Královská hra

Thriller

Dánsko, 2004, 120 min

Nikolaj Arcel

• Matty

Za názvem jako pro černošskou americkou komedii se skrývá dánský politický thriller. Dobře natočený, ale ukrutně nudný. Domnělá hodina děje představovala slabých dvacet minut reálného času. Nevím, co se na dánské politické scéně událo, nezajímá mě to a film můj zájem nikterak nepodnítil. Navíc mi nebylo jasné, zda-li šlo o příběh na motivy skutečných událostí, ke kterému Dánové přistupovali podobně jako Američané před lety ke Všem prezidentovým mužům, či o příběh zcela fiktivní s žádným nebo minimálním přesahem do reality. V prvním případě bych zpracování takto šedivého, jako přenosy z PS odpudivého materiálu (kecy, kecy, kecy) chápal, ve druhém nikoliv. Navíc mi téměř hodinu trvalo zorientování ve jménech postav. Všichni ti Erikové, Ulkrikové a Henrikové mi splývali v jednoho. Politika je svinstvo. Hra s pravidly příliš volnými a vzhledem k tomu, oč se hraje, hra přímo vybízející k podvádění. Špinavá hra. Jenže na tohle téma vzniklo mnoho lepších filmů. Filmů vtipnějších i napínavějších. Filmů možná vzdálenějších realitě, ale „filmovějších“. Z obsazení hlavní role (hele, to je ten kněz z Italštiny pro začátečníky) usuzuji, že dánská kinematografie nepřekypuje stále novými tituly. A ačkoliv mě zároveň těší zjištění, že tam netočí jenom syrový art á la Dogma 95, pro příště bych dal přednost raději jemu než dalšímu synonymu nudy. 40%(15.6.2008)

Dánská politická scéna krátce před volbami. A novinář Torp, který dostal příležitost, je překvapivě přidělen do parlamentu. Předseda strany, která má šanci volby vyhrát, měl autonehodu a je v kritickém stavu.A v jeho straně začíná boj o jeho post. Vytahuje se špína. Torp má hned článek na první straně, převzala ho i televize a dostává další informace „Někdo si myslí, že si zasloužíš všechny nejlepší reportáže, co?“ Jenže přihrávek je moc, je to příliš snadné. Výborný thriller z prostředí, kde se neštítí ničeho .... pokud jde o moc „Problém je, že reportéři a politici jsou stejní.“ P.S. doporučuji pečlivě dočíst závěrečné titulky!!!(11.6.2006)

• mandes

rozpočet : ? tržby americke : $15,315,484(24.6.2007)

Čistokrvných politických thrillerov nie je veľa a tu bolo na čo sa pozerať. Sledujeme ukážkový dej, keď zvrat strieda zvrat. V politike každého štátu niekto niekedy poriadne zatiahne za nitky. Perfektná ukážka konšpirácie a inteligentnej manipulácie so sfalšovanými dôkazmi. Nie každý na to potrebuje aby vybuchlo pol mesta a vystrieľala sa polovica parlamentu. Je možno ťažké si to predstaviť alebo pripustiť, no podobné nekalosti sa asi dejú v zákulisí politických strán bežne. Možno nie až v takomto rozsahu, ale určite dejú. Záverečný epilóg hovorí, že kolobeh sa aj napriek všetkým udalostiam nezastavil. 90%.(14.5.2007)

Zpočátku nebyl film moc chytlavý, vypadalo to, že půjde o nějakou politickou ptákovinu..ale postupně nabere docela slušné obrátky..(5.10.2009)

Tři týdny před volbami do parlamentu havaruje vůdce politické strany, která má největší šance na vítězství ve volbách. Ve straně se rozpoutá boj o následnictví, do které se zaplete i mladý, ambiciózní novinář Torp. Spekulace v tisku a lži zasahují i do osobního života politiků. Torp se dostane na stopu cynického spiknutí, do kterého je namočen i možný budoucí předseda vlády. Snaží se ho odhalit bez ohledu na následky.(25.4.2006)

Velmi realisticky provedený kousek z prostředí vysoké politiky. Souboj o předsedu vlády, při kterém se použije jakákoliv zbraň a novináři jsou využíváni k dosažení cíle. Málokterý je schopen a ochoten se té rozjeté mašinérii obětovat a jít za čistou pravdou za každou cenu. Ačkoliv v reálném životě by konec tak šťastný nebyl, je to výborný filmek. A praktiky v něm používané jsou asi v politice nadčasové a mezinárodní. Poslední věty shrnují to, že kdo přičichne k moci už u ní díky známostem a vlivu zůstane, což je bohužel také věčná pravda.(3.1.2008)

Možná by byly i 4, kdybych na 10 minut neusnul :)(8.4.2008)