Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Petr je architekt a má přítelkyni, kterou ale u sebe moc nechce. Ona s ním naopak hodlá počít dítě. Pepa Dohnal je poslanec, je už roky ženatý a jeho život ovládá stereotyp. Oba se znají ze školy a jsou v obchodním kontaktu s mafiánem jménem Bach. A oba dorazí na večírek, který pořádá. Když druhý den společně odjíždějí, naberou stopařku Lenku, které došel benzin. V lese ji znásilní a Lenka upadne do bezvědomí...  Když se probere, tvrdí, že si nic nepamatuje, a nechá se odvézt domů. Pozve muže dál a uspí je. Lenka je veterinářka – násilníky vykastruje, nechá je jejich osudu a odjíždí ke kamarádce Anně, která o Dohnalovi a Bachovi píše článek. Petr a Pepa najdou svoje varlata v misce na stole... (TV Prima)

(více)

Recenze (285)

Pink.Panther 

všechny recenze uživatele

Pojem hořká komedie tady dostal nový netušený šílený rozměr, vznikl přímo etalon toho pojmu. Kvality filmu dokáže stoprocentně docenit asi jedině opravdu tvrdej chasník, takovej ten chlap s gulami, jak se říká. Vskutku radikální feministické dílko aneb Věra Chytilová v ráži! 70% Produkce: CNTS S.r.o. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

U Chytilové filmy většinou dozrávají časem. Ve své době se vědělo, že to je takové divné, avšak Donutil excelentně zahrál typického šmejda své doby. Natočit vtipné znásilnění je skutečně odvážné. Zesměšnit muže jako takové a používat u toho výrazné groteskní prostředky....to si mohla dovolit jen tak svérázná režisérka. Ono je také důležité se dívat na kontext doby - prostě reflexe společenské zkaženosti (nejen) na politické úrovni. 66%. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Tohle tepání mužského šovinismu a ženské podlosti mohlo klidně skončit po Vávrově vydatné snídani, protože veškeré další dění už bylo bez jakéhokoliv kurzu. Některé posttraumatické stavy Stivínové a Donutilovo uchopení postavy ala výcuc z postaviček z jeho historek v Lucerně mě přivádí k myšlence, jak by to celé vypadalo jen v dramatické rovině bez toho všeho karikaturního tajtrlíkování.. Apropo, vzhledem k frekvenci všemožných odkazů na mužské pohlavní žlázy asi nikoho nepřekvapí, že ve stejném roce vznikla i Levinsonova Koule.. ()

Satan 

všechny recenze uživatele

Moc zdlouhavé, ale jinak sympaticky natočená komedie. Hanák a Donutil tu hrají perfektně. Kdyby byl začátek zkrácen o takovou dobrou půlhodinku a hned by se příběh vrhl na znásilnění ženy a následnou "kastraci", film by o mnohem déle utekl a taky bych vystřihl scénky, které nejsou zajímavé, kazí to jenom dojem celého filmu. Konec moc průhledný, ale jinak docela vtipné. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Upraveno v únoru 2024. Pasti, pasti, pastičky jsou krutou černohumornou groteskou ve sklepácké konfrontační drzosti pod taktovkou Věry Chytilové. Svým způsobem jde o modifikaci filmu Kopytem sem, kopytem tam, v níž muž taktéž jako jedinec víceméně na všech místech selhává. Přesto nikdo, tedy ani ženy, nevyvázne bez úhony ze spárů kruté grotesky, jež rozpoutala vícero zběsilých vírů najednou, aby je potom všechny trochu násilně spojila a slila ve velký gejzír černohumorné pointy, tedy jízlivého odkrytí uspořádání společnosti. To spojení mnoha vírů ubírá pozornosti ze závažnosti. Na druhou stranu je každý akt, skutek a děj prosycen groteskními a karikaturními prvky a částmi. V hlavním centru pozornosti jsou po skutečné finanční nezávislosti a intimní svobodě chtivý reklamní pracovník Petr (Tomáš Hanák), po náležitém finančním zhodnocení své politické funkce tolik lačný poslanec Josef Dohnal (Miroslav Donutil) a po spravedlivé mstě běsnící zvěrolékařka Lenka (Zuzana Stivínová). Pozadu nezůstávají ani profesně dotěrná novinářka Anna (Eva Holubová), rozmazlená a do dospělosti chtivá dcerka boháče Ingrid (Kateřina Hajná) či Lenčin snoubenec a trochu urputnější ekologický aktivista Michal (Luboš Svoboda). Z dalších rolí: poslancova již uvyklejší manželka Vlasta (Daniela Třebická), Petrův svévolně hladový kolega Pavel (David Vávra), Petrův kamarád a také lékař jeho delikátní nehody Marek (Karel Roden), Petrova přehlíženější milenka Bibina (Lucie Vačkářová), s Petrem spokojená i nespokojená šéfová (Dagmar Bláhová), nezávislá finanční autorita Bach (Milan Lasica) či jeho nespokojená žena (Eva Kačírková). Pasti, pasti, pastičky, to je život jako věčně krutá groteska, jako černohumorná rošťárna. Přesto neuhrane. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (3)

  • Natočeno podle skutečné události. (M.B)
  • Herec Bohdan Tůma v televizní talk show vzpomínal na natáčení: „Jsem hrál bodyguarda. Panu Donutilovi. Oni ho vykastrovali a on ležel v nemocnici (na voperování náhrady). A já ho tam hlídal! A já jsem tenkrát měl údajně na nějakýho toho pachatele (Tomáš Hanák), který ho obtěžoval na tom pokoji, vystřelit z pistole. Jenomže oni měli strašně vypiglovanou chodbu, v tý nemocnici. A paní režisérka Chytilová říkala: ‚Vy, prosím, půjdete tudy a tady odsaď vystřelíte!‘ Já říkám, no tak dobře, no. Tak jo, šel jsem, vybíhá pachatel, vytáhnu pistoli, zakřičím stůj! Jenomže to bylo trošku jinak. Já jsem se rozeběhl, jak byla vypiglovaná ta chodba, tak jsem hodil takový záda! Ale takový! Asi primář řekl, bude se tady filmovat, z tý chodby se bude moct dát žrát! Já jsem si tak strašně namlátil! Vodrazil jsem si kostrč, lokty a ještě jsem měl slabej otřes mozku. A Chytilová: ‚To bylo bravurní!‘ Ta se mohla zbláznit! A když se podíváte na ten film, ono to tam opravdu je! Běžím tou chodbou, takhle je ta kamera, najednou, jsou vidět jen podrážky a zmizím ze záběru. To je autentický, to není nahraný. A pak říkala: ‚Tady odsaď, ze země budeš střílet!‘ Tak jsem vyndal pistoli, pak se natočil záběr, jak jsem vystřelil. Ona byla proslavená tímhletím, že brala tyhlety záběry, který nebyly nazkoušený, připravený!“ (Ganglion)
  • Milroslav Donutil získal v r.1998 Českého lva za Nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli. (M.B)

Reklama

Reklama