Reklama

Reklama

Rallye Modrý průsmyk

  • Sovětský svaz Gonščiki (více)

Obsahy(1)

Závodníci Ivan Kukuškin (J. Leonov) a Nikolaj Sergačov (O. Jankovskij) odjakživa tvořili nerozlučnou posádku upraveného Moskviče. Snad to byla špatně skrývaná přezíravost Nikolaje vůči ostatním závodníkům, která posléze způsobila, že se dvojice rozešla. Do nadcházejícího mnohasetkilometrové rallye proto nastupují bývalí kolegové zvlášť, každý ve svém Moskviči 412. Přes počáteční potíže se Nikolaj dostává do vedení a zlato se zdá být na dosah. Na úzké silnici nebezpečného průsmyku však Nikolaje zradí vůz, ze kterého unikne brzdová kapalina a jen zázrakem zůstává Moskvič na samém okraji strže. Nelze jinak, než vyčkávat příjezdu dalších účastníků. Tehdy Nikolaj poznává, že v životě skutečného závodníka jde o mnohem více, než pouhé vítězství v byť prestižní rallye. (ČSFD)

(více)

Recenze (4)

Neklan006 

všechny recenze uživatele

joo, když se porouchá převodovka u Moskviče 412, převrátí se auto na bok a vymění se to. jak tu říká kolega vitekpe, to byli páni závodníci! ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

´Závodníci´, jak zní v českém překladu původní název, byl v době své slávy největší reklamou na auto Moskvič 412, který v podstatě zavál čas. Dnes se to už asi ani neví, ale natáčení bylo dokonce sponzorováno touto společností, takže nejen že tu ani jiná auta nejsou, ale ukazuje se i výrobní hala výrobce těchto aut. A aby toho nebylo málo, v určitých chvílích se tu tvůrci strefují do známých mechaniků od Formule 1, byť je to už jiná motoristická liga. “Máme nový rekord. Vyměnili jsme převodovku za sedmnáct minut.” Ale tak zase na druhou stranu, proč nakonec ne. Devizou snímku je samozřejmě ukázat, čeho všeho je Moskvič schopen. A právě rallye na nejrůznějších terénech se k tomu hodí nejvíce. A aby to vypadalo co nejvěrohodněji, natáčení se zúčastnil v té době dvojnásobný mistr SSSR v rallye, autor knih o motoristických závodech a vylepšování aut, Edward Georgievich Singurindi. Takže jo, závody a vlastnosti Moskviče tu jsou v plné parádě, jen to snad i ve své době prostě muselo vypadat značně omšele. On je omšelý i ten použitý příběh, který vypadá, jakoby scénář ani neexistoval a děj se postupně vymýšlel až v průběhu natáčení. Nebo je to špatným střihem? Spousta dějových linií nemá logiku a v průběhu závodu jsou mnohé scény zcela zbytečně. Vzájemné vztahy a vůbec přátelství je něco, na co je ohledně závodníků poukazováno především. Bez toho prostě tým nemůže fungovat a o tom to vlastně po té dějové stránce celé je. Mít dobré auto pro vítězství nestačí. Nakonec, na schůzi ve výrobní hale továrny je o tom řeč. Těžko říct jak v Rusku, ale v Česku je snímek již dávno zapomenutý. No jo, ona žádná reklama na cokoliv nemá dlouhou životnost. ()

Reklama

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Je to takova pitomina, nicmene...ja mam atmosferu zavodeni ze starsich dob moc rad, protoze tenkrat jeste jezdili frajeri s "cigarama v hube", kteri si dokazali prehodit prevodovku na ceste a jeste za deste, a ne jako dneska nejake bytosti ze zkumavek, ktere potrebuji kolem sebe 10 lidi jen aby vubec nastoupili do auta... :-) A navic jsem se obeznamil s velmi pohlednou hereckou jmenem Надежда Карпушина. :-) Takze za me ok, 3+. ()

UbiQue 

všechny recenze uživatele

Kované vozy, balšoj chalani.. Hezké záběry na pádící a pružící Moskviče.. Musíte mít rádi youngtimery, je to netradiční oddychový film.. ()

Galerie (26)

Reklama

Reklama