Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Stáhnou vás s sebou až na dno orlické přehrady! V roce 2005 byl tento film uveden v českých kinech. Inspirován skutečnými událostmi zdál se být reflexí své doby. V hlavní roli s Michalem Dlouhým a Janem Dolanským natočil Sametové vrahy režisér Jiří Svoboda. Mezi aktéry filmu uvidíme i další známé tváře, např. Alici Bendovou, Lucii Benešovou, Jana Vondráčka, Richarda Krajča, Dušana Urbana aj. Režisér Jiří Svoboda o práci na tomto díle napsal: „Události, které se nám staly bezprostřední inspirací pro námět našeho filmu, mají časové ohraničení let 1990–1995. Jsou fascinující a strhující nejen objemem zla (nebo možná přesněji: úplnou absencí čehokoli, co souvisí s dobrem a vědomím hodnot), nýbrž i objemem banality, kterou prorůstá jako živel fantaskní grotesknost. A právě tím jsou osudy orlických vrahů v jejich autentické podobě tak dráždivé a inspirativní. Přírodní skutečnost je mnohorozměrná a ve své přirozené podstatě se vymyká kategoriím dobra a zla, kterými člověk přírodní děje poměřuje v nutkavém pokušení je pochopit." Orlické vraždy, následný soudní proces a další osudy pachatelů, z nichž dnes už někteří nežijí, vyvolaly svého času řetězce mediálních reakcí. Jejich filmová podoba rozkrývá motivace aktérů rozsáhlé trestné činnosti, jejich soukromí a provázanost se společenskými strukturami. V další linii vyprávění se odehrává policejní vyšetřování až směrem k zadržení všech pachatelů. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (451)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Slušná kriminálka čerpající z asi nejznámějších případů České kriminální historie Orlických vrahů. Příběh je sice chvilkami nepřehledný a je znát, že autor chtěl do příběhu vměstnat co nejvíce faktů. I přesto je to jedna z nejlepších kriminálek co se v současné době u nás objevila. Sice je tam pár nesrovnalostí např., že v roce 1991-3 se po silnicích neproháněla žádná Audi TT...ale zase je fakt, že příběh navazuje VOLNĚ na samotné události a tak si toto autoři mohou dovolit. Ne příliš osvědčení herci hrají velice slušně a dodávají filmu patřičný šmrnc v podobě gangsterského slangu, který je sice hrubý, ale díky němu se nebudete při sledování filmu nudit. Velice jsem se těšil na konec filmu, kde se objevilo pár faktů, jak a co dopadlo a byl jsem vcelku šokován mírnými tresty vrahů, jejichž příběhy mi odvyprávěl tento zajímavě spíše dokumentárně pojatý film. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No po tech nadsenejch recenzich jsem cekal vetsi maso. Je pravda, ze je tohle po case ceskej film, kerej je o necem, ale ze by to byla naka vynikajici detektivka se rict neda. Misty je film sice hodne dobrej a napeti je taky slusny, cemuz napomaha celkove temnejsi atmosfera a sediva kamera, ale jako celek je zbytecne roztahanej a navic strasne dlouhej, takze misty nudi. Po prvni pulhodine jsem se zacal orientovat v tech nejdulezitejsich postavach, ale ve filmu je nich tak moc, ze nektere vztahy mi unikly a ani po konci filmu jsem nevedel, kdo nektery lidi byli. Dej moc komplikovanej neni, ale vztahy postav jo a je to trochu skoda. Herci jsou na cesky pomery docela slusny, hlavne Jan Dolansky, vzhledem andilek a povahou zabijak je fakt dobrej. Taky se mi nezdali policajti, v podstate vubec nevysetrovaly a v zaveru najednou vse odhalily. Mozna jsem cekal moc, ale na vic jak 3* to nebude. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Jedno je zřejmé již na první pohled - Sametoví vrazi skutečně vypadají zcela originálně a v kontextu tuzemské kinematografie po vizuální stránce naprosto ojediněle. Se šedesátiletým klasikem Svobodou do projektu totiž šla i sugestivní barevná kamera Martina Šáchy. Spletitý děj vyžaduje stoprocentní pozornost. Logika naštěstí tvůrce neminula, když si navíc vzpomeneme na otřesné (rovněž kriminální) Bolero, tak si jen zhluboka oddychneme. Po herecké stránce film jen těší, pokud tedy mluvíme o ústředních partech (tam se znamenitě ukázalo, že to jde i bez "provařených" tváří) - Alice Bendová hrát jednoduše neumí, herecké kreace vyšetřovatelů svojí triviálností bijí do očí. Dialogy nejsou špatné, křečovitost některých však až zamrazí. Důležité aspekty se ovšem topí pod tíhou nepodstatných detailů, které se tak vyšplhaly až na stopáž přes 160 minut. Příjemná renesance české kriminálky - změna už byla třeba!! Do vyšších sfér má ale přece jenom daleko!! ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Myslím, že Jiří Svoboda pojal Sametové vrahy velmi osobitě. Tak především, všichni tu po celý film neustále p*chají:) Michal Dlouhý s Alicí Bendovou, Jan Dolanský s Andreou Kulasovou a Lucie Benešová téměř s každým. Film má výborné obsazení, zejména Michal Dlouhý dokáže zahrát parádní hajzly. Snímek jsem zhlédla v ČT, rozdělen na dvě části. Druhá část mi přišla o hodně lepší, zejména gradující závěr je skvělý. Jinak scéna, v níž rodí přítelkyně Dolanského, mě jistým způsobem docela šokovala. Mám dojem, že tak naturalistické zobrazení porodu jsem v českém filmu ještě neviděla. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Po úvodní scéně na URNA cvičišti jsem to chtěl vypnout, bylo to přesně takové, co jsem čekal od českého krimithrilleru – neuvěřitelně směšné! Jenže ono se to vyvrbí do naprosto skvělé kriminálky s parádními hlavními postavami, které vám nedávají nic dopředu tušit! Jedno z největších překvapeních českého kriminálního filmu! ()

Galerie (14)

Zajímavosti (29)

  • Irena Meinerová (ve filmu jako Reinerová) se přiznala, že předala klíč od domu a fotku svého manžela neznámému muži, popřela však objednávku jeho vraždy. Byla propuštěna v roce 2007. (Lucas87)
  • Nepoužívanie presného scenára vo filme bolo badať pri rozhovoroch o úvere na erotický salón. Suma sa v priebehu filmu neustále menila a celkovo to finančne nedávalo vôbec zmysel. (mikinko51)
  • Projekt byl původně připravován s Luxor Filmem Přemysla Pražského, ale nebyl zdárně dotažen do konce. (hippyman)

Reklama

Reklama