Reklama

Reklama

Tajemství loňského léta

  • Česko Vím, co jsi udělala minulé léto (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Je čtvrtého července a v malém přímořském městečku v Severní Karolíně se studenti loučí s bezstarostným mládím. Krásná Helen dnes večer získala titul královny krásy maturitního ročníku a to je důvod k pořádné oslavě s nejbližšími přáteli na opuštěné mořské pláži. Když se pak Helen, Julie, Barry a Ray vracejí vypůjčeným BMW do městečka, srazí na opuštěné přímořské silnici záhadného chodce v gumovém rybářském plášti. Díky krvavým zraněním nevidí do jeho tváře a zdá se, že neopatrný nešťastník je mrtev. Co sním? Po krátké hádce se přátelé rozhodnou hodit jeho tělo do oceánu. Až na molu ale zjistí, že tajemný muž stále ještě žije. Přesto se ho definitivně zbaví a přísahají, že si své strašlivé tajemství odnesou do hrobu. Po roce. Bývalí přátelé by se nejspíš už nikdy nesešli, kdyby Julie nedostala dopis s hrůzyplným vzkazem "Vím co jsi udělala minulé léto". Přes vzájemné obviňování se vyděšení mladí lidé pouštějí do pátrání po totožnosti své oběti. Domnívají se, že jen tak mohou zjistit, kdo je záhadný mstitel. Je opět řtvrtého července a tajemná postava v gumovém rybářském plášti svírá v ruce velký ocelový hák. Hříchy minulého léta se neodpouštějí. Kdo bude první na řadě? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (321)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Jeden z mých prvních slasher movies, a uznejte, že v tomhle žánru to jako začátek není úplně nejhorší:) Takový Halloween si člověk vychutná, až když má jisté zkušenosti, že? Ale k tomuhle si jen sednete a už to jede... Takže z části ze soukr důvodů a zčásti kvůli krásné Jennifer a Sarah Michelle a pak taky kvůli efektnímu porcovacímu nástroji:)) ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem nářez, ale Kevin Williamson si asi vybíral náhradní volno. Nebál jsem se, což bude asi problém. No ale Jennifer Láska Hewitt v tom upnutým tričínku??? To prostě nemá chybu!!! ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Celkem solidně udělaný horůrek pro teenagery, ale upřímně řečeno, ten děj je tak průhledný a předem i zadem odhalitelný, že si přímo říkal o nějaké zparodování - viz Scary Movie. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $17miliónovTržby USA $72,586,134Tržby Celosvetovo $125,586,134║ Jedna z mála teen-vyvraždovačiek čo za niečo stoja. /70%/ ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack John Debney: 1. Hush ,2. Summer Breeze ,3. D.U.I. ,4. Kid ,5. This Ain't the Summer of Love ,6. Losin' It ,7. Hey Bulldog ,8. My Baby's Got the Strangest Ways ,9. Waterfall ,10. Clumsy ,11. One Hundred Days ,12. Great Life ,13. 2 Wicky ,14. Don't Mean Anything ,15. Proud , ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Svižné, sympatické a solidně napínavé, ale chvílemi poněkud přepointované. Naštěstí jsou všechny hlavní role obsazeny natolik příjemnými herci, že se na Tajemství nedokážu moc zlobit, ačkoli každým zhlédnutím stárne a slábne víc a víc. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Tak tým sa radikálne zúžil okruh podozrivých v tomto rybárskom meste.“ Atmosférický a vzhľadom na klišé-scenár možno až zbytočne dobre nakrútený slasher ako z 80. rokov, v skutočnosti z roku 1997. Odvíja sa síce v neprekvapivom duchu klasickej tínedžerskej vyvražďovačky, tento duch je však príjemne osviežuje a zábavne sabotovaný povestným ostrým perom Kevina Williamsona (Vreskoty, Dawsonov svet). Takže na jednej strane sa dá odhadnúť, ktorá postava prežije, ale zároveň titulná hrdinka príde o panenstvo v úvodných 10. minútach, čo je v slasheroch absolútne neprípustné. A scenár napriek množstvu klišé obsahuje viacero podobných originálnych zvratov (hoci nie až tak, ako scenár k prvým dvom Vreskotom). Herecké obsadenie v čele s Museom Watsonom ako Rybárom nemá chybu, dokonca i cukrík Freddie Prinze Jr. dostal (treba povedať, že nečastú) príležitosť zahrať si temnejšiu a nebezstarostnú postavu, než ako má bežne vo zvyku. K tomu atmosféra zaspatého rybárskeho mestečka a napätie od začiatku do konca. Jeden z tých lepších kusov Novej slasher vlny, odpálenej v roku 1996 prvým Vreskotom (ďalej napr. Halloween: H20 či falošný slasher Fakulta). Slashery vtedy proste boli v móde, nečudo, že snímka s rozpočtom 17 miliónov celosvetovo zarobila 125. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Prumernej film snad ve vsech ohledech. Zabijak nema zadny charisma. Zabijeni nijak krvavy neni, i kdyz priznavam, ze nabrat nekoho na hak a nest ho jak nakup je fajn. Opet tu je banda skolaku, kde se narozdil od jinejch podobnejch filmu ani hlavni predstavitelky nesliknou. Vsichni pekne rvou a to je tak vse. Nicim vyjimecnej, ale docela zabavnej film. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Silný podprůměr. Navzdory všemu, tenhle film nemá s půvabným Vřískotem (popř. Fakultou) nic společného a kazí ho hlavně herci (nejhorší je Freddie Prinze jr.). Jedinou světlou stránkou filmu je dobře zahraná epizodní role Anne Hecheové. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Tady se autoři s filmu v čele se scénáriśtou Kevinem Williamsonem viz. Vřískot moc nevyznamenali. Co to jako mělo být? Thriller? Stovky jiných trhrilerů mají daleko propracovanější scénář, námět i samotnou zápletku. Horor? Bez krve a jen s atypickým kašpárkem který lovil lidi hákem na ryby? Nebo snad mysteriózní film? No v některých scénách by se tu jednotlivé znaky snad najít daly..Pár vraždících scén, ano, je jich tam pár, ale nemají naprosto žádnou atmosféru, přicházejí bez přípravy, takže vám nedají možnosti si je vychutnat, a víc než krev z nich cáká jen otřepané klišé..Celé to je jen jedna veliká blbost s ještě navíc neuvěřitelně tupým koncem, ale zas nepopírám fakt, že tento film nám de facto posloužil pro parodování na Scary Movie. Halloween, Scream, nebo třeba Pátek 13 jsou však s tennegerovských vyvraždovaček daleko lepší, a lze je tedy s přesnou platností doporučit..Ty dvě * jen za herečky Gellar a Hewitt, které to tu alespoň trochu oživili, co se týče nějaké té vizuální stránky, a nejeden filmový fanoušek tu pak byl určitě okouzlen jejich krásou tak i půvaby, zejména pak u blonďatého anděla Sarah Michelle Gellar. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Prakticky můj nejoblíbenější snímek od Kevina Willimsona.Vždycky se u něj dost slušně bojím, a mám menší úsměv na rtech-Freddie Prinze Jr. tu totiž podává u mě druhý nejhorší herecký výkon, co jsem kdy viděl (první místo obsadila Jo Champová ve filmu Přímí zásah/Direct Hit). ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Neumím zhodnotit, koho tento teen-horor má ve skutečnosti postrašit. Na svojí dobu to byl jistě hit první velikosti, který inspiroval stovky následujících vyvražďovaček. Nemohu se ovšem zbavit dojmu, že nikoho nad deset let tohle dostat nemůže. Já osobně se u něj hrozně bavil, zvlášť při vzpomínání na Scary Movie, která některé zdejší pasáže, geniálně paroduje. Nejvíce mě dostala hláška ze začátku filmu, kde čtyřčlenná posádka srazila chodce na silnici a projevila velmi opodstatněnou obavu "všichni dostaneme křeslo", pokud by dostal křeslo každý člověk, který by srazil chodce, půlka našeho senátu by nežila. Film je v dnešní době totální brak, ovšem v devadesátkách přesně tohle letělo a dnešní třicátnící u toho srali bobky, vidět dnes už postarší herce v mladém podání, nikdy nezaškodí. 60% 04.07. 2010 ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Solidní vyvražďovačka, která sice vrší jedno klišé na druhé, ale na rozdíl od podobných filmů funguje. Alespoň u mě. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Film zachraňuje akorát to, že v tom hraje Sarah Michelle Gellar a Jennifer Love Hewitt. Jinak bych to asi ani nedokoukal. Začátek byl sice docela zajímavej, ale potom to nějak ztrácelo tempo a myslim, že by to nevyděsilo ani děti v mateřský školce. Navíc dialogy jsou chvílema vyloženě vycucaný z prstů a ani mi nějak neseděli herci. Hlavně Ryan Phillippe vypadá spíš jak nějakej vesnickej diskant a tady hraje drsňáka drsnějšího než sám Chuck Norris. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Řemeslný whodunnit slasher, který těží z jednoduché, ale silné výchozí situace, tajemného pátrání po vrahovi, atraktivních mladých hvězdiček (hlavně ženských - kromě Hewitt a Gellar i Bridgette Wilson), kulis rybářského městečka i fajn nadesignovaného  vraha. Ale přece jen první slabší článek VŘÍSKOTEM odstartovaného nového řetězu teenagerovských vyvražďovaček (H20, FAKULTA, NEZVRATNÉ OSUDY, FREDDY VS. JASON), natočený ve stejném roce jako VŘÍSKOT 2 a předjímající nástup druhé slasherové ligy (TEMNÁ LEGENDA 1 a 2, VŘÍSKOT 3,VALENTINE, JASON X, HALLOWEEN: ZMRTVÝCHVSTÁNÍ, DůM VOSKOVÝCH FIGURÍN a samozřejmě TAJEMSTVÍ LOŇSKÉHO LÉTA 2). Klišé se kterými si Williamson ještě před rokem ve VŘÍSKOTU důvtipně hrál, nyní chrlí jedno za druhým, aby měl tenhle spotřební slasher co nejrychleji za sebou a jen občas je proloží nějakým tou narážkou (Dawsonova pláž, Mlčení jehňátek), nechávaje si dobré dialogy do svého příštího filmu. Křehká Jennifer Love Hewitt jako final girl se mi zamlouvala víc než Neve Campbell ve VŘÍSKOTU. Kdo tvrdí, že ji nikdy platonicky nemiloval, ten ji miluje dodnes. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Solidní film s vcelku slušnou atmosférou překvapivě funguje ve fázích, kdy se nic neděje, ovšem jakmile přijde na věc selhává na všech frontách. Scénář je příšerný a dementnost postav nezná mezí. Snímek postrádá znatelný vývoj a nedokáže působit věrohodně. Přesto jsem se však - nejspíše díky dříve viděnému Scary movie - docela bavil. Ten hloupý závěr na loďce by ovšem zasluhoval mnohem větší spád a vedlejší dějová linka, dá-li se to tak nazvat, o hledání vraha by též určitě ráda doznala několika změn, či zmizela úplně. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Dají nám všem křeslo, to je jasné!“ Jistě, v Severní Karolíně jsou tak přísné tresty za ublížení na zdraví při dopravní nehodě a týká se to i spolujezdců, ale to u této potravy pro tvůrce parodií není podstatné. Podstatné je, že brutálním, bezcitným vrahem je (pozor, nechutný spoiler!) v pláštěnce oděný pirátský kapitán ze země Nezemě! Jedno z prvních vrtulových letadel nové generace teenage slasherů a nutno dodat, že od té doby se podařilo k tryskovému pohonu přejít málokomu. Ke štěstí tak tentokrát bude muset postačit dramatická hudba Johna Debneyho (byť jeho smyčce krapet vykrádají Ottmanovy Obvyklé podezřelé), náznaky napětí a bujné dekolty dvojice Hewitt, Gellar, To duo klaunů Filda, Princátko nenabídne absolutně nic - co takhle rezignaci na svou profesi?. Marně čekám na sequel z polárního kruhu s názvem: „Vím, co jsi dělal v noci z 14.října na 15.dubna“.. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Horory moc nepatří k mým oblíbeným žánrům, ale tento se mi celkem líbil. Příjemný byl R. Phillippe, kterému jsem toho nechutného snoba opravdu věřila. A u některých lekaček sem se i lekla. V rámci žánru by se jistě našly mnohem lepší kousky, ale přesto nevidím důvod, proč tento teen horůrek odsoudit. ()

Související novinky

Zemřela herečka Anne Heche

Zemřela herečka Anne Heche

12.08.2022

Kdo sledoval zprávy ze světa posledních několika dnů, zřejmě tušil, že smutná novina se nevyhnutelně blíží. Před necelým týdnem totiž americká herečka Anne Heche během fatální autonehody v Los… (více)

Další adaptace knihy pro mládež na cestě

Další adaptace knihy pro mládež na cestě

03.08.2014

S adaptacemi knih s dospívajícími teenagery, především dívkami, se v poslední době v Hollywoodu roztrhl pytel. Máme tu ságu Hunger Games, nedávno se rozjela další velká a nákladná série začínající… (více)

Sequely od Sony

Sequely od Sony

13.07.2005

V Sony Pictures sa pomaly trhá neveľké vrece, z ktorého sa na nás v najbližších rokoch vysypú hneď tri pokračovania k známym filmom. Začnime najmenej zaujímavým - ROAD HOUSE 2: LAST CALL, ktorý bude… (více)

Reklama

Reklama