Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Souboj zdánlivě čirého zla v osobě Čarodějnice s králem, na první pohled dokonalým panovníkem mocné říše, je osou podivuhodného pohádkového příběhu o lásce a spalující touze. Dokáže král ve svém srdci vzkřísit jiskry nesobecké lásky alespoň k vlastnímu synovi, anebo se rozhodne zmařit princův vztah ke krásné švadlence, dívce zrozené z kouzelného plátku růže...? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (28)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Shoduji se s těmi, kdo toto dílko pokládají za lepší z polistopadových pohádek. Lepší neznamená automaticky dobré. S tím se pohádka pere po celé dva díly svého trvání se zdarem, který je minimálně problematický. A problematická a rozporná je ve své barokizující topornosti i pohádka sama. V některých místech dokáže i zaujmout, v jiných si naopak vynucuje spíše nepochopení a příslušně tvrdý spánek. Škoda výpravnosti, hereckého obsazení a nakonec i dvou hodin věnovaného času. Nedovařené, byť by bylo servírováno na zlatě, chutná - jak jinak - nedovařeně. Lepší zkrátka v tomto případě balancuje na hraně únosného a slušného. Někdy nedost slušně. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Určitě jedna z lepších porevolučních pohádek. Na jednu stranu mě zaráží, jak velký rozdíl je mezi oběma díly. První je nadprůměrná pohádka, druhý je po většinu času odbytá a nevýrazná křeč. Ale v každém případě je to koukatelná pohádka s temnou atmosférou a vynikajícím charismatickým Danielem Rousem. ()

Reklama

Narciska 

všechny recenze uživatele

Exaltovaný smích, tím film začíná a pokračuje, po většinou se neodehraje nic, co by působilo dobře. Jsem k pohádkám shovívavá, jejich smysl vidím v tom, že pomáhají uniknout, zasnít se a zapomenout na starosti, že nabízejí něco milého, hřejivého a s dobrým koncem. Zde se však někdo shlédl v postavě pyšného krále a excentrické čarodějnice, většinu prostoru věnoval jim. Jejich zlé úmysly jsou nepochopitelně hloupě naplňovány, to už si kladete jen jeden dotaz, ne jak to dopadne, ale kdo tohle psal. Vždyť od herců nezazní věta, která by za něco stála, shrnout veškerou moudrost do tří vět osvědčeného vypravěče s charismatickým hlasem je chabý pokus. Na první pohled to dobře vypadá, pod maskami a kostýmy jen houšť. Možná ani to ne. ()

DearS 

všechny recenze uživatele

Příběh zmatený a rozvleklý (bylo rozdělení do dvou dílů šťastným nápadem?), než se postavy k něčemu rozhoupou, nebo něčeho dovtípí, trvá věčnost a stejně je to nakonec slepá ulička a musí se začít znovuPohádka mě zkrátka do děje vtáhnout nedokázala, na druhou stranu jsem se tak mohla soustředit na jiné věci jako třeba výpravu a hlavně kostýmy - snad vůbec nejzajímavější věc ze všeho. Nic proti fantazii a osvěžující originálnosti, nicméně rčení, že v jednoduchosti je krása, stojí občas za to si připomenout. Nemohla jsem si pomoct a nelitovat herce, jak jim v tom asi bylo. Draze vydělaný honorář. Navíc např. představitel prince v kostýmu vypadal dost směšně a hodně dřevěně. Pozitivní byla Zuzana Stivínová, která hrála chladně bezcitnou a vypočítavou nevěstu vskutku s vervou, herečce jako ona stačí bohatě výraz obličeje a kostým ji nemůže omezit. Bohužel, pokaždé když zmizela z dohledu, rozplizlý dojem se vrátil. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Pohádka byla točena dle předlohy španelské lidové pohádky. Co musím ocenit, je snaha tvůrců zasadit pohádku do Španělska sedmnáctého století ať u jde o kostýmy nebo o pravda někdy úděsné studiové prostředí. Bohužel hodba, rádobytriky z pécéčka, herecké výkony místy na úrovni ochotníků pohádku strhávají dolů a dělaji jí složitě koukatelnou i pro děti. (Ověřeno na potomstvu). * * ()

Galerie (3)

Zajímavosti (3)

  • V pohádce se mihne i 4letá dcera Ivany Andrlové. (M.B)
  • Řádění Zvíkovského raráška ani zdaleka neskončilo. V roce 1994 potrestal filmaře, kteří zde natáčeli pohádku Marie Rúžička. Herec David Suchařípa, který hrál v pohádce šaška, na tuto událost vzpomíná takto: „Kastelán nás nabádal, abychom v jedné místnosti radši netočili. Štábu to ale přišlo nesmyslné, a na jeho radu nedbal. V korunní síni najednou monitor úplně zčervenal seshora, jako by někdo rozléval červenou barvu, a zničil se. Totéž se stalo s druhým i třetím monitorem, který museli přivézt z Prahy.“ Pověst ale také vypráví, že kdo se odváží v korunní síni přespat, toho do roka stihne smrt. Není známo, zda právě tohoto prohřešku se dopustil režisér pohádky Aleš V. Horal a představitel prince Daniela Jiří Kuldan. Oba však byli skutečně do roka mrtví. Režisér zemřel za nevyjasněných okolností a herec spáchal sebevraždu. Se štěstím vyvázl další herec, Václav Kotva, kterého při natáčení píchla vosa a v nemocnici ho zachránili na poslední chvíli. (Lenka.Sniego)
  • Pohádka se natáčela na jihočeském hradě Zvíkov. (SimpanzJi)

Reklama

Reklama