Footloose
Drama / Romantický / Hudební
USA, 1984, 107 min
Herbert RossHudba:
Miles GoodmanPlakáty
Přestěhování z Chicaga na vesnickou periférii, kde je zakázáno hrát rockovou muziku a tancovat, znamená pro mladého Rena (Kevin Bacon) doslova šok. Jelikož už ale poznal svět, nehodlá se s bigotností a zapšklostí nového maloměstského domova jen tak smířit. V boji za svobodu vyjádření a vyznání se k němu připojí mnoho nových přátel… (oficiální text distributora)
Houdini
Oscar 2 nominace: Píseň - "Footloose", Píseň - "Let's Hear It for the Boy"(8.4.2004)
║Rozpočet $8,2milióna║Tržby USA $80,035,402║Tržby Celosvetovo $93,800,000║(28.4.2009)
KarelR
Z tanečního a hudebního hlediska teda nic extra, ale Footloose neskutečně táhne John Lithgow jako pastor, co se musí smířit s tím, že nemůže kontrolovat každou vteřinu života celého města a především své dcery. Bez něj by šlo jen o další 80's teenagerskou komedií o dospívání, i když překvapivě drsnou a s jedním sakra odvážným kaskadérským kouskem. Jo a Sarah Jessica Parker byla zamlada docela roztomilá :-)(2.6.2009)
HollyW
Tancující Kevin Bacon...tak to je něco a musím říct, že mu to šlo moc dobře. Film mě nějak nezaujal, jen skvělé písničky v čele s Footloose, kterou znám o hodně dýl než samotný film.(13.8.2011)
Ant
Svému názvu film zrovna nedostojí. Dočkáte se sice jedné tanečně vyšperkované scény ze strany Kevina Bacona, ale zbytek filmu se prakticky prokecá na provařené téma o rodičích nechápajíc své děti. 80. léta toho v tomhle žánru nabídly mnohem víc.(24.4.2010)
Chrustyn
Ve své době neskutečně úspěšný snímek o rebelovi z velkého města, (mladičký K. Bacon) který se po přestěhování na venkov, pokouší svým temperamentem rozpohybovat konzervativní vesničany. Nechybí dobová hudba, povedené taneční kreace a rebelující mládež. Překvapivě i v dnešní době dokáže film zabavit.(29.2.2012)
FilmFan24
Velice příjemný hudebně taneční snímek. U nás byl v roce uvedení takřka neznámý, ale na západ od našich hranic mládeží uctívaný kult. Díky rakouské televizi a rozhlasu jsem tehdy alespoň zaznamenal ústřední hit Kennyho Logginse. Až po letech v souvislosti s uvedením stejnojmenného remake do amerických kin Kevin Bacon přiznal, že na taneční scény měl dubléra...(7.2.2012)
Derek
nie som nejaky echt obrovsky fanusik muzikalov a celkovo filmov o tancovani, ale sem tam sa mi nieco paci (klasiky typu dirty dancing, grease...). footloose je celkom pohodicka film s prijemnymi pesnickami z ktorych vsak len par nezostarlo (napriklad v porovnani s grease v ktorej co piesen to kultovy hit), so slusnym baconom a hlavne lithgowom ktory dokazuje ze psychopati mu idu najlepsie (aj ked tu hra pastora:-) )(20.7.2006)
Duke90
Krasne osmdesatky tak jak je mam nejradsi! Mnoho nezapomenutelnych scen a soundtrack, ktery temer kazdodenne posloucham...:). Jsem zvedavy jak si tvurci poradili s remakem, ale troufam si rict ze to urcite bude uplne jiny film....(4.9.2011)
playboxguest
Přemýšlím, jestli znám nějaký taneční film, v němž se tancuje méně, než tady. Protože tady toho dancu opravdu moc nenajdete. Určitě tu ale najdete Bacona rebelujícího na maloměstě pro holku, která by mu snad jednou mohla roztáhnout nohy, aby zjistil, zda tam má taky takový nafoukaný háro jako na hlavě. A celý film je vlastně o tom, jak se kvůli tomu snaží okouzlit jejího puritánskýho fotříka a srazit na kolena jejího namyšlenýho "já jsem ale alfa samec" fráju, Nic víc, nic míň. Ale koukat se na to dalo. A docela to i odsýpalo. Páč Bacon bejval zamlada celkem sympaťák a trvalá Lori Singer je fakt neoblomná!(25.3.2012)
danecek24
42. Zlatý Glóbus za rok 1984 - nominace (1) - Nejlepší filmová píseň - "Footloose" - Hudba a text Kenny Loggins, Dean Pitchford(22.12.2008)
.maggie.
Začalo to celkem rozpustile (a ta holka byla teda divoká kaskadérka:-), ale nedá se svítit, kromě svobody slova, free-trade a rovných podnikatelských příležitostí a dalších pozitiv Amerika byla vždy prolezlá kulturním buranstvím a dementními pánbíčkáři. Na tom se asi nic nezmění ani v 21. století. Tehdy v 80. letech se prý ale ani nemohlo tančit na některých zapadlých vískách. Díky tomu se bohužel tento, prý jeden z nejslavnějších tanečních filmů, vlastně nemůže tanci skoro věnovat, a místo toho celou dobu řeší jednoho pomýleného pastora (Amíci takových story točí bezpočet, ale tím jen dokazují, že přese všechno tyto "autority" vlastně uznávají). A mě jako diváka mrzí, že se zdejší mladé sympatické a životné postavy musí s tímhle vším většinu filmu zdržovat a místo aby se věnovaly tanci, a z maličkého zapadákova třeba prostě odešly, obětují čas a úsilí, aby odrážely útoky nebo nějak přesvědčovaly místní hrstku vidláků.. Určitě bych ráda hodnotila líp, kdyby to opravdu byl taneční film víc, než nějakých slabých 10 minut ze stopáže.(27.3.2011)
c.tucker
Pohodový film, kde se tančí a řeční a hraje zde rytmická osmdesátková hudba hudba. John Lithgow umí zahrát pana pastora velmi dobře, Kevin Bacon je sympaťák a Lori Singer je půvabná (i když je trošinku vychtrlá).(4.1.2010)
carly
Kevin Bacon - čo viac treba.mskvelá hudba a radosť z tanca je to, čo vo mne zanechalo príjemný pocit. a príbeh pastora, ktorému sa jeho snaha ochrániť rodinu aj komunitu tak trochu vymkne z rúk, ten je nadčasový. a je to aj vtipné. jednoducho klasika(29.3.2011)
Hopper
Hudba 80-tych rokov, bože ako sme to vtedy žrali... Grease, Flashdance, Footloose - dnes to už vyzerá ináč.(5.8.2003)
Morganela
Už len kvôli ROFL-oidným účesom a oblečeniu za 3*, na prehliadku skutočne originálnych ponožiek a sandálok v rytme nanajvýš pochybne znejúcej hudby počas úvodných titulkov tak skoro nezabudnem.(22.10.2011)
glamgirl
Pomerne nudný príbeh jedného rebela, ktorý si musí vybaviť účty s celým mestom vymytých mozgov (a je zrejmé, ako to dopadne), občas v pomerne drsnom prevedení. Svetlé momenty: Ren a jeho kravata, „súboj“ na traktoroch, Renov naštvaný tanec (pekne ho paroduje Brett z Flight of the Conchords) a piesne, na ktorých niečo je.(9.12.2011)
zdenny
Mladičký Kevin Bacon se se svými rodiči přistěhuje do městečka, kde radní zakázali hudbu a tanec. On má ale tanec a hudbu rád, a tak svým úsilím a charismatem docílí, aby se ve městě konal školní ples. Příjemný film s hudebními a tanečními vložkami, kterému vévodí rock a pop osmdesátých let s titulní písní od Kenny Logginse v čele. Kdo má rád Kevina Bacona a chce vidět, jak v mládí tančil, je tento film pro něj povinností. Teenagerovští fanoušci Zaca Efrona zase mohou vidět, z koho jejich miláček čerpal. Protože podoba tohoto filmu s tanečními filmy Zaca Efrona je více než nápadná. Jinak tedy velice příjemný film, ve kterém se, podobně jako v "Městečku Pleasantville", řeší mezigenerační spor a otázka svobodné volby.(3.5.2012)
Han22
Těžký, přetěžký kýč, na který se sice krásně kouká, ale příběh je totálně stupidní (nebo si umíte představit, že by někde někdy mohl být zakázaný tanec?). Naštěstí to zachraňují Kevin Bacon, který dobře hraje i tančí a hlavně John Lightgow, který vytvořil hodně zajímavou postavu. A hlavně pár nezapomenutelných hitů (Footloose, Holding Out For The Hero, Let´s Hear It For The Boy - klasiky, které nezestárly, aspoň pro mě ne)(10.4.2009)
Wolvie
Mnohem slabší a vyčpělejší než Pomáda,ale oproti jiným tanečním hitům 70. a 80. let typu Flashdance nebo horečka sobotní noci dokáže Footloose zabavit i dnes.Navíc,John Lithgow je zcela bez nadsázky boží.(4.3.2012)