Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Stáhnou vás s sebou až na dno orlické přehrady! V roce 2005 byl tento film uveden v českých kinech. Inspirován skutečnými událostmi zdál se být reflexí své doby. V hlavní roli s Michalem Dlouhým a Janem Dolanským natočil Sametové vrahy režisér Jiří Svoboda. Mezi aktéry filmu uvidíme i další známé tváře, např. Alici Bendovou, Lucii Benešovou, Jana Vondráčka, Richarda Krajča, Dušana Urbana aj. Režisér Jiří Svoboda o práci na tomto díle napsal: „Události, které se nám staly bezprostřední inspirací pro námět našeho filmu, mají časové ohraničení let 1990–1995. Jsou fascinující a strhující nejen objemem zla (nebo možná přesněji: úplnou absencí čehokoli, co souvisí s dobrem a vědomím hodnot), nýbrž i objemem banality, kterou prorůstá jako živel fantaskní grotesknost. A právě tím jsou osudy orlických vrahů v jejich autentické podobě tak dráždivé a inspirativní. Přírodní skutečnost je mnohorozměrná a ve své přirozené podstatě se vymyká kategoriím dobra a zla, kterými člověk přírodní děje poměřuje v nutkavém pokušení je pochopit." Orlické vraždy, následný soudní proces a další osudy pachatelů, z nichž dnes už někteří nežijí, vyvolaly svého času řetězce mediálních reakcí. Jejich filmová podoba rozkrývá motivace aktérů rozsáhlé trestné činnosti, jejich soukromí a provázanost se společenskými strukturami. V další linii vyprávění se odehrává policejní vyšetřování až směrem k zadržení všech pachatelů. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (451)

larelay 

všechny recenze uživatele

No, musim povedat, ze som cakala od tohto filmu tak malo, ze som si pred PC sadala s nechutou, ale nieco cez dve hodiny som sedela ako prikovana. Zhltla som to aj s navijakom. Musim uprimne prznat, ze ma to dostalo. ma to sice velke trhliny, nelogicke veci, ale po neskutocne trapnom Boleru bol toto zazitok. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

V dobách kdy film Kájínek okupoval česká kina, jsem se rozhodl, že si ho na internetu koupím. Své vyprávění zkrátím. Nějakým nedopatředním jsem si místo Kájínka koupil toto, neb jeden človíček měl smysl pro humor. Podoba Míše Dlouhýho a Jůry Kajínka je mnohem vyšší, než podobnost Jůry Kajínka a Kostě Lavroněnka. Trvalo mi docela dlouho, než jsem si uvědomil, že tohle příběh o Jurovi asi nebude. Nebyl. No, už jsem to dokoukal. Brzy hlavní hrdinové začali plnit sudy žíravého obsahu lidmi. Sudy se následně šly seznámit s Orlíkem. Psal jsem sice brzy, ale o nic brzkého se nejednalo. Vlastně si divák musí pořádně dlouho počkat, než se něco koukatelného začne dít. Době čekání nechť odpovídá moje hodnocení. ()

Reklama

Paldini 

všechny recenze uživatele

No nevím, děj nějak tak zmateně skáče mezi jednotlivými událostmi kolem orlických vražd a v podstatě divákovi ani ty události nějak moc neukazuje. Je to vlastně jen sonda do sexuálního života jednotlivých postav. A přítomnost některých postav mně zůstane záhadou do konce života (např. podnikatel zaučující Dolanského a jeho kamarád, který hraje fotbal). A moc nepochopím, proč jsou v jiných komentářích vychvalovány herecké výkony, poněvadž ve velké většině případů jsou nevěrohodné a stojí za starou bačkoru (obzvláště herci, kteří hrají vyšetřovatelé, jsou na vhození do Orlické přehrady). ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Dokonáno jest.. Radujme se!“ Jako czechploitation z divokých devadesátek plné sociopatů, násilí, vulgarit a sexu si to rychle získalo moji provinilou pozornost. S nástupem anachronismů, dramaturgické bídy, uvědomělého dua kriminalistů Jaryn & Pepek a melodramatických projížděk na vozíku v dešti však o ni zase postupně přišlo. Tohle by se za komunistů nestalo, viďte, pane Svobodo.. ()

Trellíno 

všechny recenze uživatele

První dvě třetiny filmu jsou až překvapivě dobré. Na české poměry se nevídaně často stříhá, mění úhly kamery a i ten příběh je dost povedený. To se již bohužel nedá říci o třetině závěrečné, ve které zřejmě tvůrci chtěly dohnat vše co v prvních dvou nebylo a tak je tato část filmu vyplněna všemi nešvary současného českého filmu. Být vrazi tak o čtyřicet minut kratší, jednalo by se po delší době o domácí snímek, kterému bych možná i byl ochoten dát čtyři hvězdičky. Jo a abych nezapoměl. Z Jana Dolanského se opravdu začíná stávat velice zajímavý herec. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (29)

  • Ve snaze přiblížit se co možná nejreálnější a nejautentičtější výpovědi a vykreslit příběh co nejsyrověji zvolil režisér snímání ruční filmovou kamerou. (hippyman)
  • Ludvík Černý (ve filmu jako Ludvík Křížek) se ke svým činům nikdy nepřiznal a byl odsouzen k doživotí. (Lucas87)
  • Režisér a scénárista Svoboda při natáčení nepoužíval storyboard. Scénář měl celý v hlavě a záběry komponoval pár minut před ostrou, po dohodě s kameramanem Martinem Šáchou. (hippyman)

Reklama

Reklama