Reklama

Reklama

Scott Thomas je dobrý student a hodný kluk, který právě dokončil střední školu a chystá se na medicínu. Jenže jeho přítelkyně mu dá kopačky hned po maturitě, a když se s tím Scott svěří Mikovi, svému „dopisovacímu“ kamarádovi z Německa, k jeho překvapení mu Mike začne dělat návrhy. Scotta to rozčílí a s Mikem přeruší veškerý kontakt. Jenže pak zjistí, že Mike je ve skutečnosti Mieke a pravděpodobně je to dívka jeho snů. S kamarádem Cooperem se proto vydává na bláznivou cestu Evropou za svou pravou láskou. (Viacom)

(více)

Zajímavosti (32)

  • Náklady na výrobu byly zhruba 25 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • Severoamerické tržby dosáhly 17,8 milionu amerických dolarů, celosvětové 22,6 mil. (NIRO)
  • Vinnie Jones (Maynard) se snažil přemluvit štáb, aby angličtí fanoušci patřili k týmu Chelsea, ve které v minulosti působil. (chris rock)
  • Ve scéně, kdy jde celá skupina hlavních rdinů navštívit muzeum Louvre a čekají ve frontě, je použita stejná skladba, konkrétně „Ce Plan Pour Moi“, a podobný záběr z rychle se pohybující kamery jako ve scéně z filmu Bláznivá dovolená v Evropě (1985), kdy americká rodina rovněž právě navštěvuje Louvre. (ChandlerBing)
  • Natáčelo se především v České republice. Většina míst a měst, která hrdinové navštíví (Londýn, Paříž, Amsterdam, Bratislava, Berlín, Řím), jsou Praha a okolí. Některá konkrétní místa:
    - Úvodní scéna z oslavy ukončení střední školy se natáčela v prostorách International School of Prague v Nebušicích. Díky typicky americké vizuální stránce školy ani nedalo tvůrcům příliš práce předstírat, že se nachází ve Spojených státech.
    - Když protagonisté stojí u Temže a vidí před sebou Britský parlament, jsou ve skutečnosti u zábradlí před Vltavou a výhled jim obstarává trik. K setkání s manchesterskými fotbalovými hooligans pak dojde na nedalekém Josefově.
    - Pasáž, v níž se Scott (Scott Mechlowicz) s Cooperem (Jacob Pitts) vynoří z pařížského metra a postávají ve frontě před Louvrem, vznikla na náměstí Jana Palacha u Rudolfina. V pozadí je vidět budova Úřadu vlády ČR a šikovně za stromem je maskovaný Pražský hrad.
    - V záběru s Eiffelovou věží lze napravo vidět vchod do pražského hotelu... Paříž.
    - Nástupiště pařížského nádraží je ve skutečnosti Hlavní nádraží. Nepřehlédnutelný je nápis ČD na typicky českých vagónech.
    - Scéna, kdy jede skupina vlakem z Paříže do Amsterdamu, se natačela na okruhu v Cerhenicích (okres Kolín). Souprava je tvořena českými vozy, které táhne lokomotiva 749 180-6.
    - Amsterdamská scéna, kde stojí všichni čtyři hlavní aktéři na mostě, se natáčela přímo pod Karlovým mostem, v ulici Na Kampě.
    - Scéna z Bratislavy byla nafilmována na vojenském letišti v Milovicích.
    - Berlínská bytovka, ve které má bydlet Scottova vyvolená, je ve skutečnosti prostranství poblíž pražské stanice Anděl.
    - Interiér vatikánské baziliky byl natáčen v Národním muzeu.
    - Závěr filmu z odbavovací haly letiště v Římě pochází letiště ruzyňského. (Fubong)
  • Když se příběh přesune do Německa, můžete vidět bílou značku "automatische afsluiting" a modrou značku ukazující na opravnu aut. Obě tyto značky ale nejsou německé, nýbrž holandské. "Automatische afsluiting" znamená automatické zamykání. (HappySmile)
  • Producenti Alec Berg, David Mandel a Jeff Schaffer si měsíc po vydání filmu na DVD koupili kopii i pro sebe. Ovšem jak později zjistili, byla to pirátská kopie, což je celkem ironické vzhledem k tomu, že na DVD vzkazují každému, kdo by chtěl film falšovat: "Fuck you, pirate!" (HappySmile)
  • Domény scottymail.com a deutchnet.com byly obě registrované stejnou osobou z Michiganu. (HappySmile)
  • Kapela, která hraje písničku "Scotty Doesn´t Know", ji také sama napsala a nazpívala pro soundtrack. (HappySmile)
  • Název filmu byl vybrán speciálně pro svou cílovou skupinu. Další ze zvažovaných jmen byla "40 Days Abroad" ("40 dni v zahraničí") a "What a Frau Wants" ("Po čem frau touží"). (HappySmile)
  • V sudech na pomaturitní párty bylo opravdové pivo. Podle režiséra ve scéně, kde Cooper (Jacob Pitts) přiběhne za Scottym (Scott Mechlowicz) poté, co jej vyhodí z vířivky, byl Pitts už trochu opilý. (HappySmile)
  • Při natáčení scény na nudistické pláži si Jacob Pitts (Cooper Harris) nechtěl sundat šortky, protože si užíval, jak nepohodlně se musí cítit všichni ostatní. (HappySmile)
  • Montesino Pictures původně koupili film pod názvem "Ugly Americans" ("Oškliví Američané"), ale později jej změnili, protože předpokládali, že takhle na film přilákají fanoušky Road Tripu (2000). (HappySmile)
  • Když poprvé Michelle Trachtenberg (Jenny) natáčela scénu v bikinách, tak náruživě si natřásala vlasy, až ztratila rovnováhu a upadla. (HappySmile)
  • Filmovat se začalo 5. května a natáčení probíhalo až do července roku 2003 v České republice, ale také ve Francii. (Stocki)
  • Scott (Scott Mechlowicz) narazí v e-mailu na německé slovíčko "zussamen". Takové slovo v němčině neexistuje, správný tvar slova je "zusammen". (Stocki)

Reklama

Reklama