Reklama

Reklama

Čtvrtá válka

  • USA The Fourth War
Trailer

Obsahy(1)

V listopadu 1988 je k americké jednotce, sloužící v těsné blízkosti československých hranic, převelen veterán a hrdina z Vietnamu, plukovník Jack Knowles. Ihned po příjezdu se dostane do konfliktu s dosavadním velícím důstojníkem jednotky plukovníkem Clarkem. Nedlouho nato jdou oba společně s několika muži až k samotné hranici, kterou se právě pokouší z československé strany přeběhnout jakýsi muž. Američtí vojáci mu fandí, ale muž je pronásledován a nakonec i zastřelen velitelem československé jednotky Valačevem. Při tom se střetnou pohledy Valačeva a Knowlese oběma je jasné, že mezi nimi jde o zavilé nepřátelství Knowles v noci tajně přejde na druhou stranu hranice a odzbrojí tři nepřátelské vojáky. Oplátkou za to vyhodí Valačevovi muži do povětří jeho džíp. Knowles však nechce přestat a chystá se na další odvetnou akci. Při útěku zpátky potká mladou Češku, dívku Elenu, která pracovala několik let v Německu teď se ale chce vrátit domů pro svou dcerku. Knowles ji dopraví do bezpečí, ale pomoc při přechodu hranic jí neslibuje. Jenže další události jeho postoj změní (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (26)

woody 

všechny recenze uživatele

To jsem si zase naběhl.Já, že můj oblíbenec Frankenheimer a charismatičtí Scheider a Prochnow, jsou nějakou zárukou kvality a oni se tam mlátí klacky v minovém poli, topí v ledovém jezeře a metaj na nepřítele rakety jako by to byla běžná pohodová záležitost...Když to berete jako komedii nasmějete se :-D ()

monolog odpad!

všechny recenze uživatele

Lidi, ale přece Jürgen Prochnow je skvělej a absolutně typickej představitel českých pohraničníků, no ne? :DD Takhle s beranicí přece jako kdyby vypadl z oka průměrnému Čechovi, což? Tak mě napadá, že by někdo od nás mohl natočit film o válce v Afgánistánu, kde by amíci mluvili s anglickým přízvukem (a to si pište, že tohle by je sakra nasralo, protože angličani mají proti amíkům intelektuálskej přízvuk, takže si proti nim podvědomě připadají méněcenní) a kde by byl Saddám (přestože je Iráčan, ale i jméno Valačev je přece typicky české, hm?) popsanej jako hrdina místního lidu podnikající náročné soólo sebevražedné mise proti zpupným američanům. Zajímalo by mě, co by na to říkali. Už vidím ty ksichty. :D ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Takhle jsem se už dlouho nezasmál. Hranice ČSSR s Německem vytyčená barevnejma kolíkama, situovaná nejspíš někde na Aljašce a plukovníci znepřátelenejch stran po sobě házej přes tu hranici sněhový koule. Ještě je taky prdel, že hranici hlídaj rusky mluvící vojáci na koních. Jinak v tom filmu se občas mluví i česky. Jednak jsem zaregistroval, že tam nějakej voják řiká něco jako "A pak jsem jí hodil na postel a strčil jí ho do prdele." a když potom Roy Scheider vyskočí ze sněhu na tu pipku, tak ta mu s naprosto šílenym přízvukem řekne "Toho si nevšímej, prosim." :-) A pak je tam ještě nápis "kluziště". Film holt vzniknul pro americký vidláky se všeobecnym rozhledem na úrovni prvoka. Těm asi na tom nic moc divnýho připadat nebude. Kdybych byl američan, kterej ve škole propadal ze zeměpisu, asi bych se nedivil ani tomu, kdyby se v tom filmu jezdilo na velbloudech a hranice byla v poušti. Jenom se divim tomu, že film má na svědomí celkem uznávanej režisér a navíc herci Roy Scheider a Jürgen Prochnow taky rozhodně nejsou zrovna Béčkaři. Dávám hvězdu za to, že film je nechtěně komickej. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Po faktické stránce je Čtvrtá válka samozřejmě bláhový blábol, ale v případě příběhu, který není natočen podle skutečných událostí, se nad to dokážu povznést spíš než dejme tomu u Operace Daybreak. John Frankenheimer tentokrát zkrátka natočil béčkový film, jenž však v řadě scén vypadá nefalšovaně áčkově, oba hlavní představitelé se do svých rolí hodí skvěle a Bill Conti napsal dosti dobrý hudební motiv. Hlavně nečekejte realistické drama z československého pohraničí, prosím. To, co film říct chtěl, řekl velice dobře. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Smysl to má, film má jistý náboj, kvalita upadá asi přibývajícími roky autorů a hrdinů.. A Američanům přeci již nemůžeme zazlívat neznalost politicko-sociálního prostředí "za oponou"..?!!! Film má jen znázornit tu nevraživost a vše kolem v akčním příběhu bez mnoha myšlenek navíc.. ()

Legas odpad!

všechny recenze uživatele

Který Čech snese tenhle film? Pravděpodobně žádný. Američani zase jednou natočili film o věcech, o kterých vědí kulový. Už to, že Češi mluví rusky, je zarážející. Radši jsem se ani nedodíval, abych nehodil šavli. Těch 40 minut bylo skutečně k zblití. ()

Morholt odpad!

všechny recenze uživatele

Sakra Frankenheimer přece nebyl tak starej, aby začal propadat senilitě, ale jinak si tenhle výtvor nedokážu vysvětlit. Rusáci, Amíci, Češi, Skopčáci, koule, soukromá válka plukovníků, hranice z patníků, kozáci a já nevim co všechno. Do toho věta "Sověti takováhle svinstva nedělají." a následnej kontr "Vím. Byli to Češi."............no do prdele! ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Za tenhle průšvih bych určitě nedával vinu Frankenheimerovi. Svou práci odvedl dobře, film je velice dobře natočený. Za to Peterse by měli zavřít do bambulárny. Příběh vyšinutého plukovníka, který na konci Studené války vyvádí takový píčoviny, že je schopen málem vyvolat třetí světovou by byl fajn, kdyby to bylo myšleno jako komedie a ne tak neskutečně vážně. Co mě ale nejvíc dostalo, a to v negativním slova smyslu, že československo-německé hranice hlídá sovětská armáda, která samozřejmě používá americkou bojovou techniku a vrtulníky. Tohle mě fakt dostalo. Ve finále nemastné neslané, tak proč dávám dvě *? Sám nevím, asi kvůli Johnovi. ()

lukano 

všechny recenze uživatele

Rozhodně nemohu souhlasit se špatným hodnocením tohoto filmu. Železná opona je sice trochu podle představ autora, ale taky nikde není napsáno, že film je podle skutečné události. Českou-německou hranici na české straně střeží kromě českých pohraničníků i ruští vojáci a západoněmeckou zase američtí. Ve filmu se postatě neobjeví ani jeden německý pohraničník. :-))) Jinak má film dobrý příběh, je koukatelný a nenatáčel to žádný amatér. Ještě bych chtěl upozornit na závažnou chybu v oficiální textu distributora, který podstatě negativně ovlivnil většinu hodnocení tohoto filmu. Valačev(Jürgen Prochnow) není český velitel, nýbrž ruský, který je válečným veteránem z Afghánistánu. Češi se Rusko-Afghánské války neúčastnili. Drtivá většina komentářů však tenhle omyl neodhalila a ani nepobrala.:-))) A to, že čeští vojáci s ruskými hovoří rusky, může mít i logiku, protože Rusové v drtivé většině česky neuměli. Moje hodnocení je 90%. ()

pend 

všechny recenze uživatele

Nepovedený film o střetnutí na česko-německé hranici, škoda dvou hereckých osobností, naprostá neznalost reálií. ()

Pavelpi odpad!

všechny recenze uživatele

Je vidět,že režisér asi ani neví,kde leží Čechy.Takhle slabomyslný a připitomělý film jsem už dlouho neviděl.Kdo sloužil na hranicích se tomu musel jen smát.Je s podivem na jaký škvár se dávají peníze. ()

drankeryth 

všechny recenze uživatele

Nejake chyby vo filme som postrehol. Hlavne ma prekvapilo, ze Zapadne Nemecko susedilo s Cekoslovenskom. A vsade naokolo sa motali sovietski vojaci a po ceskych ani nezostal prach. A tie hranicne koliky ma pobavili. Vyzerali podobne, ako tie koliky vedla hlavnej cesty:) Film nepatri medzi dobre, ale ani zas to neni odpad. Da sa to dopozerat v pohode. Druhykrat by som urcite nesiahol po tomto filme, to radsej nech mi odpadne:) ()

Kakho-oto 

všechny recenze uživatele

Z hlediska faktografie a historické věrohodnosti tento film samozřejmě propadá na celé čáře. Na druhé straně je to alespoň poměrně zábavný a odpočinkový film s dobře obsazenými hlavními rolemi dvou lampasáků. 60 % = tři čisté hvězdičky ()

Dárius 

všechny recenze uživatele

Dva takoví Herci a oni vezmou role v takové slátanině.Natočeno v r.1990-pokud se nepletu tak rok po studentském převratu.Američané udělali s Čechů pitomce na koních-jak kdyby nám došel benzín,a my hlídali hranici s Mongolskem a né vstupní bránu dvou rozlišných světů.Češi mluví rusky,v naší výzbroji jsou vrtulníky které létaly ještě pod vlajkou USA v Koreji,americký důstojník se jde "pomodlit" do našeho kostelíka,ruský důstojník zase na "oplátku" si s ním jde vypít drik do západoněmecké hospody,bavoráci ve svých typických kaťatech se na to dívají od barového pultu a škubou jim koutky aby se neuchlámali ůplně...Kurrrva...vždyť tam byl plot s vysokým napětím které vcuclo vše v blízkosti 40cm,a tři bezpečnostní pásma.Ten film si nechám-můj dvouletý synovec se jednou na tu komedii podívá ale nebude tomu rozumět,leda bych byl jěště na světě a vysvětlil mu jaká to byla doba.Ale vždyť ona to komedie není-omlouvám se-špatně jsem se podíval na žánr "filmu".... ()

nwx 

všechny recenze uživatele

Nezvyklá "spy vs spy" původně asi nezamýšlená komediální fraška s několika CZ hláškami. Jistá originalita se nezapře. Hudba na pozadí je až moc intenzivní a rušivá, pro takové "veledílo" zbytečně dramatická. Krásná zima, jak má být. ()

Magoor odpad!

všechny recenze uživatele

Kdyby to ti američtí idioti aspoň nebrali tak vážně!!! Takováhle sračkoidní slátanina a ještě s morálním kontextem, to prostě nemůže fungovat! Kupříkladu u takových Lampasů je jasně vidět, že se celý příběh nese s jasnou nadsázkou a chvílemi je to až parodie. ()

Reklama

Reklama