geniální Hornerova hudba. Prostě paráda. Nejlegračnější a nejkrvavější Arnoldův film a zároveň moje srdcovka. :-) "Vezmeme si Cookovo auto. Už ho nebude potřebovat." ()

choze 

všechny recenze uživatele

Kamera se lačně popásá na svalech dřevorubce Arnolda přicházejícího s kládou ležérně přehozenou přes rameno k horské chatě. V prázdném domě sedí neznámý, rozvážně mluvící muž s knírkem. „Uděláte, co budeme chtít a my vám vrátíme vaši dceru. Co vy na to?“ „Tohle,“ zabručí Arnold alias bývalý plukovník John Matrix s kamennou tváří a střelí ho mezi oči, načež z kopce roztlačí únosci porouchaný vůz a řítí se v něm za unášenou dcerkou. Po řadě památných scén jako je skok ze vzlétajícího Jumba nebo zvednutí telefonní budky s padouchem uvnitř a jeho následné shození z útesu („Pamatuješ, jak jsem ti sliboval, že tě zabiju jako posledního? Lhal jsem.“) dospěje Matrix na ostrov se základnou únosců, jihoamerických pučistů. V nespočetněkrát parodované scéně na sebe navěsí „zakoupený“ arzenál a vyráží do boje s mnohonásobnou přesilou. Když už má pocit, že mezi záhony bílých růží v zahradě padouchovy vily postřílel, podřezal a vyhodil do povětří sdostatek mužů, přichází ke slovu z altánu vypůjčené vidle, sekera, mačeta a dokonce i koutouč cirkulárky. Konečně se dostává k hlavnímu padouchovi, kterého, po krátkém souboji na nože v kotelně, se slovy „Dochází ti pára?“ prošpikuje ze zdi vyrvaným kusem parního potrubí. 146 zmasakrovaných lidí, z toho 138 během jedné jediné čtyřminutové sekvence, taková je bilance Komanda Richarda L. Lestera z roku 1985, což z něj s přehledem činí nejkrvavější filmovou podívanou všech dob. Když je Matrixův trautmanovský velitel v průběhu filmu dotázán, co lze od z řetězu utrženého ex-vojáka očekávat, generál s úsměvem odpoví: „Třetí světovou válku.“ Sebevědomá demonstrace síly a silácké vyhrožování válkou v akčních filmech 80. let jako Rambo II a Rocky IV je jednoduchým vzkazem Reaganova kabinetu všem Američanům a celému světu – nebojíme se, ale vy byste měli. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Klasika všetkých klasík a dokonalá esencia osemdesiatych rokov v tej najčistejšej podobe, to je Komando. Arnold má na svojom konte viacero kultových filmov, ako Terminátor, Predátor alebo Barbar Conan, ale nič z toho nie je plnohodnotný akčný film a tak som rád, že niečo kultové stvárnil aj v čistokrvnom akčnom žánri. Len škoda, že sa z toho nestala séria, aspoň by bol z toho priamy konkurent Stallonovho Ramba, ktorý je kvôli tomu slávnejší, aj keď túto Schwarzeneggrovu verziu dokonalého vojaka mám určite o niečo radšej. Hlavne je to odľahčenejšie, hlavný hrdina tu netrpí žiadnou traumou, nerieši sa nič politické, ale film ponúka osobnejšiu zápletku, čo som mal vždy radšej, a tak hlavný hrdina pre záchranu svojej dcéry rozpúta hotové vojnové peklo. Tu snáď ani nie je časť, ktorá by sa dala skritizovať, jedna nezabudnuteľná a zábavná scéna strieda druhú, ešte nezabudnuteľnejšiu, scenár ponúka Arnoldovi neustále priestor pre hlášky a prezentáciu svojich schopností a muskulatúry, až vyvrcholí tým asi najslávnejším finále, aké akčný žáner vôbec ponúka. A práve toto je na filme trochu podivné, celý čas sa drží celkom na uzde a hlavný hrdina hľadá a likviduje svojich protivníkov po jednom, aby vo finále urobil takéto veľkolepé peklo, ale ja s tým problém nemám. Celý film je plný zábavnej akcie, výborný úvod a všetky tie naháňačky a súboje, ktoré sú v rámci Schwarzeneggrových obmedzených bojových schopností predsa len jedny z tých najzábavneších, aké sa u neho dajú nájsť, ale finále je jednoducho najlepšie. Likvidácia celej armády pomocou najrozmanitejších zbraní, od nožov, vidly a sekery cez samopaly, guľomety a brokovnicu až po raketomet, míny a granáty už ani nemohlo byť zábavnejšie a právom sa stalo klasikou. Obsadeniu sa nedá takmer nič vytknúť, Arnold Schwarzenegger vo svojej životnej úlohe, v tomto filme ho mám rozhodne najradšej, má skvelú formu, perfektné hlášky a v akcii je na neho radosť pozerať, sympatická Rae Dawn Chong a plno výborných záporných postáv, medzi ktorými vynikajú hlavne Vernon Wells, Bill Duke, Dan Hedaya a David Patrick Kelly. Režijne a technicky sa vo svojej kategórii, teda americký čistokrvný akčný film osemdesiatych rokov jedná prakticky o absolútnu špičku, skvelá vizuálna stránka, atmosféra a výber prostredí, tu nemám čo vytknúť. A hudba sa teda tiež vydarila. Na takýto film sa určite nedá pozerať dospelými očami, ale už ako som ho videl v detstve prvýkrát, tak si ma úplne získal a stále mám k nemu skvelý vzťah. Výborná akčná zábava, ktorú pozerávam opakovane. 88% ()

Galerie (114)

Zajímavosti (79)

  • Režisér Mark L. Lester přecenil Schwarzeneggerovy (John Matrix) síly, když si myslel, že coby bývalý kulturista udrží Davida Patricka Kellyho (Sully) za nohu nad propastí bez pomoci triků. Arnold jej ujistil, že taková scéna je neproveditelná a druhý den byl na place jeřáb s lanem, které herce drželo. (POciSEM)
  • Hydroplán, který můžeme vidět ve filmu, byl zničen při požáru hangáru v roce 1999. (Džejkop)

Související novinky

Arnolda nám seslalo nebe. Doslova.

Arnolda nám seslalo nebe. Doslova.

02.01.2012

Je zpátky. První teaser na The Expendables 2 nám dokázal, že se mu tentokrát bude kouřit nejen z cigára, ale i z bouchačky. A jen tak se vůně střelného prachu kolem něj nerozplyne. Už od října natáčí… (více)

Bennett opět vypustí trochu páry

Bennett opět vypustí trochu páry

18.06.2011

Než se na plátna vrátí sám velký Arnold (pokud k tomu vůbec někdy dojde), zřejmě se dočkáme několika remaků jeho slavných kousků. Předělaný Barbar Conan je za rohem, natáčení nového Total Recallu… (více)

Všichni chtějí Arnolda

Všichni chtějí Arnolda

05.06.2009

Někteří přímo, druzí ho touží pouze remakovat. K těm prvním patří Robert Rodriguez, který prý předělávky nesnáší ještě víc než... než všichni ostatní, a jeho Predators pro studio 20th Century Fox by… (více)

Reklama

Reklama