Reklama

Reklama

Píseň pro Rudolfa III. - Úvod k nenatočenému 6. dílu

(TV film)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Šestý díl, který Jaroslav Dietl nazval Rudolf III. na dvoře Leonida I., je unikátní kombinací studiové dotáčky s Ivou Janžurovou z roku 1990 (ta němé záběry doplnila vysvětlujícím komentářem a také namluvila některé dialogy) a dochovaných archivních záběrů z původního šestého dílu seriálu, který byl vysílán živě ve dnech okupace sovětskými vojsky 21. srpna 1968. Z tohoto důvodu se nedochoval celý a je místy němý.
Tímto krokem se celý seriál změnil ze zábavné písničkové férie v televizní pořad zachycující, ale také hodnotící dobu a politiku v tehdejším Československu, což na jedné straně znamenalo, že byl na více než dvacet let zavřen do trezoru a na druhé straně výrazně ovlivnil i životy a tvorbu řady jeho tvůrců a protagonistů.
Část dochovaného textu Jaroslava Dietla: „Pohleďte, toť Praha Rudolfa III., nikoli Praha bujné fantazie 15 leté Šárky, ale Praha oktrojované fantazie šedesátiletého Leonida, neboť přiznejme si, když se budou oddávat snění i sovětští politici, jak to s námi se všemi může dopadnout.“ (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Iva Janžurová v této dotáčce z roku 1990 prozrazuje, že pouze torzovitě dochovaný 6. díl měl původní název Rudolf III. na dvoře Leonida I. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Z některých záběrů běhá mráz po zádech stejně, jako ze slov Ivy Janžurové. Neměli to tvůrci tenkrát jednoduché a natáčeli holt v době výbušné. Tím víc je ale jejich práce ocenění hodná, v jakých podmínkách pracovali. Samotné dabované záběry jsou zajímavé, ale vzhledem k dotáčce z roku 1990, kdy třeba Jiří Hrzán již nebyl na živu i smutné. ()

Reklama

Reklama