Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Výpravná historická podívaná, která se podobně jako Želary odehrává během 2. světové války, vypráví dramatický příběh matky a posléze její dcery. Krev zmizelého začíná po vypuknutí 2. světové války milostným pří-během baltského šlechtice Arna von Lieven (Václav Jiráček) a Češky Helgy (Vilma Cibulková). Arno utíká před sovětskou hrozbou do finské války. V jednom z bojů je raněn a převezen do německého lazaretu, kde mu Helga zachrání život. Prožívají vášnivou lásku, ale Arno je povolán zpět do válečné hrůzy Z krátkého vztahu se Helze narodí dcera Dorli (Ester Geislerová). Právě dítě se pro Helgu stává jediným smyslem života. Musí svou dceru ochránit a pokusit se přežít navzdory všem útrapám složité doby... Děj Krve zmizelého je rozvržen do čtyř ročních dob, které jsou pozadím pro strhující dramatický příběh, odehrávající se v divoké přírodě moravských hor, ale také v exotickém belgickém Kongu. Režisér Milan Cieslar barvitě a citlivě vypraví příběh žen ve vyhrocené historické situaci. Svým způsobem navazuje na svůj předcházející film Pramen života (2000), ke kterému také napsal scénář Vladimír Körner a který byl s úspěchem uveden na Berlinale 2000 a získal hlavní ceny na mezinárodních filmových festivalech Troja, Laon, Gottbus, Rimouski, Chemnitz. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (126)

k212 

všechny recenze uživatele

Krev zmizelého je doslova beznadějný film, ve kterém nenajdu -ač jsem se snažila- nějaký zárodek optimismu či naděje. Jistě, taková válka a padesátá léta nepochybně byla, ale na mě je přesto tohle dílko až moc ubrečené a fatalistické. Takže vzato kol kolem předpoklad jisté invenčnosti tu je, tedy asi takový, že člověk zlostí skřípe zuby a svírá ruku v pěst, když se na scéně objeví pochybné lidské kreatury, tzv. paraziti režimu (jimž mimochodem s přehledem vévodí Igor Bareš coby komoušská bestie). Čímž se dostávám k problému číslo dvě ... film táhnou hlavně herci - Cibulková jako smutná sudetoněmecká žena, Huba coby holokaustem poznamenaný žid, Geislerová a její zasněná dcera komunikující s mrtvým otcem, hodný komunista Ondřeje Vetchého, vychlastaný poslouha Lábus, komouši Bareš a Stašová ... Figurky, které jsou perfektně odehrané, některé černobíle jasné, jiné mlhavě nejednoznačné. Tak trochu stranou u mě stojí Václav Jiráček, který mě se svojí hezkou tváří nepřesvědčil, že do téhle herecké suity právem patří, čímž ovšem nechci zpochybňovat jeho herectví. Režije se mi zdá formálně konvenční, to znamená žádné velké experimenty, stejně tak kamera a hudba. Pravdou je, že chtě nechtě cítím v tomto projektu televizní smrad ...Přesto se jedná o film hluboce lidský, dobře natočený a výborně zahraný. Tak proč sakra ne??? ()

vegetol.mp 

všechny recenze uživatele

Do poloviny docela zajímavý, od poloviny nezvládnutej nesmysl, ve kterým se postavy chovají naprosto nelogicky. Ano, když utíkám přes hranice, volám jen tak z prdele pohraničníkům, aby věděli, že je někdo v hlídaný zóně. I Forrestu Gumpovi by došlo, že má držet hubu a schovat se za první větev a ne vyvádět jak děcko na školním výletě. Ukázkovej příklad toho, kdy se postavy chovají tak, jak chce scenárista a ne tak, jak by to bylo v reálným životě. Možná, že některý věci napravila prodloužená verze v podobě TV seriálu, kterou jsem neviděl. Další případ filmu, co se snažil být tak ambiciózní, až to všichni podělali. ()

Reklama

sharky 

všechny recenze uživatele

Neveselé epizody z neveselého života za války a za totáče se skvělou cibulkovou a mizernou geislerovou v hlavních rolích. Jednotlivé epizody špatně zapadají dohromady, takže výsledný film působí nesourodě a navíc ho ničí ne zrovna povedený závěr. Ale jako čtyřhodinový seriál s vysvětlením hluchých míst by to mohlo být i na 5*. Uvidíme... ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Výrazně epizodovitý a útržkovitý slepenec vznilý sestříháním nákladného seriálu, který si asi musel vydělat i jinak než uvedením v tv. Navzdory dobrým hereckým výkonům a na naše poměry nevídané výpravnosti je tento film značně nevyrovnaný v tempu a nedokáze probudit emoce. Všem doporučuji shlédnout televizní minisérii, jež mě zaujmout dokázala. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Zoufalost, bezvýchodnost... Severský rozměr dává tomuto, jinak mnohokrát vyprávěnému příběhu, jakýsi "pohádkový" přesah. Bohužel málokterý film "od kolébky po rakev" dokáže být skutečně uvěřitelný a zpracovaný tak, aby měl tu správnou gradaci. Tady je hned jasné, že na konci bude smrt a otázka už jen je, jak... Rozhodně kladně hodnotím odvahu, takový film natočit, bohužel - ač herci stáli za to - se na něj už znovu dívat nepotřebuju. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (8)

  • Komíny v Osvětimi ve skutečnosti nebyly kulaté se žebříky, ale hranaté. (xxlucix)
  • Jedna ze scén, kdy už je Dorli (Ester Geislerová) dospělá, se odehrává i v bazilice Navštívení Panny Marie v Hejnicích (scéna, kdy přijde vyšetřovatel Dorli zatknout). (TomTre)
  • Arnův (Václav Jiráček) otec (Radoslav Brzobohatý) vystupuje pouze v seriálu Krev zmizelého (od r. 2006), ve filmu jsou všechny scény, kde Arnův otec vystupuje, vystřiženy. (ČSFD)

Reklama

Reklama