Reklama

Reklama

Barvy nekonečna

(TV film)
  • Velká Británie The Colours of Infinity (více)
všechny plakáty

VOD (1)

Obsahy(1)

Spisovatel, vynálezce a futurista Arthur C. Clarke uvádí pořad o takzvané Mandelbrotově množině, která způsobila revoluci ve fraktální geometrii. (Netflix)

Recenze (4)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Dnes už vyzerá grafická stránka tohto dokumentu pomerne vtipne a naivne, ale dôležitejšia je obsahová stránka, ktorá nezostarla, i keď sa veci posúvajú vpred neuveriteľnou rýchlosťou. Tu sa ale dozvedáme všeobecnejšie veci a možno aj trochu filozofické, v jadre je ale matematika a systém vytvárania obrazov a nejaké tie dôležité paralely. Prečo sa to volá Is God a Number nie je príliš zrejmé, ale to sa dalo čakať asi vopred. Zaujímavejšia je oná dôležitá myšlienka, že vesmír sa spoznáva prostredníctvom vedomia a to známe vedomie má iba človek. Filozofovať sa dá o tom donekonečna, ale radšej by som to chcel mať vyjadrené matematicky. ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

70% Dokumentární/Edukativní film o fraktálech a jejich esteticky vytříbených grafických zobrazeních... průvodcem pořadu je A.C.Clarke a mluví tu pár vědců, o kterých jsem nikdy neslyšel, ozve se i Stephen Hawking. ()

janabel 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument o tom, že zdánlivý chaos ve vesmíru skrývá dokonalý řád. Pomocí tohoto řádu se dá pochopit jak vlastně asi funguje tvoření našeho materiálního světa. Mandelbrotova množina je svět plný krásných obrazců, které se dají zvětšovat donekonečna a kamkoliv se zaměříte a zvětšíte to, vždy na vás vykoukne ten ,,černý panáček" ve kterém někteří vidí boží otisk. Tento úžasný objev se dnes hodně využívá v různých oborech.  Mimo jiné díky fraktální geometrii máme dnes lepší počítačovou a filmovou grafiku, kterou předpověděl jeden vizionář v tomto, už starším, dokumentu. Prostě vědci jsou borci, kteří dokážou dělat takový věci, nad kterými mi zůstává rozum stát, a já můžu jenom žasnout. Na víc se totiž nezmůžu 🙂 ()

Reklama

Reklama