Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Snímek NEŽ SE SETMÍ vypráví příběh kubánského básníka a spisovatele Reinalda Arenase (oscarový Javier Bardem). Arenas vyrůstal ve čtyřicátých letech minulého století na Kubě v provincii Oriente, kde se zrodila jeho celoživotní láska k moři a vodě. Coby dospívající mladík odchází z domova a stěhuje se do Havany, kde propadne revolučnímu zápalu a připojí se k okruhu spisovatelů a umělců. Jeho první román "Celestýna před svítáním" je vydán na Kubě, kde však sílí represe Castrova režimu a Arenas začne být coby homosexuál a politický spisovatel tvrdě pronásledován. Poté, co je falešně obviněn ze sexuálního obtěžování, je Arenas zatčen a uvězněn v pevnosti El Morro. Když je po nelidském zacházení z vězení nakonec propuštěn, uprchne Arenas v roce 1980 z Kuby na lodi Mariel Harbor. V New Yorku, kam se uchýlí se svým přítelem Lazarem Gomezem Carillesem, jsou Arenasovy naděje na lepší život rozmetány nemocí AIDS, na kterou v roce 1993 ve věku pětačtyřiceti let zemře. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (92)

Jordan 

všechny recenze uživatele

životopisný film homosexuálneho kubánskeho spisovateľa s pohnutým životom v podaní známeho výtvarníka v spojení s celkom príjemnými cameami Johnyho Deppa a Seana Penna a podmanivou hudbou Cartrea Burwella a piesňou môjho obľúbenca Loua Reeda - to všetko znie ako naozaj kvalitné a umelecky hodnotné dielo pre náročnejšieho diváka. A to je do istej miery aj naplnené, no možno nie som až príliš náročný, ale občas som sa v deji strácal a režisér mi nepodal žiadnu pomocnú ruku. Hlavný predstaviteľ však právom dostal nomináciu na Oscara a nič nemení na fakte, že sa jedná o pozoruhodný a jedinečný film ()

Josefin 

všechny recenze uživatele

Režisér spíše malíř Julian Schnabel je už takový má svůj styl točení, i když v určitých pasážích mě to děsně nudilo, pak naopak následovala kaskáda napětí. Ale on už jiný nebude, takhle život kubánského básníka a spisovatele Reinalda Arenase pojal takový jaký byl včetně nudných míst ,které máme v životě všichni. Tam mohl pomocí svého expresionisnu trochu zakouzlit, pro diváky by to bylo mnohem zajimavější. Javier Bardem bezkonkurenční perfektní výkon, jen smekám. Autentický, vášnivý, živelný tohle byla jeho role. PS: nekoukejte na to utahaní jako koťata, ale vyspalí a odpočinutí:) .Má své kouzlo. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Po čertech dobrý film,který staví na strhujícím výkonu Javiera Bardema (bez nadsázky životní role).Příběh o tom,že příslušníci sexuální menšiny a nekonformní jedinci to mají těžké vždy a v totalitní diktatuře zvlášť.Film o vystřízlivění z politických a životních iluzí je depresivní a vzhledem k pomalému tempu vyprávění a použitému filmovému jazyku není snímkem pro každého.Některé scény-výslech,hostina v rozpadajícím se kostele nebo únik balonem obsahují surrealistické prvky. Deep se filmem spíše mihne ale svůj štěk si patřičně vychutnal.Slizký vyšetřovatel v jeho podání utkví v paměti. Filmu lze vytknout některé formální nedostatky ale vzhledem k obsahu a Bardemovu hereckému koncertu dávám 5 hvězdiček.Celkový dojem 90%. ()

Kochanski 

všechny recenze uživatele

Výborný a poutavý začátek, který oslní poetikou... pouze na začátku máme možnost sledovat postavu jako vyjímečně citlivého básníka/ spisovatele. Zbytek filmu je o všech možných částech Arenasovi osobnosti, ale o jeho díle je zde zoufale málo. Arenase si budu pamatovat jako homosexuála z Kuby, nikoliv spisovatele! ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Nuda. Průměr. Neustále se vracející ruční kamera. Bardem, který je mi nesympatický až běda. Johnny, kvůli kterému jsem si DVD koupil - štětka ve štěku trvajícím tak dvě minuty. Zklamání. (a jak tak koukám na fotky, hrál i toho homofóbního vyšetřovatele s obrovským penisem, nutící Bardema k orální stimulaci své zbraně;) ()

Galerie (29)

Zajímavosti (7)

  • Film je natočen podle stejnojmenné autobiografie, kterou napsal kubánský básník, prozaik a dramatik Reinaldo Arenas. (Terva)
  • Národní rada pro přezkoumání cen (Board of Review Awards) udělila roku 2000 tomuto snímku první cenu v kategorii Svoboda projevu. (Terva)
  • Sean Penn, ktorý má vo filme jednu z vedľajších rolí, si v roku 2008 zahral vo filme Milk postavu Harveyho Milka, ktorý bol homosexuál. Rovnako ako hlavná postava snímky Kým sa zotmie - Reinald Arenas. (HUMOOOO)

Reklama

Reklama