Reklama

Reklama

Ginga tecudó no joru

  • Japonsko 銀河鉄道の夜 (více)

Obsahy(1)

Dva přátelé v podobě antropomorfních koček vyráží na metafyzickou cestu za poznáním. Tajemný vlak je veze po noční obloze, na zastávkách se stávají svědky podivných událostí a potkávají velmi zvláštní spolucestující... Pomalý, meditativní animovaný snímek od režiséra Gisaburo Sugiiho je adaptací knihy japonského básníka a sociálního aktivisty Kenji Miazawy. Na první pohled vypadá jako film určený pro děti, ale zdání klame - ocení ho spíše přemýšlivé dospělé publikum. (SatuPeka)

(více)

Zajímavosti (3)

  • Všechny texty, které ve filmu uvidíte, jsou v esperantu. Autor předlohy Kenji Myiazawa se o tento umělý jazyk intenzivně zajímal a přeložil do něj některé své básně. Domníval se, že rozšíření esperanta by mohlo přispět k mírovým snahám a lepšímu porozumění mezi různými kulturami. (SatuPeka)
  • Myšlienka parnej lokomotívy lietajúcej po galaxii inšpirovala Leijiho Matsumota k vytvoriniu jeho mangy Ginga tetsudō 999.
    (Kristusazapad)
  • Miyazawova sestra Toshi zomrela v roku 1922. Následne na to sa Miyazawa vydal na výlet vlakom na ostrov Sachalin, pričom sa táto jeho cesta mala stať základom príbehu.
    (Kristusazapad)

Reklama

Reklama