Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jana a Anna jsou setry, které se akorát dozvěděly, že jim zemřel otec. Na jeho pohřbu zjistí, že otec měl ještě dalšího potomka, syna Vladimíra. Anna a Jana o svém nevlastním bratrovi doteď neměly ani tušení. Jana ale musí řešit daleko horší problémy. Zjistila, že jí její manžel Jan podvádí. Tvrdí, že je na služební cestě v Brně, ale místo toho si ve Francii užívá s milenkou. Když dorazí domů, tak si ani nevzpomene, že slaví pětileté výročí. Jana mu řekne, že o jeho nevěře ví, ale Jan vše popírá. Pohádají se a Jan manželku nakonec několikrát udeří páskem. I nadále se ale stýká s milenkou Karin, manželkou jeho kamaráda Františka a Janinou nejlepší kamarádkou. Anna zase nemůže vystát přítele své matky. Není na ní zrovna milý a neustále si jí dobírá, že má nadváhu. Kvůli tomu se hádá i s matkou, která se přítele neustále zastává. Navíc by si chtěla najít svou první lásku. Jana se nakonec rozhodne, že si nechá udělat umělá prsa. Myslí si, že se to bude Janovi líbit, ale jeho to příliš nezajímá. František dělá pro Karin vše, co má na srdci. Ona se ale k němu ani tak nechová příliš hezky. František tak pomalu začíná mít podezření, že je mu manželka nevěrná. Svěří se o tom i Janovi, když jdou společně s Janou a Karin jeden večer do klubu. V klubu je i Vladimír, který ale odejde brzy, aby k sobě vzal na přespání opuštěnou Rusku Jelenu s dítětem. Při cestě domů se v tramvaji napíchne na použitou jehlu, kterou někdo nechal na sedadle. Ráno pak Vladimír zjistí, že mu Jelena ukradla peníze a i se synem utekla. Anna se mezitím začíná sbližovat s novým spolužákem Davidem. Jana a Jan se opět pohádají, stejně tak jako František s Karin. František další den zjistí, že Karin vyměnila zámky a on se už nedostane do bytu. Jan se odstěhuje a Jana oznámí matce, že se s ním rozvede. Karin následně řekne Janovi, že je těhotná... (TV Prima)

(více)

Recenze (174)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Povědomá forma, povědomé repliky, povědomé konstalace - ze života, ale hlavně z jiných filmů. Jenže i v životě je to vlastně pořád dokola: nechceme toho, koho máme, a když ho ztratíme, chceme ho zpátky, bráníme se opuštění jen proto, že nechceme být těmi odkopnutými a naopak, a v té snaze dojít ke štěstí vršíme blbost na blbost. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Žánrová nevyrovnanost = problém 90% procent současné české filmové produkce. I Duše (černé) jako kaviár – hořké komedie. Hořké komedie? Nebo psychologizujícího generačního dramatu o vztazích a sexu? Vystavět „hluboký“ příběh na tom, že po vzoru Samotářů všichni šukají se všema a o nic jiného jim ani nejde mi připadá i na české poměry až příliš povrchní. Možná se jádro pudla skrývá pod všemi těmi milostnými rošádami, ale pak musí být skryté velmi hluboko. Jaká to škoda těch výborných herců obsazených zcela proti svůmu typu. 65% Zajímavé komentáře: k212, Terminus, Shidlo, gusman ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Což o to, Alice Veselá je docela hot i v reálu :-) Nevím...tyto snímky si asi naplno neprožije nikdo, kdo něco podobného doopravdy nezažil. Souhlasím, že technicky je to chudičké, herci jsou vesměs dobří (třeba se Sašou Rašilovem jsem neměl problém.) Překvapilo mě množství gagů, čekal jsem něco více komornějšího. Také 3 a 1/2... Jenom bych doporučil některé recenze. Taky jsem se docela nasmál. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Solidní, byť chudě vyhlížející záležitost o současných vztazích. Přišlo mi, že to tvůrci místy přepískli s humorem - cpát do emočně vypjatých situací legraci, nějak to úplně neštymuje, byť se určitě některým hláškám či momentům zasmějete (třeba "Ježíšek!" je nepřekonatelný). ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Vítejte v podivném světě, který obývají kurvy, kurevníci a zrádci. A kdo do této kategorie nepatří, tak je naivní debílek či ztroskotanec. A všichni tito lidé směřují svůj život od ničeho k ničemu, což podtrhuje i podobné směřování tohoto filmu. Kdepak, film by neměl stát hlavně na tom, že se vezme banda výše zmíněných existencí a pak se vymáchá, s prominutím, v hovnech. A nakonec - POZOR SPOILER - je dobro proti všemu očekávání odměněno - KONEC SPOILERU. Na druhou stranu, katastrofa to nebyla. Slabé ***. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Ospalé tempo, nevýrazné dialógy (s čestnou výnimkou hlášky „Ja sa čudujem, že som od teba doteraz nič nechytila.“) a nie príliš dobrý pokus o čierny humor. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Docela mily prekvapeni. Cekal jsem, ze to bude nejaka blbost, ale nakonec to byl docela fajn film. Hlavne byl docela vtipnej, coz je plus. Je to takovej film o vztazich, coz by nebylo nic tak zajimavyho, jenze tady je 99% vztahu na hovno. Ale celou dobu mi prislo, ze neco podobneho uz jsem nekde videl, ze kazda scena nebo rozhovor uz nekde byla, ale nastesti to bylo docela dobre skombinovany. Herci byli super, nikdo nebyl vyrazne nejlepsi, ale na ceskej film nadprumer. Misty je ale film docela nudnej, hlavne kdyz se zacne neco strasne vazne resit. Lepsi 3*. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Nevim, co si mam o tomhle filmu myslet. Je to o několika vztazích, ve kterých se všichni hádaj, navzájem si zahýbají s nejlepšími přáteli atd. V postatě o ničem jiným tenhle film neni a někdy mi už docházela síla to sledovat pořád dokola, protože situace se pořád jen opakují, skoro žádná inovace a jen malý posun se odehraje mezi začátkem a koncem. Taky jsem během děje neshledal nic zajímavého, co by tenhle film pozvedlo. Zakončení je taky průměrný a bez nápadu jako celej film, takže musim dát i průměrný hodnocení. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Máme tady další vztahovou hysterii. Skoro to vypadá, že se naši páni režiséři na nic jiného nezmůžou. Cieslar zvolil dost pesimistickou notu a vztahy jsou v jeho podání skutečné peklo. Několik povedených pasáží, které jsou řádně prošpikované černým humorem, se tam naštěstí najde, ale totální absence sympatických postav je nepochopitelná. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Humor snímku je hořký až černý, ale místy docela fungoval. Jinak je to vztahové drama okořeněné dávkou deprese a beznaděje. Technická stránka filmu je slabá, ale příběh mi nudný nepřišel, dialogy špatné nebyly, herecké výkony stejně tak. Konec startující nový koloběh...film sráží hlavně fakt, že není žánrově dobře "namíchán", proto neodokáže ve vážných situacích dostatečně přitlačit na pilu, v těch humorných pak zase chybí lehkost. Lepší 3*, škodá té nevyváženosti. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Zajímavě hudebně podkreslené, neuvěřitelně uřvané, o třídu a půl výš, než Ulice či Cesty domů (což asi nelze brát jako pochvalu).. To jsou Cieslarovy jikry z českého kapříka, nasolené pofidérním humorem, konzervované vděčným tématem nevěry a vztahových kotrmelců. V obchodě je najdete v regálu mezi jinými výrobci domácího kaviáru, to znamená, že nemusíte přemýšlet, který vzít, protože všechny chutnají stejně.. ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

70% - už jen za to, jak "máma" Cibulková učí "starší dcerku" Vilhelmovou vyzývavě koukat. Ano, film o životě, to je vděčné téma, byť jak zmiňovala Kleopatra je to dokola a dokola... Máme co jsme chtěli, když to máme, tak nám to není dost dobrý... on/ona být odejít, soused/ka, kamarád/ka lepší než to, co mám doma... já můžu on/ona ne... jsme si rovni, než se stane průser či změna stavu... pak je ten správný prostor pro ješitnost, alibismus, urvat, co se dá a následně za tím vším chrlit dodatečná moudra a pokoru.... jóóó, to je taky život, bohužel.... Duše jako kaviár osobně považuji za film, který stojí za shlédnutí a věnování času ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Cieslarova Duše jako kaviár navazuje na jeho vímání světa, zatímco v devadesátých letech to byla překvapivě dobrá sonda do světa vrcholového sportu, ambicí a násilí ve filmu Jak chutná smrt. O dekádu později Happy Celluloid produkuje vysloveně nepovedenou sondu do světa lidí, kteří mají rozhárané partnerské vztahy. Zdánlivě dobrý nápad propojit několik nesourodých dvojic a víceúhelníků společnou adresou a jedním úmrtím úplně nevyšel. Na počátku byla promarněná šance Josefa Nedorosta ke comebacku a zbytek už se jen plácal od jedné neživotné karikatury k další. Ano, vztahy mladých jsou naivní, manželské nevěry jsou často trapné, ambice a péče o rodinu se často nepotkávají, ale v Cieslarově filmu je to všechno jenom inscenovaný omyl s nevšedně špatnými hereckými výkony. A ikdyž jsem měla tendenci ocenit alespoň zasazení příběhu do méně atraktivních částí Prahy, ničemu to nepomohlo. ()

sud 

všechny recenze uživatele

No, nevím co si mám pořádně myslet o tom co jsem viděl. O hořké komedii ze součastnosti mám trochu jiné představy. Dialogy jsou na úrovni ne moc zdatného jedince po třech vypitých pivech a krom standartně dobrého Ondry Vetchého jsou i herci špatní. Je mi líto, ale celkově až na výjimky mi novější česká kinematografie mnoho neříká. Problémy dnešní generace dokážu vnímat (vždyť k ní patřím, ne), což však zřejmě nedokáží tvůrci tohoto a jemu podobných filmů. Milan Cieslar není špatný tvůrce a svůj tvůrčí potenciál byl měl radši uplatnit ve filmech typu "Pramen života", "Krev zmizelého", popřípadě "Jak chutná smrt", čistě vážné (až vypjaté) podívané mu totiž jdou. Abych to zkrátil, jednu hvězdičku za Ondru Vetchého a pěknou postavu Táni Vilhelmové. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Lehce cynická komedie začíná na otcově pohřbu, kde se kromě zhrzené rodiny sejde i několik (vlastně vícero) milenek. Trend nevěry prostě v dnešní době frčí a na tom staví svůj příběh Milan Cieslar. Vše postupně vypravuje na početné rodině a lze zde vypozorovat řadu autentických situací, jenže chybí spád, nápad, rafinovanost, vše je mechanické, řadu zvratů tvůrci nedokáží dotáhnout do realističtější podoby. Bez výjimečné sestavy herců (pro mě nejlepší opět Vilhelmová) a nějakých zajímavých scén by celkové hodnocení šlo zcela jistě ještě o krapek dolů. ()

Reklama

Reklama