Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po celý svůj život byl učitel Ben du Toit izolován od hrůz apartheidu ve své rodné Jižní Africe. Když je syn jeho černého zahradníka zatčen a zbit za školní protest v Sowetu, domyslí si důvody policie. Podruhé se už ale chlapec nevrátí a tak Ben svému sluhovi slíbí, že se případem bude zabývat. Zjistí, že byl zabit, jen aby policejní kapitán Stolz ukojil své násilnické choutky. Zjistí, jak funguje systém, který ho celá léta chránil. Rozhodne se proto najmout Iana Mackenzieho, aby vraha zažaloval. Ten u soudu neuspěje, což Bena rozlítí tak, že se z něj stane radikální buřič, který se odcizí od svých bílých přátel, sousedů i rodiny. (Peta_N)

(více)

Recenze (20)

plechulka 

všechny recenze uživatele

Ohledně tohoto tématu mne daleko víc oslovil novější DISTRICT 9 - občas jsem se při tomto filmu chytla, že si představuji, jaké by to bylo, kdyby se hlavní záporák Stolz ráno probudil s tmavou pokožkou..... ale tohle je opravdu klasický film s sice dobrými hereckými výkony a nakonec bohužel ani s žádným překvapením - že si to postava D. Sutherlanda odskáče, bylo nasnadě.... ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Pustiť sa do boja za spravodlivosť v krajine, kde je spravodlivosť slepá ako Stevie Wonder, je nadľudská úloha, no aj napriek tomu sa občas medzi bielou rasistickou populáciou nájde človek, ktorému to všetko páchané zlo voči "podradnej" rase nie je ľahostajné a rozhodne sa vymaniť z pohodlného života bielej nadrasy, kde si všetci zatvárajú oči pred dennodenným zabíjaním ľudí čiernej farby pleti sotva pár kilometrov od nich. Veľké emócie mnou lomcovali pri záznamoch z našej nežnej rovolúcie, kde policajti mlátili bezbranných ľudí hlava-nehlava, no v Južnej Afrike policajti strieľali malé deti od chrbta ako keby boli na love zajacov, čo už je riadne silná káva aj pre tých, ktorými len tak niečo nepohne. Mnou to pohlo veľmi, tak ako celý film a v dôsledku vyvolania takýchto silných emócií nejde dať iné ako maximálne hodnotenie. Vo svete sa bohužiaľ až príliš často dejú takéto svinstvá, no je dobré, že sa o nich točia filmy, aby sa ľudia nestali ľahostajnými, ako väčšina členov rodiny hlavnej postavy. ()

Reklama

aLPaC 

všechny recenze uživatele

Neprávem opomíjený film nabytý od začátku do konce silnými emocemi. Tehdy velmi aktuální téma rasismu (zde v Jižní Africe) je v podstatě aktuální i dnes. Donalda Sutherlanda moc nemusím, ale tady se skutečně vydal a jeho postava mi byla velmi sympatická. Černošští herci jsou všichni dost sympatičtí a to, co musí snášet od bílých utlačovatelů je dost drsné. Na druhou stranu mi tu ale chyběla "v rámci politické korektnosti" nějaká záporná černá postava. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Po násilném přesídení černochů do jihozápadních černošských čtvrtí, vzniklo v roce 1963 Soweto; popisované události jsou z roku 1976... Film je jasný, přehledný, nikde žádná skulina, žádná pochybnost. Pokud ovšem události proběhly tak, jak je film ukazuje. Nebyli jsme přitom, nevíme. A do jaké míry se můžeme spolehnout na současnou žurnalistiku? V tomto případě se zřejmě vysokou. Střelba do dětí, mučení a zabíjení dětí je bestialitou prvního stupně. Obhajoba Captaina Stolze a celého podpůrného aparátu formou "co kdyby" (kdyby černí převzali moc, dočkali by se bílí ještě větších násilností) se de facto nepotvrdila, ani se neprokázalo, že bez bílých by nebylo Jižní Afriky (Susan du Toit)... Dražší než vytěžené diamanty je bez pochyb zulská Isicathamiya, zpěv bez tradičního doprovodu bicích nástrojů: to proto, aby si unavení důlní dělníci mohli mezi směnami řádně odpočinout. Joseph Shabalala a Ladysmith Black Mambazo to ve filmu dokazují stejně jasně, jako na albu s Paulem Simonem (Graceland)... Dnes (několik dnů po napsání komentáře): Film mě značně znejistěl, něco jako "deja vu". Před chvílí, při trhání jahod, mi to došlo: Jedna z možností realizace Zamjatinovy novely "My". ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Trošku to připomíná rozhlasovou hru, hodně věcí je řečeno a obraz je jen ilustrativní. Tradičně je problém podán značně černobíle, přitom bych uvítal rozvedení myšlenky "jak by se chovali oni k nám, kdyby tu vládli?". Ale filmařsky dobře i když předvídatelně natočené, s dobrými hereckými výkony a pár vtipnými dialogy u soudu. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (1)

  • Marlon Brando (Ian McKenzie) používal vo filme bezdrôtové slúchadlo s nápovedou. (J*A*M*B*O)

Související novinky

Komu letos poputují čestné Oscary?

Komu letos poputují čestné Oscary?

22.06.2022

Americká Akademie filmového umění a věd (AMPAS) každoročně kromě známého a mediálně ostře sledovaného předávání Oscarů na přelomu zimy a jara organizuje o pár měsíců dřív i menší ceremoniál předávání… (více)

Reklama

Reklama