Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý student chemie Louis Pasteur se po absolutoriu na universitě v Paříži rozhodne zůstat na škole jako asistent a věnovat se chemickým pokusům. Ředitel školy si brzy oblíbí Pasteurovu píli a zaujetí pro obor a po jeho prvních úspěších s kyselinou vinnou se zasadí, aby byl Pasteur jmenován nejmladším profesorem ve Francii. Pasteur se ožení a založí rodinu, práce v laboratoři mu však stále zabírá většinu času. Začne se zabývat chemickou podstatou kvašení, čímž zahájí sérii doslova revolučních objevů, týkajících se života mikrobů...

Trojdílný slovenský televizní film zachycuje podstatnou část ze života významného francouzského chemika, biologa, humanisty a jednoho ze zakladatelů moderní mikrobiologie Louise Pasteura (1822–1895). Jeho práci tvoří neúnavné experimenty, strádání a pochyby, zároveň ale i fenomenální objevy, které v 19. století posunuly lidské znalosti o struktuře mikroorganismů o obrovský kus vpřed. Pasteur položil základy preventivního očkování proti nakažlivým chorobám, jehož principy objevil při výzkumu psí vztekliny. Nikdo před ním totiž ještě nepopsal látky, které byly v mikroskopu neviditelné a kterými se tato nemoc šíří, tedy viry. K Pasteurovým objevům patří též proces zneškodňování škodlivých látek zahříváním, tzv. pasterizace. Pasteurovo jméno je dnes nedílnou součástí učebnic základních škol a skript chemie a mikrobiologie. Louis Pasteur patří k těm historicky významným osobnostem světové vědy, jako byli Alexander Fleming, Johannes Roentgen či Jan Janský, bez jejichž bádání a talentu by dnešní svět vypadal možná úplně jinak. V hlavní roli slovenského filmu, natočeného roku 1977, uvidíme slovenského herce Daniela Michaelliho a v roli jeho oddané ženy Márie Emílii Vášáryovou. (Česká televize)

(více)

Recenze (35)

javlapippi 

všechny recenze uživatele

"Pocit bezmocnosti je u vedca rovnako častý ako pocit objavovania." Trojdielny historický seriál o živote a práci francúzskeho vedca v skvelom podaní Daniela Michaelliho a zástupu ďalšej slovenskej hereckej elity (miestami neznámo prečo predabovanej). Dojem Francúzska 19. storočia sa podarilo celkom dobre vyvolať, okrem vedeckého pokroku môžeme sledovať aj silnejúci vplyv médií. Viac v komentároch k jednotlivým epizódam. 1. Pomocný učiteľ "Lenže francúzsky námorník rozhodne odmietne piť varené víno!" A preto nášmu hrdinovi nezostalo nič iné, ako objaviť pasterizáciu. Predtým ešte stihne vyštudovať, oženiť sa, prežiť revolúciu, hrbiť sa do noci v labáku nad skúmavkami, viesť vedecké spory a postúpiť v školskej hierarchii smerom hore. Veľmi dobré. **** 2. Člen akadémie "Mám isté obavy o štátny majetok, pán profesor." Pasteur so svojimi asistentmi bojuje na vidieku proti chorobám priadky morušovej, zatiaľ čo mu na iné ochorenie v Paríži mrie potomstvo. Osvetu o mikroorganizmoch šíri na cisárskom dvore aj v medicínskych kruhoch tak úpenlivo, až je mu to skoro osudné. Vynikajúce. **** 3. Tvrdohlavý penzista "My, ruskí lekári, sa k vaším teóriám hlásime." Keď lekárska komora ustavične odmieta hygienické a dezinfekčné rady, rozhodne sa ju starnúci profesor zložiť na lopatky tým, že objaví liečbu besnoty. Cez pokusné psy, králiky aj ľudské mláďatá sa spolu s týmom verných spolupracovníkov dopracuje k úspechu aj uznaniu a môže spokojne zomrieť. **** ()

hanagi 

všechny recenze uživatele

Právě jsem překvapila svého chytrého manžela informací, že Louis Pasteur nevymyslel jen pasterizaci a vakcinaci, ale že přišel i na to, jak zlikvidovat bourcový mor. A to jen díky této třídílné inscenaci, která se mi natolik vryla do paměti, že těch 37 let na to nemá pražádný vliv. Co si vzpomínám, bylo to kultivované, zábavné a evidentně i velmi poučné. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Vynikajúce herecké výkony a formát, v ktorom sa presne dozviete, prečo Pasteur bol taký významný. U nás o ňom nájdete jeden riadok, možno dva, v dejepise. A spomeniete si na neho pri konzervácii potravín. Inak všetko. Komplexná, pokroková osobnosť s ťažkým osobným životom, stratil priveľa detí aj na obdobie v ktorom žil. Obdivuje tieto filmy c čias komunizmu a zamýšľam sa, kde urobili naši demokratickí súdruhovia chybu, že nedokážu točiť takéto skvelé životopisné seriály. Ono to nemusí mať výpravu za multimilióny. Niekedy stačia kvalitní herci, kulisy, scenár a zaujímavý príbeh. Je to pre dnešných tvorcov také náročné? ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Profesor Louis Pasteur bol jedným z najvýznamnejších vedcov devätnásteho storočia. Bol to biológ, lekár a chemik. Člen prestižnej Francúzskej akadémie prírodných a lekárskych vied. Slovenský režisér Igor Ciel natočil v roku 1977, podľa kvalitného scénara Jaroslava Dietla, životopistný film o tomto významnom francúzskom vedcovi. Trojdielná mini séria prehľadne vykresľuje nie len vedecký, profesionálny, ale i osobný život Louisa Pasteura. Titulnú postavu vynikajúcim spôsobom stvárnil herec Daniel Michaelli. **** ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Filmové i televizní životopisy mnohdy bývají povrchní a mají málo společného se skutečným jejich životem. Zde to je ovšem jiné. Přesvědčivá rekonstrukce opíraje se o portrét osobnosti Louise Pasteura se drží faktických dat. Vpravdě realističtěji to herec důstojného stylu Daniel Michaelli už nemohl ani ztvárnit. Vytěžil z toho skvělý příběh velké osobnosti na poli vědy a ještě k tomu zajímavě. A pro ty, co mají rádi životopisné filmy, by se slušelo napsat něco málo o ději příběhu. Lze napsat, že děj kultivovaně postihuje hlavní etapy života Louise Pasteura a přesně odpovídá tomu, co chtěl film říci k objevům vědy. Slovenská televizní tvorba dokazuje, že si vůbec nepočínala špatně v době totality, jak dokazují starší hraná díla. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama