Jak zábavné je pohrávat si s lidskými osudy a přelstít duchaplným hovorem a galantním žertováním jeden druhého! Tohle poznání svítí v krásných očích víly Sousio a jejího bratránka kouzelníka, když se opět, jako vždy po sto letech, setkají. Musí se poohlédnout, jak se daří jejich lidským chráněncům, zoufalé neohrabané šeredě Tritonce a okouzlujícímu princi Šarmánovi. Snad by všechny pletichy, kterými se víla snaží pomoci své chráněnce, možná i vyšly, nebýt jedné věci. Osudové lásky, která vzplane mezi Šarmánem a nevlastní Tritončinou sestrou, princeznou Florinou...
Scénář pohádky podle klasického příběhu francouzské šlechtičny Marie D'Aulnoy napsal Tomáš Vondrovic a podařilo se mu zcela zachovat a naopak ještě umocnit půvab literární předlohy. (oficiální text distributora)
MaedhRos
Preiss, Kostka, Němec, Maciuchová a Hrzánová nemají chybu - a hláška "Král je zvyklý bít hlavou o stěnu, brzy se utluče sám." patří k vrcholným momentům české televizní tvorby pro děti...:-)(25.12.2003)
Mariin
Průměrná pohádka s dobrým hereckým obsazením, ovšem zbytečně zdlouhavá. Haně Maciuchové jako víle to sluší.(29.6.2008)
Zakk
Jsem nějakej rozdavačnej, se mi zdá!(28.4.2009)
blackrain
Taková postava jako byla jedinečná princezna Tritonka se v pohádkách jen velmi těžko hledá. Ani kdybych náhodou prstíčkem hrabala, tak podobnou nikde nenajdu. Díky hereckému obsazení se dá tahle pohádka v klidu zkouknout bez jakékoliv psychické ujmy.(22.8.2011)
Elyssea
Tritonka je prostě nejlepší a ne, že ne:D(11.7.2008)
jatamansi
Studiová pohádka nižší kategorie. Ani přebarevné kostýmy a originální pokrývky hlavy nemohly zakrýt levnou výpravu a nenápaditý interiér. Preiss příšerně přehrával počáteční truchlení a pláč, podobně Zawadská. Pak se sice zklidnili, ale dojem zůstal. Kostka jako průhledný intrkán. Ještě že to jako obvykle vtipná Maciuchová a elegantní Němec zachraňovali, i svými komentáři pod obraz. Hrzánová bohudíky ani v takové slátanině neztratila svou hubatost a bezprostřednost. Laurinová unylá a nezajímavá, alespoň pro mne. Michal Dlouhý až léty získává určité charisma, tady to ještě rozhodně nebylo. Šňůra perel a Dlouhého maska byla asi oříškem hlavně pro maskéry. Už jsem viděla lepší pohádky.(29.6.2008)
Braddy
Pohádka sice poněkud studiová a "náročná" pro malé děti,ale výkon Báry Hrzánové je vskutku brilantní. Nejinak Viktor Preiss.(6.2.2004)
Jezinka.Jezinka
Teatrálně truchlící král tluče hlavou o stěnu - tu o jednu, tu o druhou, až mu kancléř nechá stěny raději vypolštářovat, čímž se do pohádek dostala vypolštářovaná místnost. Okouzlující víla Soussia a kouzelník si pohrávají s lidskými osudy, protože co po dvousetletém spánku, když vám je pár tisíc let, dělat jiného? Záhadou mi tedy je, jak čerstvě probuzené nadpřirozené bytosti mohou mít své chráněnce, které, v případě víliny chráněnky, do značné míry vychovali? Předobrá a přesladká (a nedomrlá až unylá a nudná) princezna Florina se zamiluje do kouzelníkova chráněnce a on do ní. Achich. Tím se děj komplikuje, ty trdlo, se za něj chce provdat Tritonka přece. Od toho tu je kmotřička víla, aby ve svém paláci z plastovými válci (rozumějte, křišťálová síň ozvěn) mávla proutkem .... Hlášky téhle pohádky jsou nesmrtelné, od králova sdělení, že má na truchlení skvěle vybavenou místnost a mohou truchlit vespolek, přes všechno, co z pusy vypustí nepřekonatelně vtipná Tritonka, až po plánovanou vraždu krále jeho sebeumlácením se o stěnu. Kulisy nevadí, podstatný je děj mající hlavu a patu, humor a herci a to Modrý pták má.(3.1.2012)
forsythia
Tritonka (Trotlinka) vyhrává mou osobní Miss princeznu. Nepřekonatelná.(23.3.2012)
simply
Bára Hrzánová to tady fakt zachraňuje.(31.5.2010)
wictoria
princezna Tritonka je jednou z nejúžasnějších postav v českých pohádkách :-)(29.6.2008)
macetoma
Pohádka v umělých kulisách, ale díky solidnímu obsazení je to koukatelné. Dobro nakonec zvítězí nad zlem, i když mu to bude trvat 7 let. Dávám 3 hvězdy.(30.5.2010)