Pytel blech
Československo, 1962, 43 min
Věra ChytilováHudba:
Jan KlusákHrají:
Helga ČočkováObsah
Hraný dokument o životě v dívčím internátě jednoho textilního závodu. Typicky osobité vidění problémů projevila autorka už ve svém prvním filmu. V kinech byl film uváděn společně s jejím absolventským snímkem "Strop" (viz) pod společným názvem U stropu je pytel blech. (oficiální text distributora)
kobejn
I po tolika letech....stále nestárnoucí a svěží.(30.4.2012)
ScarPoul
Vec, ktorá ide úplne mimo mňa. Iritujúce, nezaujímavé, plné uškriekaných báb, ktoré by bolo treba poriadne pretiahnuť. Jasný dôkaz hlúposti socializmu pri vzdelávaní mládeže. Možno, že keď sa ktokoľvek iný na príbeh pozrie uvidí pripomenutie doby, alebo sa pousmeje nad niektorými praktikami, ale ja som si celých 40 minút želal aby tam niekto prišiel a všetkých zabil. Aspoň že tá hlavná delikventka bola kočka. Ale čo sa týka hodnoty, alebo môjho záujmu nula bodov.(20.5.2012)
Aleee89
Pytel blech - skupina rozjívených děvčat na intru. Film si Chytilová doslova vydupala (jako ostatně mnoho filmů), má spoustu zajímavých míst, tradičně dobrou Šofrovu kameru, ale ve výsledku mě oslovil méně než předchozí Strop. Oceňuji zapojení neherců, autentičnost v rámci možností, nápady.(3.4.2012)
sator
Hraný dokument o puberťačkách na intru.Ničím mě nezaujal.Jedna mluví přes druhou..(18.9.2009)
Fifer
Samozřejmě, že kdybych tento hraný dokument hodnotil dnešními měřítky, dostal by tři hvězdy. Ale myslím, že tady je potřeba zohlednit dobu, kdy vznikl. Výborná kamera, výborná práce s (předpokládám) neherci. Jen se podívejte jak hrají puberťačky ve Vorlově Gymplu a jak hrají tady, to je obrovský rozdíl. Dále výborné užití moravského dialektu a slangu. (i dnes to působí zajímavě, člověk srovnává, které hlášky se ještě používají, co zastaralo). Chytilová jako vždy provokuje a dovoluje si mnoho ostrých komentářů: Volitelné kroužky, jež jsou vlastně povinné, nebo puberťačka drze pronášející: "Tak jak to teda je, doma mě furt ženou do kostela a tady mi zas tvrdíte, že bůh není?" To byly na rok 62 odvážné věci a není divu, že Chytilovou komunisti od začátku nesnášeli. Reakcionářský živel a ještě k tomu ženská, no děsná kombinace :-))(25.4.2010)