Reklama

Reklama

Rozvedený se závazky

(seriál)
  • USA Louie
USA, (2010–2015), 22 h 42 min (Minutáž: 19–42 min)

Tvůrci:

Louis C.K.

Režie:

Louis C.K.

Scénář:

Louis C.K., Pamela Adlon

Kamera:

Paul Koestner

Hrají:

Louis C.K., Amy Landecker, Nick Di Paolo, Danny Burstein, Stephen Root, Hadley Delany, Christine Donlon, Pamela Adlon, Joan Rivers, Jim Norton, Megan Hilty (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(61)

Obsahy(1)

Výrazný stand-up komik Louis C.K., známy predovšetkým zo seriálu Lucky Louie sa znovu vracia so svojou postavou Louieho do televíznych obrazoviek. Tentokrát však nevsadil na žáner rodinného sitcomu, snaží sa skôr čo najviac priblížiť svojim stand-up vystúpeniam. Rozprávanie deja tak strieda hrané príbehy so samotným pódiovým vystupovaním Louieho. Ten vám vyrozpráva, ako vyzerá svet rozvedeného štyridsiatnika s dvoma deťmi. (BigDeal)

(více)

Recenze (89)

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Na úvod je dobré shlédnout záznam stand-upu, doporučuju Louis C. K.: Shameless, k seznámení se s C. K. Louisem ve formě tresti, k ochutnání výtažku z jeho nejbřitčích charakteristických smečů, k pochopení úhlů, z nichž míří a zasahuje do citlivých, prohnilých míst západoevropskou pakulturu, kterou si bere na paškál v jejích nejbizarnějších, všednodenních a ve své absurditě všeobecně souhlasně přehlížených projevech, za jeden z nichž považuje i sám sebe, svoji roli v životě (rozevedený se závazky, stárnoucí rozbolavělý chlap, který kolem sebe pod povrch pronikajícím zrakem vidí samé rozumné důvody, proč se cítit bídně), svoje maligní slabosti i to, jak zdrchaně, rozbolavěle a nemohoucně se po většinu bdělého času cítí a vypadá. Nemilosrdný, logický, analytický, důsledný, bleskurychlý satirik, který se provrtává prohnilými slabinami naší upadající civilizační etapy s pronikavostí červotoče na speedu. ***** Ovšem o mnoho raději mám právě jeho seriál Rozvedený se závazky, kde se C. K. Louis představuje jako postava v toku svého vlastního, "reálného" života, kde jeho vývody spolu s ním zažíváte v jeho každodenních situacích - a nemyslete si, není to o nic pomalejší ani nemilosrdnější než ta tresť na podiu, jen o nekonečný rozměr hlubší a důvěrnější - on, jeho dvě holčičky, když je má o víkendu v péči, jeho opuštěnost, když je nemá, jeho triky, jak se sebou, svojí línou povahou, nezměrnou vnímavostí i opotřebovaným zjevem vydržet v proudu dní, jeho zoufalství z absence logiky všude kolem a v mezilidské komunikaci zvlášť, a pak všechny ty průkazdé detaily, postřehy, jež v toku bdění reflektuje, cítí a precizně vyhmatává a komentuje až k zbláznění. A ano, pak taky ta láska k téhle velké lidské komedii, láska, něha a absolutní vědomí, že nedokáže nikomu a ničemu ublížit, které z něj přestoproto cítíte plynně vyvěrat. ***** ()

geklon 

všechny recenze uživatele

Jsou lidé, kteří se snaží celý život o to, aby je potkávalo co nejmíň nepříjemných a ponižujících situací. Pak jsou lidé, kteří takové situace přitahují. A je jen hrstka vyvolených, kteří podobné situace dokonce vytvářejí, aby o nich mohla vyprávět lidem, kteří nejspíš o takových zážitcích neví a nemají ani dost fantazie, aby si je dokázali samy vymyslet. Tak zaplatí 20 dolarů za takového týpka, kterým je Louis C. K a kterým jim rád odvypráví, jak to ve světě přitahovačů bizardních a nezávidihodných situací chodí. Lucky Louí a sitcomový formát mě přišel místy až vykonstruovaně trapný, ale ve většině případů jsem se smál a bavil. V případě Louie jsem se těšil na nový způsob jak vést komediální seriál. Ale pilot mě nepřesvědčil, že by mu to vyšlo....... Jim Jefferies mě prvním dílem svýho komediální sakralního obnažování přesvědčil víc. Louie...zatím, dost nuda. ()

Reklama

Sygi 

všechny recenze uživatele

Čistý cringe humor, na kterém Louis C.K. dokázal postavit pět sobě rovných sérií. Náhodně uspořádané epizody se náhodně přelévají do souvislejších příběhů, ve většině případů samozřejmě humorně pojatých, avšak překvapilo mě, na jak citlivou strunu Louie občas dokázal zahrát, hlavně v kontaktu se ženským pohlavím (při kterém, zejm. když dominuje Pamela, skvěle funguje Louieho naprostá submisivita a poddanost všemu, co mu zrovna život naservíruje). A samostatnou kapitolou je Louieho vztah ke svým dcerám. ()

BigDeal 

všechny recenze uživatele

1. séria (90%): Veľmi iný "seriál", než na aký sme všetci zvyknutí. Tak iný, že ho nedokážem zaradiť do žiadneho žánru- preto ho radšej len opíšem; Louie sa spočiatku tvári ako komediálny seriál. Má klasických 20 minút, niekedy vtipné situácie a každý príbeh je prešpikovaný kratučkým stand-up vystúpením. Na sitcom je ale Louie braný príliš detailne, až filmovo. Má výbornú technickú stránku, rovnako hereckú a humorné situácie nevznikajú zahraním nejakého vtipu, ale vážnym prevedením rôznych absurdných situácií. Často krát je táto absurdita ukázaná aj doslovne (dievča utečie z rande s Louiem na helikoptére). Na druhej strane má ale Louie zopár nevtipných, no rovnako výborných epizód (God, Bully), ktoré sú príliš temné (vážne) na komédiu, ale vďaka tomu, že ich nenarúša pokus o vtipnosť, pôsobia o to viac dôveryhodnejšie, skutočnejšie a ich pointa vyznie pravdivejšie. Čo sa týka deja, ide vždy o krátky príbeh Louieho ako otca, komika, či osamelého losera. Asi najviac celý seriál vystihuje scéna z posledného dielu, kedy sa Louie osamelý a deprimovaný prechádza v noci po meste, hrá mu do toho jemný jazz a nakoniec vbehne do baru a urobí stand-up vystúpenie. Pretože to je to (okrem jeho dvoch dcér a masturbovania), čo mu pomáha prežiť ďalší deň. Okrem samotného Louieho sa v seriáli vyskytnú rôzne známe osobnosti z ktorých najviac potešia Pamela Adlon, Ricky Gervais a Matthew Broderick. Nebyť zopár slabších epizód, dávam bez váhania plné hodnotenie. Takto si nechávam rezervu na ďalšiu sériu. ()

GMVajgl 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál je dar od vesmíru. Louis C.K. měl téměř absolutní tvůrčí svobodu a tak si dělá co chce, vypráví svoje příběhy svým vlastním způsobem, a nedůležité věci neřeší. Např. si vůbec nedělá hlavu s kontinuitou - stejní herci někdy hrají různé postavy a stejné postavy někdy hrají různí herci. Seriál přesto působí autenticky, protože zmiňuje pozitivní i negativní stránky života. Tvůrce je stejně jako ve svých stand-upech k divákovi brutálně upřímný, říká na sebe vše a také se spolu s divákem směje sám sobě. Seriál doprovází zvláštní a skvělá jazzová hudba. Groteskní scény se střídají s těmi temnějšími. Možná to není pro každého, některé díly nejsou vůbec žádný relax / únik. Ale nejsou typické americké sitcomy, které ukazují jen pozitivitu a nic jiného, trochu prolhané? ()

Galerie (90)

Zajímavosti (3)

  • V úvodní sekvenci lze vidět, jak náhodný kolemjdoucí ukáže na kameru prostředníček. Gesto nebylo plánováno, ale Louis C.K. toto viděl jako scénu, která dobře vystihuje obraz seriálu, který chtěl vytvořit, a scénu tak v seriálu ponechal. (ČSFD)
  • Louis C.K. přijal malý rozpočet čítající 200 000 amerických dolarů (250 000 pro druhou sezonu) za absolutní kreativní volnost. Stanice FX nijak nezasahovala do vývoje seriálu a nepožadovala ani testovací epizodu, dokud jim Louis nepřinese dokončené kopie. (ČSFD)
  • Louis C.K. stříhá a upravuje každou epizodu sám na svém MacBooku Pro. (ČSFD)

Reklama

Reklama