Reklama

Reklama

Cesty formana Šejtročka

(seriál)
Česko, 1995, 56 min (Minutáž: 7–9 min)

Epizody(7)

Obsahy(1)

Příběh svérazného formana Šejtročka, který se střetává nejen s obyvateli města Jičína, ale i s pohádkovými postavami Svérázný chalupník Šejtroček je požádán jičínským starostou, aby přetáhl jeho dům o tři kroky před domy ostatní. Šejtroček se zdráhá, ale bylo mu poručeno… K jeho lítosti se hnědák ztrhne. Pomůže však vodníkovi a ten mu přečaruje sumce na rychlého valacha. Chalupník Šejtroček se stane formanem a zažívá neuvěřitelné příhody… Bere si za ženu studánkovou vílu, na vůz mu naskáčou duboví mužíčci a rozbijí všechno nádobí na svatbu… Jindy zase veze ohnivého muže a také se vypořádá se sedmi loupežníky… (Česká televize)

(více)

Recenze (20)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Námět : Václav Čtvrtek. Výtvarník a scénář : Zdeněk Miller. Oblíbená Čtvrtkova knížka z dětství podobně jako třeba Kubula a Kuba Kubikula od Vladimíra Vančury nicméně i tyto zfilmované příběhy v podobě večerníčkového seriálu nejsou špatné. Příběhy o dobrosrdečném Šejtročkovi a jeho ženě, vodníkovi Česílkovi, lesních mužíčcích, divoženkách a mnoha dalších veselých i strašidelných postavičkách najdeme v tomto sedmidílném seriálu nejen z městečka Jičína. První díl "Jak se stal formanem" a poslední "Jak zahrál sedmi loupežníkům" se mi líbili asi nejvíce. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Spíše podprůměrný seriál, který nebyl moc oblíbený. Ale samozřejmě jsem se na něj koukal, měl jsem snad na vybranou? ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Milerovo podání Čtvrtkových příběhů odvyprávěné Josefem Somrem má jednu podstatnou chybu. Příběhů je pouze sedm... Nápaditá proměna sumce v koně hned v úvodu a neotřelá kouzla i v dalších dílem (vedle skvěle zlotřilých dubových mužíků vynikají vodní kouzla). ()

špaček421 

všechny recenze uživatele

Stejně byl Hnědáček lepší kůň než Žemlička! Jinak pan Somr tenhle večerníček dost pozvedá. A ta pískaná znělka je pěkná. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Čtvrtek a Miller je osvědčená dvojice na tvorbu parádních věcí a Šejtroček je toho zářným důkazem. Na malinkém prostoru je tolik invence, napětí a filmového umu, že člověka mrzí, že se urodilo jenom sedm dílů. Mimochodem jsem se také dozvěděl, co znamená jméno Forman. 100% ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

LEGENDÁRNÍ seriál. Forman Šejtroček by si měl podat ruku s panem Krbcem. Kdybych teď skládal moje nejoblíbenější postavy z Večerníčků, zajisté by se mezi nimi objevovali oni dva. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála starších večerníčků, který jsem jako malý neznal. Dostal jsem se k němu přes nádherně ilustrovanou knihu od Václava Čtvrtka, kterou jsem začal číst dcerce. V knize nás uchvátily povedené příběhy rázovitého Šejtročka a úžasná čeština. Netrvalo dlouho a narazili jsme i na animovaný večerníček. Ten se nám také líbil. Tvůrci bezchybně převedli atmosféru knihy a přidal se i vhodně zvolený vypravěč - Josef Somr. Je škoda, že vzniklo jen sedm dílů. V knize je příběhů o něco více. ()

Bohemák 

všechny recenze uživatele

Mám rád ty pohádky, které dětem něco sdělí (třeba se zamyslí nad tím, kdo to byl forman). Děj sice není úplně strhující, ale je to velmi duchaplné a výtvarné stránce není co vytknout. ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Velmi hezká záležitost, které dodává další stupínek na kvalitě Josef Somr svým vyprávěním. Tohle se povedlo. ()

Nonna 

všechny recenze uživatele

Moje dcera se jmenuje po Šejtročkově víle - takže pro mě kombinace Čtvrtkova předloha a animace Zdeňka Milera naprosto nedotknutelná už od dětství. Josef Somr vypráví příběhy podmračeného a zemitého formana skvěle a vždy při konci každého dílu lituju, že netrval déle (jasná výhoda knížky). ()

Reklama

Reklama