Mladý italský novinář Stefano odhaluje pomocí pásky použité na starém psacím stroji tajemný příběh vědce Paola Zedera. Paolo Zeder v roce 1950 zkoumal vliv typů terénů na pohřbené lidi. Přišel na to, že některé typu terénů dokážou vrátit lidi zpět k životu, což Stefana jeho vyšetřování přivádí ke skupině vědců, kteří se pokouší prokázat Zederovu teorii. (Chatterer)
Koly
ZEDER Pupi Avatiho určitě není horror. Je to spíš detektivka s dvěma nebo třema lekačkama. Musím říct, že mi moc nesedl Avatiho scénář, přišel mi místy dost chaotický a nedotažený, ale jinak si režisér odvedl svůj standart, takže bych film lidem, kterým se líbil některý z kultovních Avatiho horrorů, spíš doporučil. Malé plus ještě musím připsat hudbě, která určitě není k zahození. Celkový výsledek filmu je ale průměrný.(19.5.2006)
Teardown
Avatiho kousky L´ Arcano incantatore a La Casa dalle finestre che ridono byly naprosto fantastické žánrové lahůdky a tak není divu, že jsem se na Zedera dosti těšil. Ten sice nedisponuje takovou silou jako dva výše jmenované filmy, ale rozhodně patří mezi nadprůměrnou tvorbu. Parádní horor s chutí kriminálky, kde nosným pilířem je především originální myšlenka o znovupřivedení k životu, fungující jen díky exaktně zvolenému místu posledního odpočinku, samozřejmě perfektní tajemná atmosféra a skvělá hudební složka, jsem si prostě bezvadně užíval. Film není bezchybný to určitě ne, ale mě to určitým způsobem dostalo. Třetí Avatiho film a opět trefa do černého.(2.5.2010)